Slik beskytter du barna mot insektstikk

Insektbitt i Norge er sjelden farlig, men små barn kan reagere kraftig.

Publisert

- Myggår er det hvert eneste år, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør i avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet til Klikk.no.

- Det er nok noen lokale forskjeller, men det er jevnt over mye mygg hvert år. Heldigvis er ikke myggen i Norge farlig, sier han.

Men om myggstikk ikke er farlig, er det fortsatt ubehagelig. Særlig kan små barn reagere kraftig på myggstikk.

- Barn har ikke utviklet like sterk immunitet mot spyttet myggen sprøyter inn, og kan derfor få mye større hevelser og mer ubehag enn voksne. Det gjør ofte foreldrene veldig bekymret, sier Ottesen.

Barn under tre år skal ikke bruke myggmidler som inneholder stoffet DEET.

Slik beskytter du barna mot mygg:

(Rådene gjelder for områder uten Malaria)

Myggen er mest aktiv om kvelden og natten. Etter solnedgang bør barnet ha på sokker, langbukser og langermede plagg. Spray eventuelt klærne med litt myggmiddel ytterst på ermer og bukseben.

Vent med å slå på lys innendørs til vinduer og dører er lukket. Bruk myggnett foran vinduer, og la barnet sove under et myggnett.

Babyer bør få myggnetting over vogn, lekegrind eller lignende.

Skal du bo på hotell? Bestill rom med klimaanlegg, og ikke lavere ned enn 3. etasje.

DEET er det stoffet som mest effektivt hindrer myggstikk, men på små barn kan stoffet gi en forgiftningsreaksjon.

Barn over tre år kan kun bruke stoffet i små mengder.

- Dekk til med klær

Ottesen anbefaler foreldre i stedet i å dekke til barnas hud med klær, særlig om kvelden når myggen er mest aktiv, og å investere i et myggnett til barnas soverom.

- Man kan også smøre barna med myggmidler tilpasset barnas alder, men det er viktig å huske at man aldri skal smøre inn hele kroppen. Det beste er om foreldrene tar litt på hendene sine og smører i barnas ansikt og andre eksponerte hudområder. Men pass på at barna ikke får det i øynene, og smør aldri barnas hender, sier han.

Små barn putter som kjent fingrene i munnen hele tiden, og der skal myggmidlet helst ikke være. Ottesen anbefaler også at man smører myggmidlet på barnas klær framfor på huden, for eksempel ved anklene og andre utsatte steder.

Han er ikke særlig begeistret for bruken av myggspiral eller elektriske myggjagere som avgir røyk i rommet.

- Det er ikke akkurat helsekost å puste inn, og alt som trekkes ned i lungene påvirker oss. Vi dør ikke av det, men det er ingen grunn til å utsette seg for giftige stoffer unødvendig, sier Ottesen.

Slik beskytter du barna mot veps og bier:

Tørk alltid vekk iskrem og andre søte ting fra barns hender, ansikt og klær. Insekter tiltrekkes av søte lukter.

Lær barna at de ikke skal vifte med armene eller gjøre brå bevegelser når det er veps i nærheten. Veps og bier stikker bare når de føler seg truet.

Unngå fargeglade blomster med sterk duft i nærheten av uteplass og balkong, og dekk over matvarer både innendørs og utendørs.

Bruk sugerør eller hell opp søte drikker i glass, ikke drikk direkte fra brusflasker/bokser som har stått åpne.

Hold soveromsvinduet stengt, eller kjøp et insektnett til å dekke over vinduet.

Selv om barn ofte reagerer kraftigere på myggstikk enn voksne, er det ekstremt sjelden det er snakk om alvorlige allergiske reaksjoner.

Veps er det derimot flere som er allergiske mot, og hvert år dør 1-2 personer i Norge av allergisk sjokk som følge av vepsestikk.

Men også her kan Ottesen berolige foreldre: Sjansen for å dø av vepsestikk er tilnærmet lik null dersom du ikke er over 60 år gammel. Barn kan bli dårlige, men han kjenner ikke til at barn har dødd som følge av vepsestikk i Norge.

Plaget av veps rundt uteplassen? Lag en enkel og effektiv vepsefelle!

Dengue-feber på fremmarsj i Europa

Skal du derimot på utenlandsferie med barna i sommer, må du være ekstra påpasselig med beskyttelse mot mygg, særlig om du er på reise i Asia. Malaria er sjelden, men Dengue-feber er for mange en alvorlig, influensa-lignende sykdom som ofte spres via smittebærende mygg.

Dengue-feber har de siste årene vært på fremmarsj også i Europa, og det har vært rapportert om sykdomstilfeller både i Hellas, Frankrike, Kroatia og på Madeira.

Både Malaria og Dengue-feber kan i verste fall kan være dødelige.

Allergi kan utløse alvorolig reaksjon

Farmasøyt Gunhild Kile Sandvik er fagredaktør i Apotek1. Hun poengterer at ingen av myggmidlene som Apotek 1 fører skal brukes på huden til barn under 3 år.

- Barn absorberer forholdsvis mye av det som smøres på huden, fordi de har stor kroppsoverflate i forhold til kroppsmasse. Derfor må myggmidler brukes med forsiktighet også til større barn. Til barn under 3 år kan midlene påføres klær, sier Sandvik, men påpeker at insektmidler kan gi oljeflekker eller skade på blant annet syntetiske stoffer.

Slik beskytter du barna mot flått:

Kle på barnet sokker, langbukser og langermede plagg når dere skal ut i skog/kratt i områder med mye flått. Spray eventuelt insektmiddel ytterst på ermer og bukseben.

Dusj eller bad når dere kommer hjem for å fjerne flått som ikke har festet seg.

Sjekk barnet for flått hver kveld. Sjekk hele kroppen, men hos barn er spesielt hode og hals utsatte steder hvor flåtten gjerne fester seg.

Veps- og bistikk gir vanligvis bare lokalt ubehag på stikkstedet med kløe, svie og lett hevelse. Men hvis personen som blir stukket er allergisk, kan stikket raskt utløse en alvorlig reaksjon. Den som reagerer allergisk kan bli urolig, engstelig, kvalm, få utslett eller bli svært blek, få pusteproblemer, kramper og bli bevisstløs. I verste fall kan det bli livstruende.

- Vepsestikk i munnen, på tungen eller halsen kan også være potensielt livstruende hvis man får en kraftig hevelse. Ved mistanke om alvorlig reaksjon skal man umiddelbart ringe 113 for øyeblikkelig hjelp, sier Sandvik.

Øyeblikkelig hjelp trenger også barna om de blir bitt av huggorm. Da skal de til sykehuset - uansett.

Lindre med isbiter og kalde omslag

For å lindre kløe og hevelser etter ufarlige insektstikk, anbefaler Sandvik å kjøle ned stikkområdet med isbiter, kaldt vann eller kalde omslag.

- Ved lette hudreaksjoner kan man smøre på et reseptfritt middel mot kløe eller en lokalbedøvende krem. Dersom barnet får kraftige allergiske reaksjoner på myggstikket bør man ta dette opp med lege, som kan forskrive kløestillende antihistaminer. Det finnes enkelte typer antihistaminer som også kan brukes av små barn under 1 år, men disse skal brukes med forsiktighet fordi de har sløvende egenskaper og det tar lang tid før de er ute av kroppen, sier Sandvik.

De siste årene har det også vært mye snakk om flåttbitt og bakteriesykdommen borreliose. Vanligvis tar det mer enn 24 timer fra man blir bitt til smitteoverføringen starter. Det er derfor viktig å fjerne flått som har festet seg i huden så raskt som mulig.

Malin (6) ble bitt av flått. Les hva foreldrene hennes gjorde.

- Hvis det 1-4 uker etter flåttbitt kommer til syne et rødt, ringformet utslett rundt bittstedet kan det være tegn på smitte av borrelia. Andre tegn kan være feber, hovne lymfekjertler eller generell sykdomsfølelse. Får barnet slike symptomer bør man raskt kontakte lege, sier Sandvik.

Les også disse sakene fra klikk.no:

Alva (4) elsker å sove ute i hengekøya

Slik beskytter du barna mot brennmaneter

8 morsomme uteleker