Tennisalbue
Disse smertene betyr legetime
Det starter ofte som en senebetennelse.
Tennisalbue er en smertefull tilstand på oversiden av underarmen og ytre del av albuen, i muskler og muskelsene som strekker ut fingre og håndledd.
- Det skyldes ofte overbelastning i muskel-/seneapparatet som kommer som et resultat av for mye bruk i forhold til kapasiteten muskelen har. Det kan komme akutt, eller gradvis over lengre tid, forteller Stian Walle Larsen, fysioterapeut hos Myrens Fysikalske.
Les også: Et typisk tegn på senebetennelse
Tester for å stille diagnosen
Fysioterapeuten forklarer at symptomene hovedsakelig er smerter på utsiden av albuen og nedover oversiden av underarmen, tidvis også oppover overarmen, når man skal bruke grepet ved å for eksempel ta noen i hånden, bære poser, løfte noe eller skrive på pc.
Behandlingsformer
Det er mange forskjellige behandlingsmetoder som blir brukt for å behandle tennisalbue av både kiropraktorer og fysioterapeuter. Ofte vil behandling bestå av en kombinasjon av:
- God informasjon om tilstanden og hva du kan gjøre for å hjelpe deg selv
- Trening/rehabilitering/tøying
- Bindevevsmassasje
- Medisinsk akupunktur
- Trykkbølgebehandling
- Medisinsk laserbehandling
- Taping og/eller splinting etc.
- Kiropraktorer kan også sykemelde hvis det er yrket som fører til tennisalbue
- Injeksjonsbehandling
Kilde: Christine Grevle Iveland, kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk
- I noen tilfeller kan det også være smertefullt å bøye albuen, og bare det å åpne en dør kan provosere frem smerter, sier Larsen.
Diagnosen stilles ved at man tar spesifikke (ortopediske) tester av albue, håndledd og eventuelt skulder.
Dette gjøres for å avdekke hvilken muskulatur som skaper smertene, og utelukke andre årsaker.
- Ofte får man allerede under samtalen en god indikasjon om det gjelder en tennisalbue, eller om det kan være andre årsaker man bør være obs på, foreller Larsen.
Rammer både kvinner og menn
Tennisalbue påvirker ca. 1-3 % av befolkningen hvert år, og rammer like mange kvinner som menn. Det er veldig vanlig i enkelte grupper hvor grepet og fingre/håndledd brukes mye og ofte i ensformige bevegelser.
- Mest utsatt er nok de som jobber mye på pc som ellers ikke er fysisk aktive, og veldig aktive mennesker som trener mye hvor grep og underarm er mye involvert, sier Larsen, og utdyper:
- Også de som er nye til trening, og gjør for mye for fort, er spesielt utsatt. Men skal du montere et helt kjøkken på egenhånd med skrutrekker, vil jeg også si at sannsynligheten for tennisalbue øker.
Les også: Når trenger du smertestillende?
Få rask diagnostisering
Ifølge Christine Grevle Iveland, kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk, er det viktigste å avlaste armen, men ikke holde den helt i ro. Hvis du har en jobb som fører til at du får mer vondt i albuen, så bør arbeidet tilrettelegges slik at armen og senen får tilstrekkelig avlastning.
Tennisalbue: Statistikk
- Tennisalbue påvirker ca. 1-3% av befolkningen hvert år.
- Tilstanden påvirker oftest de som er mellom 40 og 50 år, og rammer like mange kvinner som menn.
- Personer i aktive yrker som involverer at de må gripe mye eller rotere håndleddet frem og tilbake, er mer utsatt.
- Det er ofte den dominante hånden vi ser folk er plaget med.
- Andre risikofaktorer er: Overvekt, tidligere skade i skulder eller håndledd, røyking, bruk av kortisonpreparater.
Kilde: Christine Grevle Iveland, kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk
- Det er viktig å komme i gang med riktig belastning av senen og opptrening, slik at senen tåler større belastning av senevevet. En fleksibar eller treningsstrikk er enkle verktøy som kan brukes for å gjøre enkle hjemmeøvelser, råder Iveland.
- Rask diagnostisering og god informasjon er viktig for å bedre prognosen, derfor kan det ofte lønne seg å søke hjelp så tidlig som mulig for å unngå at det blir langvarige problemer, påpeker hun.
Lurt å oppsøke lege
Det er sannsynlig at det er en senebetennelse som starter tennisalbue, og det kan derfor lønne seg å få en time så fort som mulig for å få betennelsesdempende.
- Det er en stor fordel hvis de som behandler pasienten, som for eksempel kiropraktor, fysioterapeut og fastlege, har en tett dialog slik at behandlingen blir så optimal som mulig. Både lege og kiropraktor kan sykemelde hvis det er nødvendig, forteller Iveland.
Hos omtrent 80 prosent av de som får tennisalbue vil symptomene gå bort i løpet av et år, og ofte raskere med rett behandling.
- Ny forskning viser at trening og konservativ behandling bør forsøkes i minst ett år før kirurgi vurderes. Det er estimert at rundt 3-11 prosent kan ende opp med operasjon etter ett års behandling, sier kiropraktoren.
Les også: Derfor får du kink
Tips til deg som har tennisalbue
- Avlast tidlig om du mistenker det er tennisalbue.
- Finn ut hva som provoserer smerten, og forsøk å unngå dette i en periode.
- Det å begynne å trene for å øke styrken i muskel og muskelsene vil kunne bedre tilstanden, men det er også veldig viktig for å forebygge at symptomene kommer tilbake.
- Er du i tvil, anbefales det å kontakte en fysikalsk behandler med kunnskap og erfaring med å behandle slike tilstander, slik at du får riktig diagnose med en gang og får den behandlingen som trengs. Da vil symptomene gå bort raskere. Det vil føre til mindre smerte, større funksjon og mindre sykefravær.
Kilde: Stian Walle Larsen, fysioterapeut hos Myrens Fysikalske