Ti mellommåltider du bør unngå

Her er matvare-verstingene.

HERMETISK FRUKT OG BLÅBÆRMUFFINS: Kanskje blir vi lurt av de harmløse navnene...
HERMETISK FRUKT OG BLÅBÆRMUFFINS: Kanskje blir vi lurt av de harmløse navnene... Foto: (Foto: Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Å småspise kan være helt ok. Det kommer an på hva du velger.

Et mellommåltid kan holde både blodsukkeret i sjakk, gjøre at du klarer å velge sunt og holde fråtsingen på et akseptabelt nivå.

Men alt for ofte er mellommåltider og snacks, som kan virke sunne, fylt med usunne ingredienser, sier Kate Kennedy vedCenegenics Carolinas en legeklinikk i South Carolina, USA.

I helsemagasinet SHAPE deler de det de mener er den verste snacksen for helsa.

Foto: (Foto: Colourbox)

1. Hermetisk frukt

Frukt på boks høres kanskje både smart og enkelt ut, men de fleste boksene med hermetisk frukt er dynket i sukkerlake, frukten inneholder færre vitaminer enn ferske og frosne grønnsaker og frukt. I tillegg inneholder hermetikken stoffer som kan være skadelig for deg.

2. Potetgull

Det er ikke bare kaloririkt, men har mye mettet fett og i tillegg en god dose akrylamid, som du ikke bør få i deg for mye av. Dessuten er det vanskelig å bare spise «litt» potetgull.

3. Riskaker

De er kalorifattige, men laget av bearbeidet hvit ris. Mange av riskakene kommer også med ulik smakstilsetning og er fulle av enten sukker eller salt.Så selv om kaloriinnholdet ikke er så høyt så er det å småspise på disse på ingen måte bra for deg.

4. Blåbærmuffins

Små kaloribomber smekkfulle av sukker. Disse populære muffinsene lurer fortsatt helsebevisste mennesker. For selv om de fleste av disse er proppfulle av sukker og fett og i tillegg bare blir større og større så høres de så lite harmfulle ut. Dersom du ikke har laget bakverket selv, så styr unna!

5. Granolabar

Nesten alle disse er fulle av raske karbohydrater, tørket frukt og blir «limt sammen» med sukker fra honning eller agavesirup. Honning, frukt og granola - ikke så ille? Vel, det er ekstremt mye sukker pakket i en liten bar. De inneholder ofte ikke så mye fiber, men ekstremt mye kalorier. Disse barene kan du spare til du skal løpe maraton og virkelig trenger ekstra påfyll.

6. Honningglaserte nøtter

Kombinasjonen av sukker, salt og fett gjør at disse er lett å spise for mye av. Både sukkeret og saltet hvisker ut helsefordelen du får av det sunne fettet fra nøttene. Alt i alt blir det ikke sunt.

7. Fettfri yoghurt med frukt

Når fettet går ut, må noe annet inn. Som regel er det en alt for søt fruktmiks som bidrar med for mye sukker.

8. Micropopcorn

Bortsett fra alt saltet og de raske karbohydratene inneholder noen typer micropopcorn fortsatt transfett. Innsiden av posene med micropopcorn kan også være belagt med kjemikalier for at popcornet ikke skal klistre seg til posen.

(I Norge er det kommet en ny forskrift som gjør at det blir forbudt å selge mat med mer enn 2 gram transfett pr. 100 gram ft – enten den er produsert i Norge eller i et annet land.journ.anm)

9. Tørket frukt

Ville du spist sju mango på en gang? Eller 12 fersken. Frukten er krympet og tørket og inneholder ikke lenger fuktighet, men sukkeret er der og det kan veldig lett bli for mye. Selv om dette er naturlig og i tillegg bidrar med med mange gode vitaminer i tillegg.

10. Brus med kunstig søtning

Dette er det aller verste snadderet, mener Jackson og Kennedy. De mener brusen bidrar til at du spiser mer, at appetitten vekkes, at søtstoffet aspartam både kan linkes til nevrologiske skader og at brusen gir deg skjørere beinbygning.

Denne saken ble første gang publisert 31/07 2014.

Les også