Sovemedisin og barn:
Når kan man gi barn sovemedisin?
Hva slags sovemedisiner kan man gi til barn og når har det gått så langt at sovemedisin er et alternativ?
Mange foreldre har til tider store problemer med å få barnet sitt til å sove.
I forsøk på å snu umulige døgnrytmer hender det foreldre tyr til reseptpålagte sovemedisiner og ulike søvndyssende medikamenter for å få barnet inn i en normal døgnrytme.
Klikk.no har snakket med en rekke spesialister og eksperter som er klare i sin tale når vi spør om det er greit å gi sovemedisin til et barn.
Maks tre netter
Arne Fetveit, fastlege og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, er ikke tilhenger av at foreldre gir barna sine sovemedisin.
- Generelt er jeg mot å gi sovemedisin til barn. I noen tilfeller kan man tenke seg at kortvarig behandling på for eksempel en til tre netter kan være nødvendig, sier Fetveit.
- Når er dette aktuelt?
- Ved for eksempel lange reiser eller ved forsøk på å snu en umulig søvntrend, sier Fetveit.
Ikke under to år
- Hvor små kan barna være når man gir dem sovemedisin?
- Sovemedisin på resept som brukes til barn er som regel Vallergan. Den skal ikke brukes til barn under to år, sier Fetveit og legger til at å gi Vallergan (alimemazin) til småbarn ikke er uproblematisk.
Les også: Fraråder sovemedisin til barn
I artikkelen "Er alimemazin et egnet søvnmiddel for barn?" som er skrevet av Lars Slørdal som er professor i farmakologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og psykiater ved Folkehelseinstituttet, Jørgen G. Bramness, kommer det tydelig frem at det ikke anbefales å gi sovemedisin til barn.
Ikke bruk det - uansett
Førsteamanuensis i allmennmedisin ved Universitetet i Oslo, Per Lagerløv, er svært klar i sin tale på spørsmål om hva hans oppfattelse av bruk av sovemedisin til barn.
- Ikke bruk sovemedisin for å få barn til å sove. Det er ingen medisin som kan endre gode rutiner. Å ta i bruk sovemedisin til barn er ikke noe som foreldre skal vurdere. Dersom de har problemer bør de ta kontakt med den lokale helsestasjonen for å få hjelp og gode råd til hvordan de kan endre rutinene, sier han.
Les også: Seks magiske leggetriks
- Oppsøk hjelp tidlig
Lagerløv legger til at foreldre ikke bør vente for lenge med å oppsøke hjelp til problemet.
- Barn som ikke vil sove kan slite foreldrene helt ut og det kan føre til konflikter mellom foreldrene, sier Lagerløv, som understreker at både en, to og tre netter i løpet av oppveksten uten at barnet vil sove, hører med til det å være småbarnsforeldre.
- Når kan man vurdere sovemedisin?
- Mitt budskap er nei, nei - ikke bruk sovemedisin. Sovemedisin kan brukes kun når det er veldig nødvendig hos eldre barn og i samråd med lege. Mindre barn, for ikke å snakke om spedbarn, bør man ikke gi sovemedisin til, sier Lagerløv.
Les også: Barn legges for sent
Sovemedisinene på markedet
Det finnes i dag en rekke sovemedisiner og preparater som skal virke søvndyssende - både på resept og uten resept.
Det reseptbelagte antistaminet Vallergan er det som oftest gis til barn med søvnproblemer.
- For øvrig er ingen sovemedisiner rettet mot barn. Det finnes foreldre som gir paracetamol til barn, men dette har overhodet ingen effekt på søvn. Jeg fraråder også bruk av reisesyketabletter med søvndyssende virkning, sier Lagerløv.
3700 barn fikk Vallergan
Reseptregisterert.no har oversikt over utlevering av reseptbelagte sovemedisiner.
- Til barn i alderen null til ni år brukes det svært lite sovemidler, totalt ca 1600 fikk et sovemiddel etter resept i 2008. Noen få har fått utlevert Apodorm/Mogadon og Imovane. Andre sovemidler brukes i helt ubetydelige mengder. De fleste fikk utlevert Melatonin, 1335 personer i den nevnte aldergruppen. Melatonin regnes ikke som et avhengighetsskapende sovemiddel. I tillegg fikk ca 3700 barn i denne aldersgruppen i 2008 Vallergan, som er et antihistamin og ikke "vanlig" sovemiddel, opplyser Seniorrådgiver Christian Berg ved Folkehelseinstituttet.
Reseptfrie søvnmedikamenter
Fakta om Melatonin og Vallergan
Melatonin:
Melatonin har vært forsøkt ved søvnforstyrrelser, spesielt døgnrytmeforstyrrelser, som for eksempel ved jet lag og skiftarbeid, men også ved en lang rekke andre sykdommer.
Best undersøkt er melatoninets virkninger på jet-lag, hvor det er gode beviser for at det er virksomt.
Melatonin er en ikke-tradisjonell sovemedisin. I USA kan Melatonin kjøpes i helsekostforretninger.
(Kilde: Pasienthåndboka og Christian Berg ved Folkehelseinstituttet)
Vallergan:
Vallergan brukes mot forbigående og kortvarige søvnvansker.
Vallergan brukes også ved søvnforstyrrelser som opptrer i avvenningsfasen hos narkomane og alkoholikere.
Vallergan brukes også som hjelpemiddel ved søvnvansker hos barn.
(Kilde: Felleskatalogen - oppslagsverk om legemidler)
Blant medikamenter man kan få tak i reseptfritt på apoteket finner man Valeriana natt, et middel som virker søvndyssende.
Reisesykemedisinen Postafen virker også søvndyssende. Det er riktignok begrenset hva slike medikamenter har av virkning.
- Reseptfrie sovemedisiner er milde og effekten av dem er som regel tvilsom, sier fastlege Fatveit, som ikke aktivt vil anbefale noen av disse to såkalte søvndyssende midlene.
Les også:
Les mer på: