tannkrem

Bruker du tannkrem riktig?

Tannkremen din bør inneholde fluor.

TANNKREM: Tannkrem er ikke et vidundermiddel, men med fluor bidrar den til å forebygge utvikling av karies.
TANNKREM: Tannkrem er ikke et vidundermiddel, men med fluor bidrar den til å forebygge utvikling av karies.
Først publisert Sist oppdatert

- Det finnes flere typer tannkrem på markedet. Disse har små forskjeller i innhold, som skal hjelpe mot ulike tilstander som misfarging, ising, syreskader, ising, dårlig ånde eller tannkjøttbetennelse.

Det forteller tannlege Daniel Mikalsen ved Tannpaleet.

Det viktigste med tannkrem

Han påpeker at det absolutt viktigste er å bruke en tannkrem med fluor da dette beskytter mot hull i tennene.

- De aller fleste tannkremene i Norge inneholder fluor. Så lenge den inneholder dette, er det ofte ikke så viktig hvilken tannkrem du bruker. Det er likevel enkelte tilstander hvor det kan være lurt å bruke en spesialtannkrem, forteller Mikalsen.

Han får støtte av Morten H. Rolstad, generalsekretær i Den norske tannlegeforening.

- Når det kommer til hvilken tannkrem du bør velge, er mitt råd at du diskuterer dette med din tannlege. Det aller viktigste er uansett at tannkremen inneholder fluor. Det er egentlig ingen grunn for noen til å bruke tannkrem uten fluor, med mindre du mangler egne tenner og bare skal pusse tannproteser.

Les også: Du trenger ikke trekke visdomstannen selv om den er vond

Dette gjør tannkremen

- Tannkremer hjelper til med at tannrengjøringen blir mer effektiv, gir god smak og bidrar til at folk flest synes det er helt ok å pusse tennene sine to ganger per dag, sier Rolstad, og utdyper:

Slik bruker du tannkrem

- Det er viktig å pusse tennene regelmessig, helst to ganger om dagen.

- Bruk tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørste for å rengjøre mellom tennene.

- Bruk en myk tannbørste, og en skånsom pusseteknikk.

- Fordel tannkremen rundt på alle tennene før du begynner å pusse.

- Vær systematisk og sørg for at alle tannflater blir pusset.

- Unngå å skylle munnen med vann etter tannpuss, slik tannkremen får virke lengst mulig.

Kilde: Daniel Mikalsen, tannlege ved Tannpaleet.

- Tannkrem tilfører altså tennene fluor, noe som bidrar sterkt til at de aller fleste nordmenn har lite karies, og kan bevare egne tenner gjennom hele livet.

Dette til tross for at mange har et høyt sukkerforbruk i ulike former.

Enkelte personer har særlig høy kariesaktivitet. Dette kan for eksempel være eldre, personer som bruker medisiner som gir munntørrhet, eller dem som av andre grunner har lav spyttproduksjon.

- For disse er det av og til anbefalt å bruke en tannkrem med enda høyere fluorkonsentrasjon enn vanlig tannkrem. Denne tannkremen heter Duraphat og er reseptbelagt, forteller Daniel Mikalsen.

Les også: Alt du trenger å vite om helfo og refusjon fra tannlegen

Såpe i tannkrem

De fleste tannkremer inneholder et såpestoff kalt SLS, natriumlaurylsulfat, som gjør at tannkremen skummer når du pusser.

- Personer plaget av tilbakevendende munnskold kan ha god effekt av tannkrem uten SLS, da dette ofte reduserer utbruddene, sier Mikalsen.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Tannkrem mot ising

Er du blant dem som opplever ising i tennene, forteller tannlegen at det kan være nyttig å prøve en tannkrem som virker lindrende mot dette.

Tannkremtips

Bruk alltid fluor; både til barn, ungdom, voksne, eldre og gamle. Det trengs ikke så mye av gangen.

Til små barn kan mengden være omtrent på størrelse med barnets lillefingernegl, og dette kan kanskje gi en god pekepinn for alle andre også.

- Ved ising er det viktig at du først får undersøkt tennene hos tannlege for å utelukke at isingen skyldes hull eller annen sykdom i tennene.

Også mot misfarging finnes det flere tannkremer. Noen av disse inneholder mye slipemiddel, noe som gjør at de sliter mer på emaljen enn vanlig tannkrem. De såkalte ”whitening”-tannkremene skal gi deg hvitere tenner, men mye av effekten skyldes at de inneholder stoffer som gir tannoverflaten et skinnende utseende.

- Slipemiddelet reduserer kun overflatemisfarging, og har ikke blekende effekt. Tannkremer med blekemiddel har heller ikke noen særlig effekt da de ikke inneholder blekemidler i høy nok konsentrasjon, forteller Mikalsen.