Tannhelse:
Sjekk helsen din hos tannlegen
Tannlegen kan se om du er i faresonen for diabetes og hjerte- og karsykdommer.
Mange kvier seg for å gå til tannlegen. Likevel kan det være en god investering i helsen din dersom du setter deg i tannlegestolen minst én gang i året.
Ikke bare vil du få friske, vakre tenner av det, men du vil også kunne få vite om livsstilssykdommer lenge før du føler deg syk.
Kan se sykdomstegn
Tannlegen kan se tegn på sykdommer som diabetes og hjerte-karsykdommer før du selv merker noe. Dermed har du mulighet til å endre vanene i tide, og også sørge for god oppfølging.
- Over 80 prosent møter tannlegen sin i hvert fall én gang i året. Det gjør oss til den yrkesgruppen i helsevesenet som har hyppigst jevnlig kontakt med befolkningen. Vi har derfor mulighet til avdekke forandringer og sette i gang tiltak på et tidlig tidspunkt, sier tannlege og kommunikasjonssjef Morten Rolstad i Den norske tannlegeforeningen.
Mye forskning har vist en sammenheng mellom tannkjøttsykdommen periodontitt og hjerte-karsykdommer.
Slik avslører tennene sykdom:
- Diabetes: En uoppdaget diabetes vil redusere kroppens evne til å motstå infeksjoner. Hyppige infeksjoner i munnen til tross for god tannhygiene bør undersøkes nærmere.
- Hjerte- karsykdommer: Flere studier viser at personer med infeksjonssykdommer i munnen, spesielt periodontitt, har økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Hvorfor det er slik, er uvisst.
- Spiseforstyrrelser: Bulimi vil avsløre seg på tennene ved at syre fra oppkast vil lage syreskader på tennene.
- Sjögrens syndrom: Tørr munnhule kan være et symtpom på mange tilstander. Sjögrens syndrom er ett av dem.
- Stressende livsstil: Dette kan synes i munnen på flere måter. Mange med høyt stressnivå, skjærer tenner. Dette vil gi synlige skader på tennene. Undersøkelser viser også at personer med høyt stressnivå, angst eller depresjon pusser tennene dårlig, noe som vil gi seg utslag i dårlige tenner.
- Osteoporose: Lav bentetthet vil også bety lav bentetthet i kjevebenet. Tenner som løsner kan være et symtom på osteoporose.
Kilde: WebMD
Trolig kommer dette av at infeksjonen vandrer med blodet, og kan tette igjen blodårer.
Flere norske studier fra Institutt for oral biologi ved Universitetet i Oslo indikerer at bakterier fra munnen også kan ha en sammenheng med andre alvorlige sykdommer som KOLS, leddgikt og hjerneabcess.
Skader på tennene
Rolstad ønsker at tannleger skal se etter forandringer som følge av livsstilsrelaterte problemer, som ofte også medfører skader på tennene.
- Mange av de faktorene som øker risikoen din for kroppslige livsstilssykdommer, slik som diabetes og hjerte-karsykdommer, er de samme som gir tidlige skader på tennene dine. Faktorer som tobakk, usunne matvarer og alkohol kan påvirke tennene, utdyper han.
I tillegg ser Rolstad for seg at tannlegene kan utføre enkle medisinske undersøkelser på utvalgte pasienter.
- I forbindelse med tannlegebesøket kan man for eksempel få tatt blodtrykket og prøver som blodsukker og kolesterol, sier han.
Det er også mulig å se en hel del om en persons helse ved å se på tungen. Farge, overflate og tørrhet kan gi indikasjoner på ulike problemer.
Hull og syreskader
Rolstad får støtte av sin kollega og professor i klinisk odontologi, Claes-Göran Crossner ved universitetet i Tromsø. Crossner forteller at tannlegen kan se den dårlige livsstilen din som hull og syreskader lenge før du får andre, mer alvorlige kroppslige symptomer.
- Vi kan se forandringer som kanskje ikke vil gi problemer før om 20 til 30 år, og lede pasienten vekk fra de vanene som forårsaker dem, sier han.
Crossner leder for tiden tannhelsedelen av en omfattende helseundersøkelse Fit Futures, som kartlegger helsetilstanden og levevaner til 1200 skoleelever i Tromsø. Han mener leger og tannleger bør samarbeide tettere i kampen for folkehelsen.
- Per i dag finnes det ingen allmenn praksis for hvordan tannleger skal håndtere saker hvor man mistenker at pasienten har en sykdom. Det er ofte opp til den enkelte tannlege å forsøke å overtale pasienten til å ta kontakt med sin fastlege for å få utredet dette videre, sier han.
Fastlegen som mellomledd
Rolstad mener at fastlegen ofte blir et unødvendig mellomledd mellom tannlegen og spesialisthelsetjenesten.
- Den norske tannlegeforeningen opplever det som en unødvendig hindring at pasienter som blir varslet om en bekymringsverdig tilstand først må gå gjennom sin fastlege for å bli henvist videre til spesialist. Vi ønsker derfor at også tannleger skal ha mulighet til å henvise direkte til spesialister, sier Rolstad.
Dette er spesielt vanskelig i saker hvor det haster, for eksempel hvis tannlegen mistenker en krefttilstand, forteller Rolstad.
Rolstad understreker at han ikke ønsker at tannleger skal ta over legens domene.
- Hensikten vår er å få et mer knirkefritt system. Vi ønsker ikke å overta legens rolle, men at samarbeidet skal gå lett, slik at pasienter ikke kommer senere i behandling enn det som er nødvendig, sier han.
Skeptisk
Marit Hermansen, lege og leder for Norsk forening for allmennmedisin, håper samarbeidet mellom leger og tannleger vil bli bedre i framtiden. Hun tror likevel ikke det vil være noen god løsning å la tannleger henvise pasientene direkte.
Hermansen ser på fastlegeordningen som et lavterskeltilbud med god tilgjengelighet. Hun tror ikke det virker forsinkende.
- Vi har oversikt over hvilke sykdommer og medisiner den enkelte bruker og kan ivareta pasienten på en helt annen måte. Om flere og flere får henvisningsrett vil det fragmentere helsetjenestene, og pasientene vil få et dårligere tilbud, sier hun.
Tips for god tannhelse
- Unngå småspising og andre småmåltider gjennom dagen. Innta heller regelmessige måltider.
- Puss tennene med fluortannkrem to ganger daglig, men ikke vær for hardhendt. Selv om tannemaljen tåler mye, er det bokstavelig talt mulig å pusse hull i tennene. Børster du tennene mye og hardt kan du skade emaljen.
- Svært mange av bakteriene i munnen sitter på tungen, puss derfor også tungen når du pusser tennene.
- Brus, juice og smakstilsatt vann har alle en etsende effekt på tennene, og kan forårsake store skader på ellers friske tenner. Resultatet er hull eller i verste fall tannråte.
Kilde: Tannlegeoslo.no
Ønsker ikke villscreening
Hermansen er også skeptisk til forslaget om å innlemme blodtrykksundersøkelser og blodprøver i tannlegepraksisen
- Som lege ønsker jeg ikke at man skal foreta såkalt vill-screening. Det må ligge en medisinsk indikasjon til grunn for at man skal ta disse prøvene. Det vil uansett være fastlegen som følger opp pasienten i ettertid, så jeg ser ingen grunn til at noen andre skal vurdere om disse prøvene skal tas i utgangspunktet, sier hun.
LES OGSÅ:
Dette skjer med amalgam-tennene