brukket tå
Hvordan kan man vite at tåen er brukket?
Les legens råd om hva du selv kan gjøre og hvordan du vet at tåen er brukket.
Enkelte ganger kan det være vanskelig å vite om en tå er brukket eller forstuet.
Smertebildet kan nemlig være påfallende likt, men det er én ting som aldri skjer når tåen ikke er brukket, men bare forstuet.
- Feilstilling av tåen oppstår ikke når en tå er forstuet, selv om andre symptomer som smerter, hevelse og blodutredelse kan være tilstede, sier ortoped Leif-Pål Kristiansen.
Han er spesialist i kne-, fot- og ankelkirurgi ved Aleris Sykehus på Frogner i Oslo.
Trenger du behandling?
Kristiansen forteller at behandlingen for en forstuet tå i stor grad er den samme som ved brudd. Med unntak av hvis tåen er i feilstilling.
- Dersom tåen din er brukket og i feilstilling må den enten opereres eller stabiliseres på annen måte.
- Hvordan kan vi vite at tåen er brukket?
- Du kan kun vite at den er brukket dersom den er i feilstilling. Symptomer som smerter, hevelse og blodutredelse er som regel tilstede dersom tåen er brukket, men også dersom tåen er forstuet.
- Hva bør vi gjøre dersom vi tror tåen er brukket?
- Det kan være lurt å kjøle ned det området som har hevelse, ta smertestillende og sitte med foten hevet. Det beste er så å få tatt et røntgenbilde hos lege for å se om det er et brudd det må gjøres noe med.
Teiping kan være smertelindrende
Dersom tåen ikke er i feilstilling trenger man som oftest ingen annen behandling enn avlastning de første en til to ukene, forteller ortopeden.
- Deretter økende belastning i sko med stiv såle. Teiping til nabotå kan være smertelindrende, legger han til.
Dersom uhellet først har vært ute og du har forstuet eller brukket en av tærne, er det heldigvis ingen tær det er ekstra ille å skade symptomsmessig.
- Symptomene er de samme uavhengig av hvilke tær det dreier seg om, forklarer ortopeden.
Les også: Mange årsaker til smerter i lysken
Brudd i stortåen kan kreve mer utredning
Seksjonsoverlege Ola-Lars Hammer ved Ortopedisk Klinikk ved Akershus universitetssykehus HF kan fortelle at brudd i de fire små tærne oppstår fire ganger så hyppig som i stortåen.
- Dersom du brekker stortåen så kan det være mer komplisert. Brudd i stortåen krever ofte mer utredning og behandling, forklarer han.
Grunnen er at i siste del av frasparket ved gange bærer denne tåen mye av kroppsvekten og blir derfor viktig for fotavviklingen.
- Mistanke om brudd i stortåenbør utredes med røntgen, dersom det er brudd i stortåen må det som oftest behandles med gips eller en stiv såle og ved feilstilte brudd i stortåen er også operasjon aktuelt, sier Hammer.
Les også: Symptomene på senebetennelse
- Tåen dras på plass
Overlegen som også har skrevet boken Brudd og skadebehandling - En metodebok sammen med Per-Henrik Randsborg, forklarer at tåbrudd sjelden er kompliserte
- Selv om knusing av ben er vanlig ved tåbrudd, særlig av det ytterste beinet i tåen, så er de sjelden kompliserte, ifølge Hammer.
Han forklarer at dersom du har brudd i de fire minste tærne, tas det normal ikke røntgen.
- Ved feilstilling settes det lokal bedøvelse, tåen dras på plass, og teipes til nabotåen i tre ukers tid.