Svie i øynene

Svir det i øynene?

Disse produktene kan hjelpe.

SVIE I ØYNENE I tilfeller hvor man vet at svien ikke er forårsaket av noe man har fått i øyet bør man ta en sjekk hos optiker eller øyelege.
SVIE I ØYNENE I tilfeller hvor man vet at svien ikke er forårsaket av noe man har fått i øyet bør man ta en sjekk hos optiker eller øyelege. Foto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Vitaminmangel, tarmproblemer eller bare dårlige briller? Det kan være mange årsaker til at det svir i øynene.

Svie i øynene kan skyldes banale ting som svettedråper under en joggetur eller en rest av chili under matlagingen.

Endret syn

- Får du noe i øynene som har annen pH-verdi enn tårevæsken vil det svi. Men plages du ofte med svie i øynene, uten at du har fått noe i øyet, kan svien skyldes at synet har endret seg. Du må rett og slett anstrenge deg mer enn du tidligere har gjort for å se klart. Da kan en riktig brille være løsningen, sier optiker Arne Aasru

Han forklarer videre at i mange tilfeller er svie i øynene et symptom på tørre øyne.

-Tørre øyne kan ofte skyldes for lite tårevæske eller en feil sammensetning av denne, forklarer han.

Personer som av ulike grunner har tørre øyne, har økt risiko for å få hornhinnebetennelse.

Les også: Øynene dine kan vise symptomer på sykdom

Overgangsalder og luftfuktighet

Også lav luftfuktighet, mye vind eller trekk, dårlig inneklima, kontaktlinser og enkelte legemidler kan gi tørre øyne.

Ifølge en artikkel av øyelege Svein Salvesen ved Øyesentret, kan tørrhet i øynene også skyldes hormonelle forandringer i forbindelse med overgangsalder hos kvinner, sminkerester som har satt seg fast, eller nedsatt motstandskraft i hud og slimhinner som viser seg i form av eksem og tørr hud hos pasientene.

For å finne årsaken er det viktig å oppsøke lege eller optiker.

Optikeren kan oppdage øyesykdom

- I tilfeller hvor man vet at svien ikke er forårsaket av noe man har fått i øyet, bør man ta en sjekk hos optiker eller øyelege, råder Aasrud.

Optikere har høy kompetanse på problemstillinger rundt tørrhet og svie i øynene, i tillegg til spesialutstyr som gjør at man kan oppdage eventuelle øyesykdommer på et tidlig tidspunkt.

- Trykkmåling og digitale bilder av netthinnen er eksempler på dette. Optikere har dessuten minimalt med ventetid. Dersom optiker finner noe som virker unormalt vil han gi deg en rekvisisjon til øyelege for videre utredning, eller sørge for akutthjelp om det er behov for det, forklarer Aasrud.

Kan også skyldes ernæring

Ifølge ernæringsterapeut Silje Berby-Andersen, kan svie i øynene også skyldes allergi, matintoleranse, hormonelle ubalanser og ernæringsmangler.

- Slimhinnene består av celler som hyppig byttes ut, og de er derfor sårbare for manglende påfyll av næringsstoffer. Hvis cellene ikke får de byggeklossene de trenger går det utover cellenes kvalitet og funksjon, forklarer hun.

Hun sier det er flere næringsstoffer man kan ta ekstra ved svie i øynene, blant annet A-vitamin og gode fettsyrer.

- A-vitamin er viktig for å styrke slimhinnene i øynene, og mangel på dette vitaminet kan føre til tørre, ømfintlige slimhinner. Fettsyrer, spesielt omega 3, er ellers en viktig bestanddel i alle cellemembraner inkludert de i øynene, forklarer Berby-Andersen.

Tarmflora

Men også fordøyelsesproblemer kan føre til irritasjon i øynene, ifølge ernæringsterapeuten.

Tarmflora og tarmbalanse er viktig ettersom det som regel er en sammenheng mellom slimhinner forskjellige steder i kroppen.

Mangel på melkesyrebakterier, overvekst av bakterier, sopp eller parasitter, inflammasjon eller andre irritasjoner kan alle føre til en ubalanse i tarmen. Ved en korrigering av denne ubalansen er det mange som også blir bedre i øynene, forklarer hun.

Produkter som kan hjelpe

Ulike typer øyedråper kan hjelpe spesielt på tørre øyne og også svie. Du får kjøpt såkalte komfortdråper hos optiker, og på apotekene har de ulike typer øyedråper og geleer som er ment å fukte øyet og lindre det.

Kosttilskudd som er spesielt bra for øynene:

  • A-vitamin
  • Sink
  • Fettsyrer, spesielt Omega-3. Gode kilder til omega 3 er fet fisk, for eksempel makrell, sild, laks, ørret, ansjos og sardiner, linfrø, raps og valnøtter.

Det finnes også kosttilskudd spesielt tilpasset øynene. Det får du på ulike helsekostbutikker.