Slik skal de få deg til å spise mindre av usunt fett
Fett er bra, eller?

(SIDE2): Selvfølgelig er det bra med fett i kostholdet. Vi mennesker klarer oss rett og slett ikke uten dette næringsstoffet. Men fett er ikke ett fett, og nå lanserer matvareprodusent Mills en «fettvettpatrulje» samt nettsiden suntfett.no.
- Må ta ansvar
Nettsiden skal fungere som en opplysningsside om hjertehelse og fettinnhold i maten basert på Helsedirektoratets kostråd.
I tillegg har Mills også kommet opp med «Fettvettpatruljen», et konsept der TV-kjendis Alex Rosén og to ernæringsfysiologer fra Mills drar hjem til norske husstander over hele landet for å ta en titt inn i deres kjøleskap og lære bort enkle huskeregler og tips om mettet og umettet fett.

- Mills gjør dette fordi vi mener næringsmiddelindustrien har et ansvar for å fremme sunne valg, der vi og andre matvarebedrifter må spille på lag med myndigheter og forskningsmiljøer for å gjøre det lettere for folk å spise i tråd med anbefalingene, forteller kommunikasjonssjef i Mills, Øyvind Vederhus, til Side2.
Uenighet om mettet fett
Vi mennesker trenger fett av flere grunner. Blant annet så er næringsstoffet viktig for cellene våre, det fungerer som isolasjon og fettsyrer er også viktig for en normal hormonproduksjon. Fett deles inn i mettet og umettet fett (flerumettet og enumettet).
Norske helsemyndigheter anbefaler at enumettede fettsyrer bør utgjøre 10-20 energiprosent, flerumettede fettsyrer bør utgjøre 5-10 energiprosent, og mettede fettsyrer bør begrenses til mindre enn 10 energiprosent.
- Det virker som det er en evig diskusjon om hvorvidt mettet fett er «farlig», og det er kanskje mange som mener at det er feil at denne typen fett blir fremstilt som ugunstig?
- Mettet fett er ugunstig i store mengder fordi det øker kolesterolet, som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Dette er godt dokumentert i mange og forskjellige typer studier, og helsemyndighetene både i Norge og internasjonalt er tydelige på at vi bør redusere inntaket av mettet fett, sier Vederhus.

- Det er ikke et mål i seg selv å ikke spise noe mettet fett, men inntaket bør ikke overstige anbefalingen på maks 10 prosent av det totale energiinntaket, forklarer han.
- Det er også mange som mener at for eksempel margarin inneholder en betydelig andel av omega-6-fettsyrer og at dette produktet kan bidra til å forverre forholdet mellom omega-3 og omega-6 som kan gi negative konsekvenser?
- Det anbefales at 5-10 prosent av energien er flerumettet fett, hvorav omega-6 utgjør en viktig andel av det flerumettede fettet. I dag ligger inntaket på 5-6 energiprosent, altså i det nedre sjiktet av anbefalingen, forteller kommunikasjonssjefen.
- Omega-6 reduserer kolesterolet, og er derfor gunstig for å redusere risiko for hjerte- og karsykdommer. Det er ingen offisielle anbefaling på omega-6/omega-3 ratio.
Markedsføringstriks?
Som en kommersiell aktør er det nok mange som stiller seg spørsmålet om hva Mills ønsker med denne nettsiden, for handler det egentlig bare om å selge flere produkter?
«Vi mener også at Mills og andre matvareprodusenter har et samfunnsansvar i å fremme sunne valg. Helsemyndigheter, forskningsmiljøer og næringsmiddelindustrien må spille på lag, og sammen bidra til at det blir enklere for folk å ta sunne valg. Dette er ikke stedet for produktreklame, men kunnskapsoverføring og informasjonsdeling om hvordan du kan gjøre hverdagsmaten sunnere og mer hjertevennlig. Vi baserer våre synspunkter på vitenskapelig dokumentasjon, og forholder oss til helsemyndighetenes anbefalinger», forklarer de på den nye nettsiden.
- En god ting kan ikke sies for ofte, det er ikke ett fett hvilket fett du spiser. Et sunt kosthold betyr bevisste valg. Noen fettyper er gunstige, mens andre fettyper er mindre gunstige, skriver ernæringsrådgiver Marte Gjeitung Byfuglien på suntfett.no.
- Når vi snakker om hjertesunnhet er det særlig viktig å velge umettet fett fremfor mettet fett, mener ernæringsrådgiveren.