Brystkreft

Slik sjekker du puppene selv

Dette er det du skal se etter når du kontrollerer puppene dine for brystkreft.

VIKTIG SELVSJEKK: Kreftforeningen anbefaler alle kvinner som er fylt 30-35 år å sjekke puppene sine jevnlig for brystkreft.
VIKTIG SELVSJEKK: Kreftforeningen anbefaler alle kvinner som er fylt 30-35 år å sjekke puppene sine jevnlig for brystkreft. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert

I rekken av ting det er for dumt å skulke unna, troner sikkert selvundersøkelse av puppene høyt oppe på lista hos mange.

Det tar fem minutter og det skal gjøres én eneste gang i måneden, men likevel er det sikkert mange som kan telle på én hånd hvor mange ganger man har sjekket dem.

Men nå, damer - nå er det oktober, og over hele verden er det fokus på brystkreftsaken. «Rosa sløyfe» kalles aksjonen som er blitt markert i Norge siden 1999.

Målet er å spre kunnskap og informasjon om brystkreft. Og det trengs. Bare i Norge vil én av 10 kvinner utvikle brystkreft i løpet av livet, men antall kvinner som overlever brystkreft er heldigvis økende.

De fleste av oss oppdager kreftsvulstene i puppen selv, og jo før vi oppdager det, jo bedre er det. En undersøkelse av puppene er den sikreste veien til en tidlig diagnose.

Derfor bør du sette av fem minutter i måneden til å sjekke at alt står bra til.

Slik skal det gjøres:

Fakta om brystkreft

I 2007 fikk 2761 kvinner diagnosen brystkreft, av de døde bare 662.

Dette er den laveste dødeligheten som er målt siden den offentlige mammografiscreeningen startet i 1995/96.

Selvundersøkelse og mammografi er veien til en tidlig diagnose. Mange fagfolk mener at rutinemessig, årlig mammografi bør starte fra fylte 45 år, og det er et synspunkt som Kreftforeningen støtter.

Kreftforeningen anbefaler selvundersøkelse fra 30-35 års alder. Få kvinner får brystkreft i den alderen, men hensikten er at du lærer å kjenne puppene dine.

Har du spørsmål om brystkreft? Ring Kreftlinjen på 800 48 210.

1. Friske pupper har også klumper

Normale klumper er naturlig myke. De kan flyttes rundt med fingeren, og de endrer dessuten størrelse når vi har mensen.

Bli kjent med puppene dine ved å klemme og granske dem på samme tidspunkt hver måned. Gjør det rett etter mensen, for da er puppene myke og lette å undersøke.

2. Ikke alle klumper er runde

Ett kjennetegn på farlige knuter er at de ofte er harde. Et annet kjennetegn er at de ikke kan flyttes rundt på med fingeren, men holder seg på samme sted.

En farlig klump kan være både avlang, rund og flat, eller firkantet som en legokloss.

Mange beskriver den som en frossen ert eller en steinkule, men dette varierer.

3. Brystkreft kan også finnes i armen

Selv om det bare er rundt én prosent av brystkreftsvulstene som havner utenfor selve puppen, så kan det skje.

Rosa sløyfe-aksjonen

Rosa sløyfe er en internasjonal folkebevegelse for å øke kunnskapen om brystkreft og samle inn penger til brystkreftforskning.

Du kan kjøpe Rosa sløyfe hos blant andre Lindex, Vitus-apotekene og Scandic Hotels. I år har dessuten designer Nora Farah laget en topp eksklusivt for Rosa sløyfe-aksjonen.

Les mer på www.rosasloyfe.no

Brystkreftaksjonen Rosa sløyfe markeres i hele oktober.

Når du sjekker puppene, er det derfor viktig å kjenne etter i armhulene også. De fleste forandringer i brystene er godartet, men bare legen kan avgjøre hvilke som er det.

4. Kreftsvulstene kan ligge nærme hudoverflaten

Noen klumper kjennes ikke når man klemmer på puppen, men bare når man stryker lett over huden.

Det ideelle er ett fjærlett stryk, ett litt fastere trykk og ett der du masserer dypt nede i brystvevet. Glem ikke brystvorten!

5. Vi undersøkes for sjelden

Systematisk selvundersøkelse er den sikreste veien til en tidlig diagnose - i tillegg til mammografiscreening.

La selvundersøkelsen bli en del av din livsrytme. Gjør alltid undersøkelsen på samme måte. Det tar bare fem-seks minutter å undersøke puppene. Det har vi tid til!

BRYSTKREFT: Husk å sjekke puppene dine hver måned.
BRYSTKREFT: Husk å sjekke puppene dine hver måned. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne saken ble første gang publisert 16/10 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også