byttet Karriere i voksen alder

Anita hoppet ut av hamsterhjulet. Det endret livet hennes

Anita fikk nok av en stressende hverdag. Nå er helsen bedre enn på lenge.

<b>NY VEI:</b> Anita Gimming (51) jobbet tidligere i NAV. I dag lager hun smykker og driver sin egen interiørbutikk.
NY VEI: Anita Gimming (51) jobbet tidligere i NAV. I dag lager hun smykker og driver sin egen interiørbutikk. Foto: Anne Elisabeth Næss
Først publisert Sist oppdatert

Etter mange år i kontorjobb, med ansvaret for to barn og et hverdagsliv i «hamsterhjulet» opplevde Anita Gimming fra Fredrikstad gradvis å få dårligere helse.

Hun fikk mindre og mindre energi og mer og mer smerter. Etter mye undersøkelser fikk hun påvist lavt stoffskifte, fibromyalgi og kronisk lavt jernlager.

Hun slet også med hodepine og smerter.

– Jeg gikk ofte på jobb med store smerter, forteller hun.

Anita var sykmeldt i flere perioder over mange år. Hun hadde stadige infeksjoner i kroppen, det var som om kroppen prøvde å si ifra at noe ikke var som det skulle.

– Jeg prøvde alt mellom himmel og jord, både innen vanlig medisin og alternativ medisin, og jeg brukte enormt mye penger på behandlinger og tilskudd. Jeg ville ingenting annet enn å kunne fungere normalt.

Redusert stilling

Plagene ble etter hvert så store at hun søkte om å redusere stillingen sin, først til 80 prosent, deretter til 60 prosent, men det hjalp ikke.

– Problemet var jo at jeg ikke visste hvilke dager jeg ble dårlig. Jeg jobbet faste dager, og dessverre ble jeg jo også syk på arbeidsdagene mine. Jeg hadde kraftig hodepine tre til fire dager hver eneste uke. Til slutt bestemte jeg meg for å si opp jobben min.

<b>FIKK HJELP:</b> Anita var mye sliten og slet med hjernetåke. Hun fikk hjelp av en NLP-coach til å jobbe med tankemønsteret – og etter hvert tørre å ta spranget og starte for seg selv.
FIKK HJELP: Anita var mye sliten og slet med hjernetåke. Hun fikk hjelp av en NLP-coach til å jobbe med tankemønsteret – og etter hvert tørre å ta spranget og starte for seg selv. Foto: Anne Elisabeth Næss

Anita har alltid jobbet på kontor. Hun har en bachelor i markedskommunikasjon og startet karrieren sin i Telenor. Da hun ble syk, jobbet hun i NAV arbeid og ytelser.

– Jeg hadde verdens fineste kolleger, og jeg jobbet i et flott og sammensveiset team. Jeg hadde det bra på jobben, men det lot seg ikke kombinere med helseplagene mine. Jeg hadde dårlig samvittighet i alle retninger, både for arbeidsgiveren og for kollegene mine, forteller hun.

Les også: Når Myriam hilser på folk for tredje gang, begynner de å stusse

Påvirket livskvaliteten

I 2018 ble Anita igjen sykmeldt. Hun hadde fått frossen skulder og var rimelig fortvilet fordi det påvirket livskvaliteten hennes.

– Jeg har tidligere jobbet som spinninginstruktør og var vant til å trene seks dager i uken, men med prolaps, frossen skulder og konstante muskelsmerter ble trening rett og slett umulig. Det forverret bare smertene.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Tips og råd strømmet inn, men ingenting hjalp.

Tobarnsmoren merket at helsen påvirket hverdagen på så mange måter. Hun strakte seg i alle retninger, kjørte barna hit og dit, var med i FAU og andre utvalg. Hodet ville, men kroppen spilte ikke på lag.

– Det gikk så langt at jeg ikke mestret daglige gjøremål som å lage middag, så det ble ofte raske løsninger. Det hele ble en ond sirkel, for da kostholdet ble dårligere, ble energien enda dårligere. Jeg satt igjen med en følelse av at jeg ikke mestret livet mitt. Det var ikke holdbart i lengden, og jeg tenkte at nå MÅ jeg ta grep, forteller Anita.

Anita var mye sliten og slet med hjernetåke. Hun fikk hjelp av en NLP-coach til å jobbe med tankemønsteret – og etter hvert tørre å ta spranget og starte for seg selv.

Etter en helhetsvurdering bestemte hun seg for endelig å gjøre noe med situasjonen hun var i, og livet tok en helomvending. Anita bestemte seg for å si opp jobben i NAV, for å satse på en helt ny karriere som smykkedesigner og innehaver av interiørbutikk.

Les også: (+) Vibeke (50) hadde prøvd «alt» – så raste hun ned i vekt: – Folk får hakeslepp

Styrer egen hverdag

51-åringen har alltid vært kreativ, og endelig kunne hun satse på den interessen som frem til nå bare hadde vært en hobby.

– Det er utrolig fint å være kreativ og skape noe positivt. Jeg gleder jo andre med smykkene mine også. Jeg er i flyt når jeg er i smykkeverkstedet, og jeg gir meg ikke før resultatet er perfekt.

Anitas kropp begynte sakte, men sikkert å fungere bedre, energien kom tilbake og endringen i hele livskvaliteten var formidabel. I dag har hun mange gode dager, til tross for at smertene fremdeles er der.

<b>SMYKKEDESIGN:</b> Anita er i flyt når hun lager smykker. Endelig kan hun tilrettelegge egen hverdag ut fra egen dagsform.
SMYKKEDESIGN: Anita er i flyt når hun lager smykker. Endelig kan hun tilrettelegge egen hverdag ut fra egen dagsform. Foto: Anne Elisabeth Næss

Den store forskjellen er at hun nå kan styre arbeidsdagene sine selv.

– Nå kan jeg selv bestemme hvilke arbeidsoppgaver jeg skal gjøre, og når jeg skal gjøre dem. Har jeg hodepine, så lager jeg ikke smykker den dagen. Kanskje rydder jeg i varelageret, endrer utstilling eller tar bilder til Instagram i stedet. Så lager jeg heller smykker en annen dag.

Anita passer også på å sette gode frister på bestillinger, på den måten tar hun høyde for en dårlig dag eller to.

– Jeg har fortsatt mye utfordringer i hverdagen mine, men det er enklere å håndtere det når jeg kun trenger å ta hensyn til meg selv. Jeg har etter hvert lært mer om hva som faktisk kan trigger smertene mine, og det gjør også at jeg kan planlegge dagene mine bedre.

Flink pike

Anita omtaler seg selv som en typisk «flink pike». En av de store utfordringen hennes er at hun stiller høye krav til seg selv, så dette er noe hun forsøker å gjøre noe med.

51-åringen skulle ønske at arbeidslivet var mer tilrettelagt for alle de som ikke klarer å stå i full jobb gjennom et helt liv.

– Jeg stiller enormt store krav til meg selv, og det kan trigge både dårlig samvittighet og følelsen av ikke å strekke til. Jeg jobber med å kunne senke kravene til meg selv. Det er veldig begrenset med reduserte stillinger i arbeidslivet generelt, noe jeg tenker er svært begrensende.

Hun tror mange kunne ha fått økt livskvaliteten dersom de for eksempel kunne fått utvikle hobbyen sin eller en interesse til en inntektskilde.

– Jeg tenker at de aller fleste kan gjøre noe, bare mulighetene ligger til rette for det, sier hun.

Anita Gimming har hatt tett og ærlig dialog med fastlegen sin hele veien.

– Det er alfa omega å ha en lege som lytter, støtter og løfter, sier hun.

Ta gode valg

Den store helomvendingen i Anitas liv, fra fast jobb i NAV til selvstendig næringsdrivende som smykkedesigner, ble støttet av alle rundt henne.

– Jeg var så heldig å familien min med meg på laget – det er nesten avgjørende i en såpass stor endringsfase.

Det var også lettere å starte for seg selv nå som de to barna til Anita var blitt store og mer selvdrevne.

– Jeg har hatt mulighet til å fokusere mer på meg selv og ta gode valg for meg selv. Jeg er glad for at jeg våget å hoppe ut av hamsterhjulet og finne min egen vei.

Hennes råd til andre som ønsker endring i livet, er å være nysgjerrig og undersøke hvilke muligheter som finnes.

– Janteloven er sterk i Norge. Vi har vokst opp med bestemte normer og uskrevne regler om hva vi skal og hva vi bør. Det er nødvendigvis ikke til det beste for oss selv, sier hun, og legger til:

– Vi er mennesker 24 timer i døgnet, og alt vi gjør, er med på å påvirke oss. Det er viktig å tenke på at alt her i livet er et resultat av valg vi tar. Hver eneste dag. Så det er lurt å ta gode valg for seg selv. Ikke tenke på hva andre gjør, synes eller mener.

Les også: Sølvi (72) har slitt med sykdommen hele livet. Det har ført til mye vondt og mange fordommer

Bedre livskvalitet

Mistrivsel på arbeidsplassen eller med arbeidsoppgavene er forhold som kan bidra til at man ønsker å bytte beite.

SIER DET KAN BLI BEDRE: Helene Tronstad Moe,
førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon, Høyskolen Kristiania
SIER DET KAN BLI BEDRE: Helene Tronstad Moe, førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon, Høyskolen Kristiania Foto: Jonatan A. Quintero

– Noen ønsker å søke nye utfordringer i en ny rolle, ny virksomhet eller i en ny bransje. Andre søker seg bort fra en belastende arbeidssituasjon.

Det sier førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon hos Høyskolen Kristiania, Helene Tronstas Moe.

– For mange vil det nok by seg nye muligheter når huslånet nærmer seg nedbetalt og/eller barna begynner å bli mer selvgående. For noen vil bytte av yrke innebære læring og et karriereløft. For andre kan det gi bedre livskvalitet, mening eller mer fritid.

Hun anbefaler å gjøre grundige forberedelser.

– Sett deg inn i bransjen du vil begynne i, og gjør gode forundersøkelser. Da er det lettere å vite at du gjør det rette valget.