Test av håndholdte GPS

Håndholdte GPS som duger

Vi har testet fire modeller med forskjellig særpreg.

TEST: Villmarksliv har testet håndholdte GPS - alle fra Garmin.
TEST: Villmarksliv har testet håndholdte GPS - alle fra Garmin. Foto: Foto: Produsenten
Sist oppdatert

Slik er testen gjennomført

I startfasen ble modellene brukt hver for seg. Bruksanvisninger er lest, og evt medfølgende programvare for PC er testet.

For å få sammenlignbare resultater vedr. hurtighet og brukervennlighet, er modellene brukt parallelt mens de utførte de samme operasjonene.

Testerne har fokusert på generelt friluftsbruk på land og ikke eventuelle funksjoner rettet mot bilbruk.

På oppstartstid har vi satt et snitt basert på praktisk bruk. Vi har gjort målinger både med tanke på «varmstart » (dvs. at GPS-en har vært påslått i det samme området fra før) og og kaldstart (dvs. at GPS-en er flyttet over en lengre avstand siden forrige gang den var påslått). Vi satte som krav at feilvisningen måtte være mindre eller lik 10 meter før GPS-en ble godkjent som «oppe å gå».

For å sjekke nøyaktighet har vi brukt en fast testrute med faste poster som ligger på grensen av hva de fleste GPS-er klarer å yte.

Vekt er målt av oss, og kan avvike noe fra det produsent oppgir.

Batterilevetid varierer merkbart fra type batterier og ut fra bruksmønster.

Vi har «brent opp» flere sett i alle enhetene under praktisk bruk, og ser at med fornuftig bruk er det mulig å oppnå samme batterilevetid som produsenten oppgir.

Småtest

Soleklar 6-er

TEST: Ingenting å utsette på denne kikkerten - annet enn prisen.

For dem som ferdes mye ute i skog og mark, er GPS-en etter hvert blitt fast inventar i sekken - i tillegg til kart og kompass, som alltid skal med - uansett!

Da vi testet håndholdte GPS-er i 2009, spådde vi at Garmin kom til å befeste sin posisjon som markedsleder i Norge. Og vi fikk rett.

Det finnes andre merker på markedet, men dels mangler de kart over Norge - samt utsalgssteder - og dels har det ikke vært mulig å skaffe GPS-ene tidsnok til testen. SatMap selges i Norge, og de har kart, og skal dermed ikke avskrives, selv om vi ikke fikk dem tidsnok denne gangen.

Garmin har imidlertid et godt utvalg både når det gjelder modeller med ulike spesifikasjoner, bruksområder og pris. Vi har valgt ut fire modeller med forskjellig særpreg.

Testresultater

Best i test er Garmin GPS MAP 62S , som får full pott for praktisk bruk.

GPS-MAP 78S får 6 poeng for både nøyaktighet og oppstartstid, med totalkarakter 5.

Den beste allrounderen er Oregon 450 , som får 5 på alle delkarakterene.

Den håndholdte GPS-en som gir mest for pengene er Dakota 10 , som koster ca 1000-1500 kroner mindre enn de andre vi har testet.

Husk at en GPS ikke erstatter, men kommer i tillegg til papirkart og kompass - uansett om du ferdes til vanns eller på land. Papirkartet går ikke tom for batteri, og det er mye bedre å planlegge den videre turen med et stort papirkart foran seg enn å forholde seg til den lille GPS-skjermen.

Kjøperåd

Brukergrensesnitt og brukervennlighet er viktig, spesielt om du bruker GPSen sjeldent. Om enheten kan styres med hansker eller votter på, er det et pluss.

Detaljkart på GPS-en er kjekt å ha, både før og etter turen, ved at du f.eks. kan kombinere GPS-en og et kartprogram til PC/Mac. Det er også enklere å plukke ut punkter, f.eks. en turisthytte, om du har et godt detaljkart på GPS-en for eventuelt å bruke «Gå til»-funksjoner.

Elektronisk treakset kompass gjør at GPS-en peker i riktig retning selv om du står stille. Om dette ikke er innebygd, må du bevege deg samtidig som du sjekker riktig retning.

Stor skjerm gir større kartutsnitt, men også en større enhet og høyere batteriforbruk.

Batterikapasitet: Vær obs på at batterier er ulike, og at de holder lenger ved fornuftig bruk.

Størrelse og vekt: En GPS til friluftsliv bør gå greit ned i en bukselomme.

Tilgjengelighet til eksperthjelp og service er alltid nyttig. Er du fersk bruker, så sjekk i de ulike sportsbutikkene før du handler. Du kan kanskje spare noen hundrelapper på å handle på nett, men det kan være verdt noen kroner å ha et kundeforhold til en lokal sportsbutikk hvor de kan bistå hvis du står fast på noe.

LES OGSÅ:

Stor test av lommelykter

Pulsklokker med GPS

Solide klokker med kompass, høydemåler og barometer

Denne saken ble første gang publisert 22/12 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også