migrene

Slik lever du best med migrene

Med rett medisin, rett kosthold, gode rutiner og forståelse fra omgivelsene kan de fleste likevel leve et normalt, godt liv med migrene.

MIGRENE: Migreneanfall kjennetegnes ofte med en aura, etterfulgt av kvalme og oppkast. Flere blir liggende med langvarig migrene, og da er det på tide å oppsøke legen.
MIGRENE: Migreneanfall kjennetegnes ofte med en aura, etterfulgt av kvalme og oppkast. Flere blir liggende med langvarig migrene, og da er det på tide å oppsøke legen. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

- Med rett medisin, rett kosthold, gode rutiner og forståelse fra omgivelsene kan de fleste likevel leve et normalt, godt liv, sier Tine Poole, som spesielt interesserer seg for migrene og hodepine.

Hun er fagansvarlig lege ved Volvat Hodepinesenter og medlem av fagrådet i pasientforeningen Hodepine Norge

Poole forklarer at dersom du har to-tre anfall, eller flere i måneden, og du synes det går ut over livskvaliteten, bør du snakke med legen din om forebyggende medisin.

- Dessverre er dette noe de færreste pasienter blir tilbudt. I altfor mange tilfeller resulterer dette i stadig hyppigere anfall og økt bruk av smertestillende, noe som i seg selv kan utløse hodepine, sier Tine Buckley Poole, og mener at en god, forebyggende behandling er alfa og omega for alle som sliter med alvorlig migrene.

- Vi blir ikke kvitt migrenen, men oppnår vi 50 % bedring i intensitet og hyppighet, blir vi fornøyd, sier legen.

Hva kommer migrene av?

- Migrene er en smertefull sykdom som rammer 500 000 nordmenn.

- Kvinner rammes tre ganger oftere enn menn, og hver femte yrkesaktive kvinne er rammet.

- Migrene debuterer som regel før 50-årsalderen (90 %), og kan sees helt ned i spedbarnsalder.

- Migrene er en sykdom som rammer individuelt. Noen har få og moderate anfall, mens andre kan ha kraftige anfall inntil flere dager i uken. I dag vet vi at sykdommen er nevrovaskulær, og påvirker både nervene og blodkarene i hjernen.

- Når anfallene kommer, er det som om det har oppstått en betennelsesaktig tilstand.

- Sykdommen er ofte genetisk betinget. Og har du arvet migrene, har du også arvet en sensitiv hjerne som lettere lar seg trigge av både indre og ytre påvirkning.

Kilde: Tine Poole, fagansvarlig lege ved Volvat Hodepinesenter og medlem av fagrådet i pasientforeningen Hodepine Norge.

Unngå migreneanfall

- Svært mange pasienter kan identifisere spesifikke anfallsutløsende faktorer som for eksempel inntak av rødvin, oster, sitrusfrukter eller sjokolade, videre dufter (parfyme) eller stress. Det blir da vesentlig at man forsøker å unngå slik eksponering i den grad det er mulig, råder Rolf Salvesen, overlege dr. med., spesialist i neurologi.

Anfallene går raskere over hvis du har anledning til å legge deg, og aller helst få sove. Når plagene blir så uttalte at de går ut over din livskvalitet, og ovennevnte tiltak ikke er nok, bør du oppsøke lege.

- Legen kan gi deg riktig diagnose, det vil si avkrefte andre og farligere årsaker til din hodepine. Dernest kan legen gi deg generelle råd om det å leve med migrene, blant annet diskutere anfallsutløsende faktorer. Han kan også forskrive anfallskuperende medikamenter, som er svært effektive hos de fleste. Eventuelt kan han diskutere forebyggende medisiner med deg, opplyser Salvesen.

Les også: 15 vanlige årsaker til hodepine

Styr unna sukker og hvetemel

Å holde blodsukkeret stabilt er svært viktig for alle som sliter med migrene.

Det er derfor smart å skaffe seg kunnskap om hvilken type mat som påvirker blodsukkeret og får det til å svinge.

- Å styre unna raske karbohydrater som sukker og hvetemel, kan være smart å ha som prinsipp, mener Poole.

Et klassisk lavkarbokosthold trenger likevel ikke være løsningen dersom du har migrene. For enkelte kan nemlig matvarer som pølser, bacon og salami være triggere som setter i gang migreneanfall.

Behandling og migrenesymptomer

Såkalt anfallskuperende medikamenter gir effektiv lindring ved ca. 3/4 anfall. Disse tas tidlig i anfallet i form av tabletter, stikkpiller, nesespray eller sprøyter.

Hodetelefonen

Norges Migreneforbund har en gratis hjelpelinje, tlf 800 80 880. Dette er en veiledningstjeneste hvor du kan få råd og informasjon om hodepinelidelser.

- Noen får bivirkninger som stort sett er ufarlige. Tranghetsfølelse i bryst eller hals er det mest ubehagelige. Personer med hjertesykdom bør ikke ta disse midler uten grundig diskusjon med sin lege, understreker Salvesen.

Ifølge Norges Migreneforbund plages rundt 1,7 millioner nordmenn av en eller annen form for hodepine. Ca. en halv million lider av migrene, og rundt 400 000 av spenningshodepine. Kostnadsbildet for migrene er i det norske samfunn beregnet til 1,3 milliarder kroner hvert år.

- Mange av pasientene som kommer hit har både 15 og 20 anfallsdager i måneden. Fordi de ikke har fått tilbud om forebyggende medisin, har de tatt så mye smertestillende at de må avgiftes. Når man overdriver bruken av anfallsmedisin, kan det i seg selv utløse hodepine, sier Buckley Poole.

Hun understreker imidlertid at disse pasientene ikke er misbrukere, men at de har hatt et overforbruk fordi de ikke har fått riktig behandling.

Les også: 15 ting du bør ha i medisinskapet

Ulike migrenetabletter

Den anfallsmedisinen som brukes i dag kommer i mange ulike former, og kalles triptaner.

- Fordi migrene er en sykdom som rammer svært ulikt, finnes det heller ikke én enkelt medisin som hjelper alle. Her må den enkelte pasient prøve seg frem i samråd med legen, sier Poole.

Dette kan trigge migreneanfall

  • Rødvin (og all alkoholholdig drikke).
  • Stress.
  • Etterstress. Det vil si helger og ferier da man endelig kan slappe av, eller at eksamen eller noe annet man har grudd seg for, er over.
  • Hormonelle endringer, som menstruasjon. Menstruasjonsblødningen i seg selv er også en trigger.
  • Sult. Uregelmessige måltider kan utløse et anfall.
  • Søvn. Både for mye og for lite søvn er ugunstig.
  • Skarpt lys.
  • Værforandringer.
  • Ustabilt blodsukker.
  • Enkelte matvarer, som sjokolade og ost.

Triptanene finnes både som tabletter, smeltetabletter, nesespray og stikkpiller. De fleste av disse må tas idet hodepinen setter inn for å ha god effekt.

Migrenetyper

Mange kan oppleve at fysisk aktivitet, både i form av hard trening eller en rolig gåtur, kan forverre migreneanfallet.

Er terskelen så lav at du får migrene av noen minutters forhøyet puls ved trening, bør du gå til legen din for en grundig undersøkelse med blodprøver, ifølge Thor-Øistein Endsjø, Idrettslege, NIMF.

- Det kan også være en ide å konferere med en nevrolog eller migrenekyndig lege. Hvis du ikke finner noen spesiell medisinsk grunn til "lavterskel-migrene", kan det være aktuelt med vedvarende forebyggende medisinering. Inntil disse tingene er gjort, velg lavintensitets-trening som ikke fremprovoserer hodesmerter, råder Endsjø.

Skriv migrenedagbok

Poole anbefaler alle som har migrene å føre en nøyaktig migrene-dagbok.

- Jeg krever at mine pasienter gjør det før de kommer til meg. Det er en måte å kartlegge sykdommen på, som gjør at du lettere kan finne frem til riktig behandling, sier hun, og forteller at det finnes skjemaer på nett.

Migrene med aura

Et vanlig migreneforløp starter med en aura, som er helt ufarlig, selv om det kjennes ubehagelig. Migreneaura er et slags forvarsel om at noe skjer oppe i hodet. Ofte er du samtidig kvalm og opplever at det er flimrer i synsfeltet. Noen mister synet på ett øye under anfallene, mens andre begynner å snøvle.

Enkelte får en merkelig fornemmelse i en arm eller et ben. Disse ulike opptaktene etterfølges så av kraftig hodepine på én side av hodet (migrene betyr "halve skallen"), kvalme og mulig oppkast. Både hodepine og migrene kan vare i alt fra noen få timer til flere døgn.

Du får bukt med de fleste former for hodepine, også migreneanfall, ved hjelp av smertestillende medisiner som paracetamol og aspirin.

Ved migreneanfall er det viktig å ta den smertestillende medisinen så tidlig som mulig i forløpet, for når kvalmen setter inn har kroppen problemer med å absorbere medisinen. For mange er det fristende å ty til sterkere medisiner, men disse kan i noen tilfeller bare bidra til å forverre anfallene.

Kilde: Doktor Online

Denne saken ble første gang publisert 08/12 2015, og sist oppdatert 19/12 2018.

Les også