Munnhygiene
Slik blir du kvitt dårlig ånde
Tannpuss er ikke nok - sjekk tipsene som faktisk funker.
Opplever du at folk tar to skritt tilbake når de prater med deg?
Da kan du puste lettet ut. Her er løsningen.
Dersom du har dårlig ånde, er du ikke alene!
Over halvparten av oss sliter med dette problemet. Oftest merker du ikke lukten selv, fordi du er vant til den.
Sitter i munnhulen
10 tips til god munnhygiene
1. Bruk tungeskrape.
2. Bruk tanntråd for å fjerne matrester, belegg og bakterier mellom tennene der tannbørsten ikke kommer til.
3. Bruk også tannbørsten til å pusse tungen, gjerne med tannkrem som inneholder sink.
4. Sink kan også fås i tablettform. Sink binder svovel, og kan være med å motvirke dårlig ånde.
5. Vær forsiktig med munnskyll som inneholder alkohol. Mange av disse tørker ut spyttkjertlene, og kan dermed gjøre det enda lettere for bakteriene å trives i munnhulen.
6. Hold spyttsekresjonen i gang ved hjelp av sukkerfri tyggegummi. Når du tygger, øker spyttproduksjonen. Spyttet trenger du fordi det løser opp og skyller bort matrester og bakterier. Munntørrhet, som blant annet er en bivirkning av visse medisiner, er en vanlig årsak til dårlig ånde. De fleste merker munntørrhetens virkning når de våkner med såkalt «morgenånde». Denrammer de fleste av oss, og skyldes at spyttproduksjonen er lavere om natten.
7. Drikk vann regelmessig. Kroppen vil gjerne ha vann før vi kjenner at vi er tørste. Det hjelper også mot munntørrhet.
8. Å gurgle med saltvann en gang innimellom, kan bidra til å senke bakterienivået i munnen.
9. Du bør passe på ikke å fôre bakteriene i munnhulen. Vær derfor nøye med å skylle munnen etter et måltid, gjerne med rent vann. Selv små matrester er en fest for bakteriene.
10. Dersom den dårlige ånden vedvarer, tross i at du har fulgt rådene, bør du oppsøke en spesialist. Tannlegen vil se om det skyldes hull i tenner eller betennelse i tannkjøttet. I sjeldne tilfeller kan dårlig ånde være en indikator på andre sykdommer som en lege må utrede.
Kilde: Tannlege Erik Svendsrud
På tannlegens nettside kan du lese mer om tannhygiene og riktig pusseteknikk.
Men omgivelsene merker den godt. Dårlig ånde, eller halitosis, som er faguttrykket, kan skyldes flere ting:
Mat vi spiser, bakterier i munnhulen, røyk og sykdom.
Lukten kan komme fra stoffer som skilles ut i utpusten fra lungene, men i hovedsak stammer problemet fra munnhulen. Den aller vanligste årsaken til dårlig ånde er bakteriebelegg på den bakre delen av tungen, i tillegg til bakterier mellom tennene.
Når disse bakteriene bryter ned matrester, dannes det svovelholdige gasser som gir dårlig ånde.
Heldigvis finnes det gode råd. Når du har fulgt tipsene i denne artikkelen, kan du ta testen: Gå to skritt frem! Forhåpentlig blir personen foran deg stående denne gangen.
God munnhygiene
God munnhygiene er viktig for å opprettholde et sunt miljø i munnhulen, og dermed unngå bakterieoppsamling og dårlig ånde.
- Når bakterier blir liggende igjen over lengre tid, blir tannkjøttet irritert, sier tannlege Erik Svendsrud.
- Kroppens forsvar settes da i gang, og tannkjøttet hovner opp og vil lett blø. Dessuten vil det lukte ganske ille, dersom bakteriene får ligge igjen. Bra munnhygiene reduserer faren for dårlig ånde betraktelig, forklarer han.
Tannlegen anbefaler at du pusser tennene morgen og kveld, men morgenpussen trenger ikke være like grundig som den du foretar om kvelden. Før leggetid anbefales en grundig rengjøring av tennene. Husk også å rengjøre mellom tennene!
- Rommet mellom tennene utgjør cirka en fjerdedel av tannflatene. Dersom du ikke rengjør der, etterlater du mer enn 25 prosent av matrestene og bakteriene. Tanntråd er veldig effektivt for å fjerne bakterier og matrester som alltid samles mellom tennene. Tanntråd skal helst brukes om kvelden slik at munnen er helt ren når du går og legger deg.
Hjelp til med mat
Hva du putter i deg, påvirker ånden din. Vegetarianere har gjerne mindre problemer med ånden enn folk flest, ifølge ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky. Det skyldes at frukt, grønnsaker og korn er «snillere» mot ånden enn melkeprodukter, kjøtt og egg, forklarer hun. Unntakene er løk og hvitløk.
Kjøtt, spesielt fett kjøtt som får og okse, og svin med mye synlig fett, omdannes blant annet til flyktige fettsyrer i fordøyelsessystemet og utskilles gjennom lungene. Fett i kosten kan gi et surt miljø som igjen gir dårlig ånde.
De inneholder svovelholdige stoffer som skilles ut gjennom lungene, og resultatet er dårlig ånde.
- I land der det er vanlig å spise mye hvitløk, serveres gjerne spisskummenfrø eller anisfrø etter maten. Dette skal rense opp og forfriske pusten. Det skader i alle fall ikke å prøve!
Velg munnskyll uten alkohol
Munnskyll eller sukkerfri tyggegummi kan gi en midlertidig frisk pust som «overdøver » gassene i utpusten.
Professor Pål Barkvoll ved Avdeling for oralkirurgi og oralmedisin ved Universitetet i Oslo anbefaler alkoholfritt munnskyll med zink hvis vanlig tannhygiene ikke hjelper.
- Skyller du utelukkende for å motvirke dårlig ånde, bør du være klar over at det kan være mange årsaker til at det lukter vondt, sier Barkvoll.
Munnskyllprodukter med alkohol er antibakterielle og skiller ikke på gode og dårlige bakterier.
- De ødelegger den naturlige bakteriefloraen vi skal ha i munnhulen, forteller Barkvoll til Klikk.no.
Mat som er bra for ånden
1. Guava: Denne frukten inneholder garvesyre, oksalsyre og fosforsyre, i tillegg til kalsium og mangan. Dersom du tygger rå guava, kan du bedre både tannkjøtthelsen, munnhulehygienen og ånden. Guava passer også fint i en fruktsalat sammen med for eksempel banan og appelsin, med litt honning og sitronsaft over. 2. Persille og alfalfaspirer: Begge plantene inneholder mye klorofyll, som kan rense munnen og dermed gi friskere pust. 3. Kanel: Amerikanske forskere hevder at kanelsmak i tyggegummi er velegnet til å skjule dårlig ånde. 4. Spisskummen og anis: Tygg frøene av disse plantene etter et måltid for å rense munnen og friske opp pusten. 5. Nellik: Nellikspiker er mye brukt mot dårlig ånde i Midtøsten. Nellik inneholder stoffer som har en antibakteriell virkning, og mange tannleger bruker nellikolje i arbeidet sitt. Kilde: ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky |
Vær forsiktig med: Løk, hvitløk, kaffe og alkohol kan føre til dårlig ånde.
LES OGSÅ:
Åtte tegn på at du har et helseproblem
Helseleksikon: Dårlig ånde (halitose)
Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.
Dårlig ånde (halitose)
Illeluktende pust som man kan forebygge på mange måter.
Årsaker
Munnen har en effektiv og selvrensende mekanisme i spyttet som virker bakteriedrepende. Det er normalt dårlig tannhygiene som er årsaken til at dette systemet ikke fungerer som det skal. Dette henger sammen med at det oppstår vond lukt når bakterier samler seg rundt tennene.
Bakterieansamlinger er også årsaken til at personer med kroniske neseplager, mandelbetennelse, bihulebetennelse og kroniske lungeinfeksjoner ofte får dårlig ånde. En sjelden gang oppstår også dårlig ånde i forbindelse med magesykdom eller magesår. Det er dessuten en opplagt sammenheng mellom kosthold, alkoholinntak og røykevaner, og dårlig ånde.
Symptomer
Noen mener selv at de har dårlig ånde, mens andre sier at de ikke har det. I de fleste tilfeller er imidlertid ikke personer med dårlig ånde selv klar over det, og kan bli overrasket når noen forteller dem det. Dette henger sammen med at nesen raskt venner seg til lukt som den stadig utsettes for, deriblant lukten av ens egen pust.
Behandling
God munnhygiene er første bud for å unngå dårlig ånde. Skyldes plagen infeksjon i tennene, bihulene eller lungene, må denne tilstanden behandles. Personer som feilaktig mener at de har dårlig ånde, trenger forsikringer fra andre om at så ikke er tilfelle, og i noen tilfeller profesjonell hjelp. Et antiseptisk skyllevann og/eller munnspray kan også fungere som en forsikring.