Tannbleking
- Bedre å bleke tennene hjemme
Hjemmebleking er sunnere for tennene og gir bedre resultat, mener tannlege.

Vi er opptatt av å ha frisk pust og pene tenner, og mange av oss bruker produkter som skal hjelpe oss med dette daglig, selv om vi strengt tatt ikke trenger det.
I stedet for å unngå ting som gir misfarging på tennene, bleker vi tenner som aldri før - markedet flommer over av tilbud til hjemmebleking. Men er det ikke tryggere å bleke på en klinikk?
- Nei, mener både tannlege Lillian P. Hajdu, Helsedirektoratet og Nordisk institutt for odontologiske materialer (NIOM).
1 av 2 får bivirkninger
De to største forskjellene på tannbleking på klinikk og hjemme, er at klinikker bruker sterkere midler - og mange bruker UV-lys eller blått lys i tillegg til virkestoffene i blekemiddelet.
Dette er uheldig, mener Helsedirektoratet, som gjennom NIOM har forsket på effekten av tannbleking med og uten lys.
Studien viste at tannbleking med lys verken gir bedre eller mer varig resultat.
Dessuten anbefales ikke bleking med lys ettersom pasientene kan bli utsatt for lysdoser som overskrider anbefalte grenseverdier hvis de ikke bruker øyebeskyttelse, og at lysfølsomme personer og brukere av bestemte medisiner som reagerer med lys, er utsatt for å få allergiske og allergi-lignende reaksjoner.
En helt fersk og upublisert undersøkelse fra NIOM viser at 50 prosent av dem som bleker tennene opplever bivirkninger.
- Det mest vanlige er ising i tennene. Ising skyldes en mild betennelse i nerven i tannen, forteller seniorforsker ved NIOM og medansvarlig for studien, Ellen Bruzell til Klikk.no.
- Påvirkningen på denne nerven etter gjentatte blekebehandlinger er ikke kjent.
Den nordiske studien fulgte 171 personer gjennom en tannblekingsprosedyre og en oppfølgingsperiode på 9-10 måneder.
Bruzell understreker at ingen bør bleke tennene med lys, og at det frarådes av både NIOM, Statens strålevern og Helsedirektoratet.
Flere fordeler med hjemmebleking

Tannlege Lillian P. Hajdu mener hjemmebleking har mer for seg, enn å få det utført på klinikk.
- På generelt grunnlag og med utgangspunkt i erfaringer fra mine pasienter, er klinikkbleking hardere for tennene. Middelet kan etse store sår i tannkjøttet hvis ikke dette beskyttes nøye under prosessen, mener hun.
Hajdu mener at klinikkbleking også varer kortere enn hjemmebleking.
- Senere må du gjenta prosessen. Hjemmebleking med mildest mulig peroxidprosent i blekesprøyten gir mest holdbart resultat, har lengre effekt og er mest skånsom mot tannen og tannkjøttet.
Hun peker også på at hjemmebleking kan gjentas ved behov, ettersom du har settet hjemme og kjøper mer blekemiddel hvis du røyker eller får lett misfarging.
- Du trenger kun en natt i mellom. Hjemmebleking er derfor rimeligst på sikt. Med hjemmebleking styrer du også selv hvor hvite du vil ha tennene, du slutter ganske enkelt når du er fornøyd selv, sier Hajdu.
Sjekk dette før du velger klinikk
Bruzell ved NIOM mener på sin side at det er klare fordeler ved å oppsøke en tannklinikk i stedet for å bleke hjemme med produkter kjøpt på internett.
Velger du å utføre behandlingen ved en skjønnhetsklinikk, skal du imidlertid sjekke et par ting først.
- På en skjønnhets- eller kosmetisk klinikk skal behandlingen gjøres i samarbeid med en tannlege, tannpleier eller annet helsepersonell med nødvendig kursing eller etterutdanning. Dette er viktig å sjekke før man gjør avtale med klinikken. Det er denne personen som er ansvarlig for din behandling.
Ordet "behandling" mener Bruzell er viktig i denne sammenhengen.
- Det er en behandling vi snakker om, altså skal det være behov for det. En tannlege vil sammen med pasienten komme frem til hvorvidt det eksisterer et behov for bleking eller ikke. De fleste tannklinikker tilbyr nå hjemmebleking i samarbeid med klinikken. Fordelen er at du får laget en skinne som passer til deg, og at du ikke er alene om ansvaret for behandlingen.
Her kan du stille doktor Lillian P. Hajdu spørsmål om bleking av tenner eller tannhelse generelt.
Les også: