Spis banan med skallet på
Fire kostholdstips basert på vitenskap.

(SIDE2): Rodney Bilton, professor i biokjemi ved Liverpool John Moores University, har brukt 15 år på å finne en sunn diett basert på vitenskapelige bevis, skriver Daily Mail.
Men vi tviler på at alle funnene vil bli nye helsetrender ...
Spis bananer med skallet på
Vi har fått med oss at epler, pærer og poteter er sunnest hvis man ikke skreller dem. Det samme gjelder de fleste grønnsaker, korn og fibre.
Men visste du at også bananene er sunnest med skallet på?
Skallet inneholder flere næringsstoffer som naturlig nok forsvinner når du kaster skallet.

Ikke mos potetene
Måten vi tilbereder maten på, påvirker mengden av sukker som kommer inn i blodet. Og ifølge Daily Mail kommer det 25 prosent mer sukker fra en potet som en kokt og most enn en som er stekt.
Selv når du tygger en potet, øker du faktisk sukkerutslippet - fordi du da også tross alt moser den.
Grunnen er at poteter inneholder store mengder stivelsespartikler, og når du moser dem, åpner du membranen som ligger rundt partiklene. Dette frigir stivelse som gjøres om til sukker.
Jo mindre du gjør under tilberedelsen av poteten, jo mindre sukker blir frigitt. Bakt og stekt potet er derfor bedre enn most.

Bruk vann når du steker
Olje er vanlig å bruke når man steker mat. Men de fleste vet at det er lett å oversteke maten litt.
Oversteking skaper et giftig kjemikal som mange med peiling på slikt mener øker risikoen for kreft og hjerteproblemer.
Olivenolje blir brent ved lav temperatur, og det giftige stoffet blir derfor skapt tidligere enn hvis du ikke bruker olje. Bilton anbefaler derfor å bruke litt vann i stekepanna, sammen med oljen. Dette gjør at oljen ikke varmes opp like fort, og dermed ikke blir brent.

Vær forsiktig med smoothies
En frisk smoothie kan være like fristende om sommeren som en is - og mye sunnere. Eller?
Ingen påstår at smoothie ikke gir deg masse vitaminer, men du skal ikke overdrive smoothiedrikkingen heller.
Kroppen bruker insulin for å kontrollere blodsukkeret, og jo mer sukker du spiser, jo mer insulin blir produsert. Men smoothie inneholder fruktose - fruktsukker - som lurer kroppen. Kroppen skjønner ikke at fruktose er sukker, og produserer ikke insulin som følge av inntak av dette.
Hvis du har et høyt inntak av fruktose, får du derfor mer sukker i kroppen enn den tåler. Over tid kan dette i verste fall føre til overvekt og type 2 diabetes.
Når det er sagt, vil vi minne om at hvis du spiser variert og normalt, går alt sannsynligvis helt bra!