HPV-virus

Frida (26) testet positivt på HPV-virus: – Jeg var ikke forberedt i det hele tatt

For Frida og venninnene var det en selvfølge å ta testen året de fylte 25, men svaret hun fikk kom som en overraskelse. Nå har hun en klar oppfordring.

HJERTESAK: Frida er opptatt av å bidra til å sette fokus på kvinnehelse, og oppfordre jenter til å teste seg.
HJERTESAK: Frida er opptatt av å bidra til å sette fokus på kvinnehelse, og oppfordre jenter til å teste seg. Foto: Privat
Først publisert

– Jeg fikk brev fra Livmorhalsprogrammet i januar 2023, som man får det året man fyller 25, med en påminnelse om at man burde bestille time for å ta en livmorhalsprøve og sjekke seg, sier Frida Müller Østbye (26).

Hun bor sammen med kjæresten sin på Torshov i Oslo.

Denne testen hadde allerede lenge vært en «snakkis» i jentegjengen, så for Frida var det en selvfølge å booke en time med det samme.

Hun hadde få tanker rundt prøven, og var hverken særlig engstelig eller bekymret, men mer nysgjerrig.

– Da prøvesvaret kom, sto det at jeg hadde testet positivt på en form for HPV-virus, men jeg forsto ikke helt hva det betydde. Svaret kom på sms, og det sto at jeg ikke trengte bekymre meg, men at jeg burde testes igjen om ett år grunnet uspesifiserte celleforandringer, forteller Frida og fortsetter:

– Det sto at HPV-viruset i noen tilfeller kan utvikle seg til kreft, men at det som oftest går over av seg selv. Det endte med at jeg googlet selv for å finne ut hva de ulike HPV typene innebærer, og hvilke som oftest kan utvikle seg til kreft. Søket jeg gjorde var heldigvis ganske betryggende.

I tiden rett etterpå delte hun svaret med mammaen sin, snakket med kjæresten og det ble også et samtaleemne i jentegjengen, siden alle hadde tatt eller snart skulle ta testen.

26-åringen har i liten grad latt seg påvirke av testsvaret, og lever som vanlig.

Likevel legger hun ikke skjul på at hun til tider kan tenke på om det skjer noe i kroppen som kan være farlig, og at hun lurer på hva testen vil vise om ett år.

– Samtidig har jeg gjort det jeg skulle ved å teste meg, og følger rådet om å gjøre det igjen. Om det skulle være noe da, så føler jeg meg trygg på at jeg vil få den oppfølgingen jeg trenger. Så i utgangspunktet har jeg ingen grunn til å engste meg, sier Frida og legger til:

– I venninnegjengen er jeg den eneste som har testet positivt, så ingen av oss vet egentlig så mye om hva det innebærer.

Les også: «Hva er galt med meg?» undret Charlotte. Svaret kom først i voksen alder

Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg
Pluss ikon
Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg

En hjertesak

I ettertid har 26-åringen opplevd at dette har blitt en hjertesak for henne, og at hun ønsker å søke mer kunnskap for å sette fokus på kvinnehelse og unge jenter som opplever å få den samme beskjeden som henne selv.

– Selv var jeg jo ikke forberedt i det hele tatt, og det tror jeg gjelder mange kvinner. Jeg ønsker også større åpenhet rundt hva en positiv test faktisk betyr, slik at jenter slipper å gå rundt og engste seg mye unødvendig.

– De fleste av oss får en HPV-infeksjon i løpet av livet, og i utgangspunktet er det ikke farlig. Men her opplever jeg at det trengs mye mer informasjon, sier Frida ærlig.

ENESTE I GJENGEN: Frida er den eneste i venninnegjengen som har testet positivt på HPV-virus.
ENESTE I GJENGEN: Frida er den eneste i venninnegjengen som har testet positivt på HPV-virus. Foto: Privat

Hun har fått beskjed om at hun ikke trenger å være oppmerksom på noe spesielt etter den positive testen, men at hun som alle andre må kontakte lege dersom hun skulle oppleve noen symptomer på tidlig stadium av livmorhalskreft.

– Jeg har lært masse den seneste tiden, så velger å ikke uroe meg unødvendig. For meg er det en selvfølge å følge de råd og anbefalinger som blir gitt.

Frida har en klar oppfordring til andre kvinner:

– Husk å sjekke deg når du får en påminnelse om det, følg anbefalingen du får fra legen om du tester positivt, og ikke bekymre deg for mye om du skulle være en av dem som opplever å få en positiv test, sier hun.

Les også (+): Da Jan Frode kom ut, så Olaug det umiddelbart. Han merket ingenting og satte seg bak rattet

Gynekologisk undersøkelse

– HPV virus er en stor gruppe virus, om lag 200 ulike typer, og de aller fleste av oss vil faktisk bli smittet i løpet av livet. Mens noen av disse kan gi vorter på hender og føtter, kan noen gi kjønnsvorter og andre gi celleforandringer i slimhinnene, sier gynekolog Sunniva Hochnowski hos mingynekolog.no, og utdyper:

– Rundt 40 av disse virustypene smitter via seksuell kontakt, men de fleste som smittes vil ikke merke noe eller se noen endringer.

OPPFORDRING: Gynekolog Sunniva Hochnowski oppfordrer kvinner til å sjekke seg.
OPPFORDRING: Gynekolog Sunniva Hochnowski oppfordrer kvinner til å sjekke seg. Foto: Pia Sønstrød

Hun forklarer at kroppen hos de aller fleste kvitter seg med viruset på egen hånd i løpet av 6-18 måneder.

I noen få tilfeller forårsaker HPV utvikling av alvorlige celleforandringer og kreft, dersom forstadiene ikke oppdages og behandles, men dette tar vanligvis flere år.

– En HPV-test tas som en livmorhalsprøve, eller celleprøve, fra livmorhalsen. Det gjøres ved hjelp av en gynekologisk undersøkelse der vi bruker et spekulum for å få oversikt over livmortappen, og deretter brukes en liten, fleksibel børste for å ta livmorhalsprøven fra livmortappen. Det er fort gjort, og skal ikke gjøre vondt.

Gynekologen forteller at alle kvinner inviteres inn i screeningprogrammet som heter Livmorhalsprogrammet fra det året de fyller 25 år, og da anbefales en regelmessig prøve. Det som nå er nytt i Livmorhalsprogrammet er at man tar en HPV-test i stedet for at prøven blir analysert som en vanlig celleprøve.

Ved normal prøve anbefaler Livmorhalsprogrammet ny screeningprøve etter fem år.

– Dersom man får endringer i utflod, endret blødningsmønster og mellomblødninger eller smerter, bør dette selvsagt sjekkes opp, og da kan det være aktuelt med en HPV-test, sier gynekologen.

Påvist HPV

De som får påvist HPV skal også følges opp med tettere undersøkelser, påpeker Hochnowski.

– Om en kvinne har en positiv HPV-test, vil livmorhalsprøven bli undersøkt også som celleprøve. Da er det typen virus og eventuelle celleforandringer som avgjør den videre oppfølgingen. Noen kan komme tilbake om ett eller to år, mens det i noen tilfeller vil anbefales en undersøkelse med en biopsi, eller vevsprøve, fra livmortappen, sier hun.

– Så det er svaret på biopsien som avgjør om man trenger behandling, eller bare tettere oppfølging i en periode, legger hun til.

Gynekologens erfaring er at kvinnene som kommer til henne generelt er veldig flinke til å ta vare på helsen sin, og å følge opp med livmorhalsprøver.

Tall fra Kreftregisteret viser likevel at på langt nær nok kvinner sjekker seg jevnlig, og Hochnowski tror at mange utsetter det fordi de ikke har plager, og at det derfor skyves bort i en ellers travel hverdag.

– Derfor er det så viktig å huske på at HPV og celleforandringer ikke alltid gir plager. Det er avgjørende å sjekke seg for å kunne forebygge en eventuell utvikling til alvorlige celleforandringer. Dessuten vet jeg at mange gruer seg for å komme til en gynekologisk undersøkelse, sier Hochnowshi.

– Det er det ingen grunn til. Det går raskt, og skal ikke være smertefullt. Snakk med søstre, mødre, døtre og venner om kvinnehelse, og minn hverandre på hvor viktig det er at vi tar vare på oss selv og hverandre, oppfordrer hun videre.

Les også: Legene trodde Malins (27) blåmerker var blodpropp. Sannheten fikk dem til å le

Celleforandring kan behandles

Hun får støtte av Sara Underland Mjelva i forebyggende seksjon i Kreftforeningen. Hun påpeker også at celleforandringer kan behandles før det utvikler seg til kreft, og at trolig mellom 1000 og 2000 kvinner på den måten unngår livmorhalskreft hvert år.

– Derfor er det viktig å ta livmorhalsprøven jevnlig, og fra du er 25 til du er 69 år får du påminnelsen fra Kreftregisteret når det er på tide. Hvis viruset ikke påvises, kan de fleste nå vente i fem år til neste prøve, sier hun.

Mjelva forteller at de fleste heldigvis tar denne viktige prøven, men at rundt 3 av 10 ikke gjør det. Det er ulike årsaker til det - for noen går det bare i glemmeboken, og noen tenker de skal gjøre det senere.

– Noen kan også ha ulike fysiske, psykiske eller kulturelle utfordringer. Vår oppfordring er da å snakke med legen, slik at dere sammen kan finne ut hva som skal til for å få tatt prøven, sier Mjelva og fortsetter:

– De aller fleste tilfeller av livmorhalskreft skyldes HPV. Denne kreftformen kan derfor så godt som utryddes, når stadig flere har tatt HPV-vaksine og at også de som ikke har tatt livmorhalsprøve, ringer legen og får sjekket seg.