tannlege i utlandet
Tannlegebehandling i utlandet?
Ja, du kan gå til tannlegen i utlandet, men sjekk dette først.
Artikkelen er hentet fra ukebladet Hjemmet.
Mange nordmenn har oppdaget at det er mulig å få reparert tennene til halv pris i utlandet. Spania og Ungarn er to av landene med gode tilbud.
Men vær forsiktig, det finnes fallgruver. Her gir vi deg noen gode råd.
Tannlegerefusjon
Siden ordningen med å kunne ta tannbehandling i et annet EØS-land og samtidig benytte seg av HELFO-stønader ble innført i 2011, har stadig flere nordmenn valgt denne løsningen.
HELFO, eller helseøkonomiforvaltningen, har blant annet ansvar for individuell refusjon av privatpersoners utgifter til blant annet legemidler, tannhelse og helsetjenester i utlandet. De vanligste landene folk drar til er Ungarn, Sverige og Spania.
Dette koster tannlege i utlandet
De fleste klinikker oppgir at du kan spare mellom 50-70 prosent, avhengig av hvilket land og hvilken tilbyder du velger. Også innen Norge varierer prisene mye. Vær sikker på hva prisoverslaget du får tilbud om inkluderer av materiale, oppfølging osv. Her er noen priseksempler:
Tannlege i Spania
Krone: Kr 2800-4000
Implantat: Ca. kr 6000-7500.
Prisene inkluderer nødvendig utstyr, slik som skruer, pilarer, bedøvelse, hansker og som røntgenbilder. Dette kommer ofte i tillegg i Norge.
Tannlege i Polen
Tannkrone, metallkirurgisk: Kr 2000.
Implantat med metallkirurgisk krone: Kr 10 000.
Tannlege i Ungarn
Krone: Kr 2150-5550, avhengig av størrelse og materiale.
Implantat: Kr 4500-9200, avhengig av størrelse og materiale.
Tannlege i Norge
Krone: Kr 3750-11 000
Implantat: Kr 5500-12 000
Implantat med metallkirurgisk krone: Ca. kr 20 000-25 000.
Kilde: hvakostertannlegen.no
Avdelingsleder i HELFO, Karin Synnøve Jarnes, anbefaler at du setter deg inn i vilkår og dokumentasjonskrav for å få refusjon.
- Utgangspunktet er at du må betale for behandlingen selv, men det finnes 15 tilstander som kan gi rett til utgiftsdekning etter folketrygden, uansett om behandlinger er utført i Norge eller et annet EØS-land, sier hun, og legger til:
- Du må betale for behandlingen først og søke i etterkant. Når det gjelder reiseutgifter får du kun dekket prisen det ville kostet å reise til nærmeste sted i Norge hvor du kunne fått samme behandling, sier hun.
Velg klinikk med omhu
Tannlegeforeningen gir på sin nettside en del advarsler:
For det første har du ikke samme klagemuligheter som i Norge. Du må forholde deg til det enkelte lands forsikringsordninger og forbrukerrettigheter.
De poengterer også at ved implantater brukes det en mengde ulike modeller og materialer, men i Norge bare et fåtall.
Ved komplikasjoner må du belage deg på å reise tilbake for å ordne opp. En tredje ting er at de mener det kan være fare for overbehandling.
Professor i odontologi ved Universitetet i Oslo, Pål Barkvoll, er opptatt av nærhet til tannlegen for å få best mulig oppfølging.
- Det er mange gode tannleger og klinikker i utlandet, akkurat som i Norge. Jeg er skeptisk til å gjøre store inngrep, slik som implantater, utenlands. Hvis det brukes skruer i et annet materiale enn det som er vanlig her hjemme, og det oppstår komplikasjoner, kan det bli både dyrt og slitsomt å reise tilbake for å behandle det. Jeg har også sett tilfeller av overbehandling. Norske klinikker har få forekomster av antibiotikaresistente bakterier. De er mer vanlig nedover i Europa, så man skal være nøye med at klinikken er ren, sier han.
Forsiktig med store inngrep
Det er viktig å være oppmerksom på at Norsk Pasientskadeerstatning ikke gjelder hvis du velger tannbehandling i utlandet. Skulle uhellet være ute, kan du klage til Forbruker Europa, som er en del av et nettverk under EU kommisjonen. De skal hjelpe forbrukere å dra nytte av det indre markedet i EU.
Sjekk dette
- Sjekk tannlegen, klinikken og/eller reisearrangøren du velger. Se på referanser eller få anbefaling fra venner. Finn ut om klinikken er ren og har garantiordninger og forsikringer i orden. Sjekk om oppfølgende behandling er inkludert.
- Hvis du skal ha utført store inngrep bør du undersøke om materialene de bruker også brukes i Norge.
- Du kan ikke klage til Norsk Pasientskadeerstatning, men derimot til Forbruker Europa. Link til dem finnes på Forbrukerrådets nettisde. Der finnes også en liste over hva tannbehandlingene.
- Undersøk om det lønner seg å reise innen Norge eller til utlandet for behandlingen. Be om prisoverslag fra tannlege og reisearrangør.
Direktør Ragnar Wiik i Forbruker Europa viser til en liste over forholdsregler på deres hjemmeside. Blant annet bør du få en undersøkelse utført av en norsk tannlege før og etter behandling i utlandet.
Wiik påpeker imidlertid at så lenge det er snakk om kurante inngrep hos tilbydere med godkjente klinikker og tannleger, er det liten grunn til skepsis. Når det derimot er snakk om større inngrep, bør du være forsiktig.
Tannreiser til Polen og Ungarn
Det er mange firmaer som tilbyr organiserte tannreiser.
Hjemmet har vært i kontakt med Euromed, som organiserer tannbehandling i Polen, og Tannreiser, eller Kreativ Dental, som arrangerer tannturer til Ungarn.
Wiik og Barkvoll informerer om at både tannleger og klinikker er forsikret, og at kundene har en garantiordning. I noen tilfeller dekkes også reise og opphold for å rette opp en eventuell skade, som en del av garantien.
Overbehandling har ingen av dem som hørt om på sine respektive klinikker.
Stønad fra HELFO
- I utgangspunktet må du betale for tannbehandling selv, både i Norge og andre EØS-land, men det finnes noen unntak. Det er 15 tilstander som kan gi rett til stønad fra HELFO.
- For å kunne søke refusjon må også den behandlede tannlegen ha autorisasjon, pluss eventuelt godkjent spesialistutdanning for den behandlingen du skal ha utført.
- Regler og skjemaer for stønad finner du på helsenorge.no. Søk på "tannbehandling i utlandet". Der finnes også listen over tilstander som kan gi rett til stønad.
- Sett deg inn i hvilken dokumentasjon som kreves og ta vare på alle originalkvitteringer pluss dokumentasjon fra tannlege.
- Vi har ikke hatt noen store klagesaker og vi har løst små saker ved at kunden har fått reise tilbake for å rette opp feilen. Tannlegene er spesialister på implantater og mange av våre kunder har fått refusjon, sier Thomas Nosowski i Euromed.
- Vi opplever at de som har noe å klage på reagerer raskt, men vi har ikke hatt mange klagesaker. Vi løser det enten ved at de får rettet opp skaden i Ungarn eller får behandling av tannlege i Norge, der vi dekker opptil et visst beløp. Ved implantat kan kundene selv velge materiale, også blant slike som brukes i Norge, sier Tine Komissar i Tannreiser, som arrangerer rundt 4000 tannturer i året til Budapest.
Hverken Euromed eller Kreativ Dental har noe imot at kundene tar forholdsregler, slik Forbrukerrådet og Tannlegeforeningen anbefaler. Det gjelder uansett hvilken «storhandel» du skal gjøre i utlandet.
Det finnes også tilbydere som har klinikker både i utlandet og i Norge. Eurodent er en av dem.
- På den måten har kunden alltid en nærhet til tannlegen, med behandlingsplaner før reise og behandling i Budapest, samt oppfølging etter endt behandling. Det handler tross alt om å gi ett langsiktig resultat, sier avdelingsleder Eivind Karlsson.
Tannlege i Spania
Tannlege Daniel Usin som driver Solident i Benidorm, har autorisasjon og er spesialist i å sette inn implantater, slik reglene krever. Han har hatt mange norske kunder og er rutinert når det gjelder skjemaene til HELFO.
To skjemaer må fylles ut, et fra behandler og et fra pasienten. I tillegg krever HELFO at man sender inn all dokumentasjon som er nødvendig, avhengig av type behandling.
Det kan for eksempel være et kjevebilde fra både før og etter behandlingen. Søknaden må sendes inn innen seks måneder etter påbegynt behandling.
Du vet imidlertid ikke sikkert om du får noe refundert før søknaden er behandlet.
Tannlegen har alt utstyr for å kunne utføre de behandlingene som er mest vanlig blant tannturister. Røntgenmaskin som tar bilde av hele kjeven er på plass. Det samme er ny datateknologi som gjør at de selv kan lage kroner.
- Før måtte vi vente opptil to-tre uker på å få kroner fra laboratoriet. Nå kan kundene få nye kroner i løpet av en uke. Jeg jobber gjerne overtid for å få det våre tilreisende kunder trenger før de reiser hjem, sier Usin.
Denne saken ble første gang publisert 08/11 2015, og sist oppdatert 12/07 2017.