Stor studie: Sjokolade senker risikoen for hjerteinfarkt
Det er en rekke helsefordeler med sjokolade - om du holder deg til en porsjon.

(SIDE2): En ny studie viser at de som spiser sjokolade regelmessig sjeldnere rammes av hjerteinfarkt enn de som ikke spiser den mørke nytelsen.
68.000 middelaldrende og eldre personer deltok i studien, der deltagerne opplyste detaljert om eget kosthold i løpet av de 12 årene studien varte. Ingen hadde ved starten av studien påvist hjerte- eller karsykdom, skriver Upsala Nya Tidning.
I løpet av studieperioden ble 4.417 rammet av hjerteinfarkt: Det interessante var at det var flere infarkt blant gruppen som sjelden eller aldri spiste sjokolade enn blant de som regelmessig spiste det.

Antioksidanter
Studien underbygges av tidligere studier. En av dem er gjengitt i Journal of Nutrition, og viser at en liten mengde sjokolade reduserer sjansen for hjertelidelser.
Spiser kvinner rundt 25-50 gram sjokolade i uka (det vil si for eksempel en stor plate i måneden, for de som lurer) – reduseres risikoen for hjertesykdom med 32 prosent, sammenlignet med de som ikke spiste noe. Forskjellige typer flavonoider fungerer som antioksidanter, og også er med på å frigjøre nitrogenoksid - som er med på å utvide blodkarene og lar blodet strømme friere.
Og det kan være fint å vite at en kopp med kakao inneholder dobbelt så mange antioksidanter som et glass rødvin, og to-tre ganger så mye som i en kopp grønn te.
Smartere med sjokolade
Forskere har også funnet flere helsefordeler med det å spise sjokolade regelmessig.
En tidligere studie viser at de mørke godbitene er med på å gi deg en smartere hjerne. Forskerne fant at et regelmessig inntak av sjokolade assosiert med å gi bedre kognitiv funksjon.
Studien er publisert i tidsskriftet Appetite og forskerne hevder blant annet at det å spise sjokolade gir bedre kognitiv ytelse, uavhengig av andre kostvaner.
968 deltakere i alderen 23-98 var gjennom en rekke tester for å måle kognitiv funksjon og resultatene viser at et hyppigere sjokoladeforbruk var signifikant assosiert med bedre hukommelse og organisering, arbeidsminne og bedre abstrakt resonnering.
LES mer: Å spise sjokolade kan gjøre deg smartere
Mot UV-skader
Tyske forskere har funnet at kvinner som drikker varm sjokolade med mye flavonoider (som man finner i kakao og som virker som en antioksidant) hver morgen i tre måneder, er mindre utsatt for skader fra UV-stråler.
Det betyr at man har mindre risiko for å bli solbrent, som igjen er med på å ødelegge huden – og kan føre til hudkreft.
Mørk sjokolade kan også være gunstig for kolesterolnivået, samt at det senker blodtrykket med opptil 69 prosent.
Det siste er også gode nyheter for sjokolade-glade som vil bli gravide.
For en studie viser at sjokolade-komponenten theobromin kan redusere faren for svangerskapsforgiftning. Jo større kakaomengde, det vil si hvor «mørk» sjokoladen er, jo mer theobromin i sjokoladen.
LES også: Er du gravid? Spis sjokolade

Som kjerringråd
Flavanoider er også bra for synet vårt.
Ifølge en studie er de som spiser mørk sjokolade bedre til å gjenkjenne forskjellige gjenstander på fargede bakgrunner, samt å se hvilken retning små gjenstander beveger seg i (begge deler viktig for å være bilist i mørket) – enn de som spiser hvit sjokolade.
- Det fins ikke så mange studier på dette, men det fins noen, og særlig en liten studie fra Storbritannia, som viser at mørk sjokolade kan virke virker like godt mot hoste som hostedempende medisin fra apoteket. Dersom du kjenner det kribler i halsen, så lag deg en kopp kakao med smeltet mørk sjokolade i varmt vann, eventuelt litt melk, blandet med honning. De mørkeste sjokoladene inneholder ofte mindre sukker, og vil du ha kakaoen mer søt så bruk også honning, helst av den minst raffinerte typen, som kaldslynget Lynghonning, fortalte hun til Side2 tidligere i år.
LES flere kjerringråd legen følger: - Jeg har tro på disse kjerringrådene
Baksiden av sjokoladen
Men all sjokolade er ikke bra sjokolade i denne sammenheng. Hvit sjokolade har nemlig ikke de samme stoffene – fordi den mangler kakaoen. Og det er også andre nedturer med sjokoalde og helseeffekten. Sukkermegnden er en av dem – og det er porsjonen som avgjør.
For selv det finnes mange gode grunner til å ta seg en bit sjokolade, så er det lurt å holde seg til en porsjon. Men hvor mye er egentlig én porsjon sjokolade? En liten Eventyrsjokolade? En Snickers?
På en 200 grams melkesjokolade tilsvarer én porsjon 25 gram. Det er 3 og 1/3 biter.
