Forskjellen på paracet og ibux
Alt du trenger å vite om Paracet og Ibux
Paracet og Ibux er kanskje de mest kjente reseptfrie legemidlene og har helt forskjellige bruksområder. Det ene skal du være mer forsiktig med enn den andre.
- Paracetamol og Ibuprofen er helt forskjellige. Mens Paracet er febernedsettende og generelt smertestillende, er Ibux primært betennelsesdempende, forklarer allmennlege ved Dr. Dropin i Bogstadveien i Oslo, Therese Westerby.
Legemidlene Paracetamol og Ibuprofen er de vanligste reseptfrie smertestillende og selges under forskjellige navn, for eksempel, henholdsvis Paracet og Ibux. Ved hodepine og ved høy feber og smerter i kroppen, anbefales Paracet. Ved leddplager og senebetennelser er det Ibux som gjelder.
- Ved menssmerter er det veldig varierende erfaringer om hvilke smertestillende som fungerer best. Der må en se an selv og erfare hva som virker, forklarer Westerby.
Kombiner gjerne
De to legemidlene kan kombineres. Om du har halsbetennelse kan du ta Ibux mot betennelsen og Paracet mot feberen og smerten.
- Om du har hodepine kan du prøve å kombinere én Paracet og én Ibux og se om det har ønsket effekt, råder allmennlegen.
Hvis du har smerter, men ikke betennelse, vil sannsynligvis ikke Ibux hjelpe mot smertene.
Paracet er førstevalget
De to typene smertestillende har forskjellige bivirkninger.
- Paracetamol gir få bivirkninger og kan kombineres med de fleste andre medisiner. Men den skal ikke brukes ved kjent leversykdom, sier overlege i Legemiddelverket, Morten Finckenhagen.
Siden den gir færrest bivirkninger bør en bruke Paracetamol først og se om det gir effekt mot smertene.
- Daglig dose varierer, men for et voksent menneske bør det ikke overskride 1 gram tre ganger om dagen, supplerer Westerby.
Legemiddelhåndboken opplyser om at Paracetamol tåles godt av de fleste pasientgrupper, både unge og eldre.
- Paracetamol er trygt å bruke under amming. Ved smerter under graviditet er smertestillende tabletter med virkestoffet paracetamol førstevalget, opplyser Finckenhagen.
Siden Paracetamol brytes ned i leveren, vil effekten av legemiddelet i kombinasjon med alkohol være redusert. Men det er ikke farlig å ta Paracet etter at du har drukket et par glass vin.
- Så lenge du holder deg innenfor anbefalte doser, er det ikke farlig, fortsetter allmennlegen hos Dr. Dropin.
Kan gi magesår
- Ibuprofen er ikke-stereoide smertestillende medisiner, som primært er betennelsesdempende. Det er også smertestillende, men mot betente smerter, sier Westerby.
Daglig dose Ibuprofen for et voksent menneske bør ikke overstige 1200 milligram, eller 1,2 gram, daglig. Den smertestillende medisinen kan ha vekselvirkninger med en rekke andre medikamenter og har flere bivirkninger enn Paracetamol.
- Ibux kan gi mageproblemer og til og med magesår ved overdreven bruk. Om en trenger å gå på Ibux over lengre tid, skriver legen eventuelt ut noe som beskytter magen, fortsetter Westerby.
Så kort tid som én uke med overdreven bruk av Ibux kan være nok til å få uønskede bivirkninger.
- Vi er allerede på de grensene som finnes med dagens anbefalte daglige dose, sier Westerby.
Disse bør unngå å bruke Ibuprofen
Etter det allmennlegen kjenner til er det ikke kjønnsforskjeller når det kommer til bivirkninger av reseptfrie smertestillende.
- Vi kan gi ibux til barn under 6 år uten problemer, men vi er mer forsiktige med legemidler generelt til barn under 6 år.
Andre som ikke bør bruke Ibux er gravide, astmatikere, folk med syreplager i magen, magesår, hjerteproblemer, uttalt nyresvikt og røykere.
- Ibux er ikke bra for røykere. Det reduserer blodtilførselen til ekstremitetene, slik som også sigaretter gjør. Gravide skal heller ikke bruke Ibuprofen, forklarer Westerby.
- Bruker nordmenn for mye smertestillende?
- Nei, jeg min erfaring er at folk virker som om de er forsiktige generelt
Når får vi god effekt av smertestillende?
- Hvis du har relativt kontrollerte smerter kan du bruke smertestillende. Det kan være plager som menssmerter, forkjølelse og hodepine, sier Westerby.
Andre grunner til å bruke reseptfrie smertestillende og hvor smertestillende ofte gir god effekt, kan være leddplager, senebetennelser, halsbetennelse, høy feber og vondt i kroppen. En god pekepinn på om du trenger smertestillende i det hele tatt, er om du fungerer i hverdagen.
- Når du ikke har plager som går utover hverdagen kan du la være å ta smertestillende medisiner. Hvis du fungerer relativt greit i hverdagen er det ikke behov, sier Westerby.
Varer smertene over lengre tid kan det være en underliggende årsak og du bør oppsøke lege for å få sjekket det opp.
- Du kan spørre deg selv: Har jeg så vondt at jeg ikke får til å gjøre det jeg skal i dag? Er jeg ukonsentrert og ikke klarer å følge med på det jeg skal?, råder Westerby.
Kroppen venner seg til vedvarende bruk
- Det er generelt for alle legemidler at kroppen kan tilvenne seg stoffet. Den blir etter hvert flinkere til å skille ut stoffet. Hvis det er leveren som skiller det ut, blir den etter mye bruk vant til at det kommer mye av legemiddelet, og da får du ikke den samme effekten av de samme dosene, forklarer Westerby.
Om en ikke får effekt av de reseptfrie smertestillende, bør en heller oppsøke lege enn å øke dosene.
- Hvis du merker at du ikke har god smertelindring og er oppe i å ta ett gram tre ganger om dagen og fremdeles går med sterke smerter, da bør du komme til lege, råder allmennlegen hos Dr. Dropin.