Hull i tennene

Vet du hva dette kan gjøre med tennene dine?

Sukker er ikke den eneste synderen.

BRØD: Det kan være nybakt og deilig aldri så mye - det kan likevel gjøre skade på tennene dine. Alt som klistrer seg fast til tennene kan føre til hull dersom det blir liggende lenge nok før du børster det bort.
BRØD: Det kan være nybakt og deilig aldri så mye - det kan likevel gjøre skade på tennene dine. Alt som klistrer seg fast til tennene kan føre til hull dersom det blir liggende lenge nok før du børster det bort. Foto: FOTO: Colourbox.com
Først publisert Sist oppdatert

Fakta om tannråte

  • Ved tannråte, også omtalt som hull i tennene, kan man kjenne smerte i form av tannverk. 
  • Hyppig sukkerinntak gjennom dagen, manglende tannpuss og redusert spyttproduksjon kan føre til tannråte. Tannpuss, tanntråd og fluor er viktige tiltak mot tannråte. 
  • Behandling består av å fjerne tannråten hos tannlege, med påfølgende tannfylling eller kroneterapi, rotfylling eller tanntrekking.

Kilde: Helseleksikonet.no

Når sjekket du tennene dine hos tannlegen sist?

Dersom du ikke husker forrige gang, gjør du lurt i å bestille deg en time så snart som mulig:

- Venter du for lenge med å gå til tannlegen, kan det på sikt få alvorlige konsekvenser, mener tannlege Jara Trigueros ved tannklinikken Dental Norge.

Kostbar infeksjon

Vær særlig obs om du begynner å kjenne ising i tennene:

- Hull, eller karies som det heter, som får lov til å utvikle seg for lenge, kan føre til ising ved spising av søtsaker og ved inntak av kald mat og drikke, sier hun.

Ifølge tannlegen er dette noe av det som kan skje:

  • Når karies utvikler seg uten behandling, kan det føre til betennelse av nerven, det vil si at tennene må rotfylles.
  • I verste scenario må tannen trekkes som følger av at infeksjon eller betennelse har spredd seg til tannrot og kjeveben, eller at selve tannen blir såpass ødelagt og svak av karies at den knekker.
  • Det vil også bli en høyere regning hos tannlegen dersom du lar hull få lov til å utvikle seg, i stedet for å forebygge karies med enkle grep.

- Sykdommer i munnhulen utvikler seg som oftest langsomt. Hvis hull får utvikle seg og bli større, blir det vondt, og det blir behov for mer komplisert behandling ettersom tiden går, forteller Nina J Wang, professor, dr. odont ved Universitetet i Oslo.

Ifølge professoren kan små hull i emaljen stoppes, men større hull krever boring.

- Dype hull krever rotfylling. Utsettes besøket hos tannhelsetjenesten for lenge, kan det bli nødvendig å trekke tannen, sier hun.

Samtidig understreker professoren at tid mellom tannlegesjekk må baseres på tannlegens vurdering av den enkelte person, på sykdomsaktivitet og risikofaktorer.

Dermed er det ikke nødvendigvis slik at man må gå til tannlegen hver sjette eller tolvte måned, ifølge Wang.

Ikke bare sukker som skader

Hovedårsaken til karies er sukker. Alle har bakterier i munnhulen som produserer syre når man har sukkerholdige produkter i munnen, opplyser førsteamanuensis, dr. odont Tove Wigen, Universitet i  Oslo.

- Jo lengre tid man har sukker i munnen, jo større risiko for karies, sier Wigen.

Karies kan oppstå på grunn av flere faktorer, men i hovedsak utvikles karies når bakteriene i munnen tilføres sukker.

Men det er ikke bare sukker og søtt som kan gi langvarige skader, ifølge Trigueros.

- Røyk og snus kan også ha betydning for munnhelsen, slimhinne og tannkjøtt siden nikotin påvirker spyttet man har i munnen, sier hun og understreker:

- Spyttet vårt er med på å beskytte tennene våre, når det produseres mindre spytt på grunn av nikotin, kan dette føre til tannstein og plakk, som igjen kan føre til karies.

Snus kan skade tannkjøttet i den grad at røttene på tennene blir eksponert i området hvor snusen blir plassert, opplyser tannlegen videre.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Ifølge Wang er det derimot ikke dokumentert at snus eller røyk er årsak til karies.

Pasta og brød fester seg til tennene

Men visste du at "klissete" mat også kan være skadelig for tannhelsen?

- Mat som er klebrig og fester seg til overflaten av tennene, kan være kariesdannende. Pasta, brød og pommes frites er eksempler på dette, forteller Trigueros.

I matbutikker florerer det også av ulike typer små juicebokser og sukkerholdig brus, noe tannlegen advarer sterkt mot å drikke for ofte:

- Man bør unngå alt dette da det fører til at sukkeret som drikkene inneholder blir liggende på tennenes overflate, noe som også kan skape syreskader og gjøre tennene veldig utsatt for kariesangrep, sier hun.

Stadig bedre tannhelse

Den gode nyheten er at nordmenns tannhelse stadig blir bedre, selv om produsenter fortsetter å tilby nye utgaver av sukkerholdige drikker.

Tall fra Folkeinstituttet viser at det har skjedd en betydelig bedring i den norske tannhelsen de siste 30 årene, der hull blant barn og unge har blitt redusert, og stadig flere voksne og eldre har egne tenner i behold.

- Forbedringen gjelder alle land og alle aldersgrupper i litt forskjellig grad. Alle de Skandinaviske landene ligger godt an i forhold til resten av verden. Det registreres små forskjeller mellom de Skandinaviske land, opplyser Wang.

Hun forteller videre at de små forskjellene i statistikken kan ha mange årsaker.

- For eksempel varierer andel av barn som er med i statistikken; mange barn med god tannhelse har ikke behov for undersøkelse hvert år. Andelen innvandrere i landet som får tilbud fra tannhelsetjenesten, vil påvirke statistikken, og vi vet ikke hvordan dette varierer mellom landene. En del innvandrerbarn har svært mye karies, sier Wang.

- Puss tungen og bruk tanntråd

- Den beste måten å forebygge karies på, er å begrense inntak av mat og drikke som bidrar til plakk og tannstein og lav pH-verdi i munnen, sier Trigueros.

Hun anbefaler å pusse tennene to ganger daglig, inkludert tungen, og bruke tanntråd.

-  Det er viktig å påse at den daglige munnhygienen er god. Og går du årlig til tannlegen, begrenser du kariesdannelse, sier tannlegen.

Hun tipser videre:

  • Unngå småspising og regelmessig inntak av drikke som brus og juice. De fleste drikkene kjøpes i flasker med skrukork, og dette medfører at vi regelmessig bidrar til å senke pH-verdien i munnen, som gir grobunn for karies, da tannemaljen blir skadet.
  • All form for sukkerholdige søtsaker, karameller, kjeks og kaker, bør også begrenses om du ønsker å ta vare på tennene dine.

Wigen har en enkel regel: "Ikke søtt støtt":

- Spis eventuelt sukkerholdige produkter i forbindelse med måltidene. Og når du børster tennene rene med fluortannkrem morgen og kveld, fjernes bakterier, sukker og syre. Samtidig styrker fluor tannemaljen, sier hun.

Tannlegen skal berolige pasienten

- Det er dessverre mange i dagens samfunn som sliter med tannlegeskrekk. Det er forskjellige årsaker til at pasienter har tannlegeskrekk, men vi opplever at vi har meget gode erfaringer med å behandle disse pasientene, sier Trigueros.

Hun forteller at de fleste tannleger legger vekt på å forklare behandlingen til pasienten på forhånd, slik at man unngår ubehagelige overraskelser.

- Pasienten skal til enhver tid være oppdatert på sin behandling og hva som skal utføres av behandling. Under selve behandlingen tar tannlegen hensyn til pasientens behov, slik at små pauser under behandlingen blir gitt dersom pasienten føler dette er ønskelig, sier tannlegen videre.

Det skal legges vekt på at tannlegen utfører behandlingen på pasientens premisser, og at behandlingen vil bli utført i pasientens tempo, mener hun.

- Dette medfører at pasientene oppnår større kontroll over situasjonen, og bidrar til at de er mer avslappet i tannlegestolen, sier Trigueros.

Opplyser du om at du er redd og syns situasjonen er ubehagelig, skal du vite at tannlegen som oftest setter av ekstra god tid til pasienter som har tannlegeskrekk:

- Vi pleier å opplyse pasientene om at med dagens tannlegeutstyr, er det gode muligheter for å utføre tannlegebehandling nærmest smertefritt, forteller Trigueros.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på nyhetsbrevet vårt  her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!