Skjedekatarr

Kosthold for underlivet

En omlegging av kostholdet kan redusere risikoen for bakteriell vaginose.

GODE KOSTRÅD: Opptil 30 prosent av alle kvinner får bakteriell vaginose. En enkel omlegging av kostholdet kan hjelpe.
GODE KOSTRÅD: Opptil 30 prosent av alle kvinner får bakteriell vaginose. En enkel omlegging av kostholdet kan hjelpe. Foto: Foto: Crestock/Ron Chapple Stock
Sist oppdatert
SKJEDEKATARR: Mange kvinner plages av stadig tilbakevendende skjedekatarr.
SKJEDEKATARR: Mange kvinner plages av stadig tilbakevendende skjedekatarr. Foto: Foto: Crestock

Hva er skjedekatarr?

En type skjedekatarr som rammer 10-30 prosent av alle kvinner i fruktbar alder, kalles bakteriell vaginose.

  • Bakteriell vaginose er en tilstand hvor miljøet og pH-balansen i skjeden endrer seg. I skjeden er det normalt et surt miljø. Melkesyrebakterier produserer syre som holder pH-en lav. Ved bakteriell vaginose øker antallet Gardnerella-bakterier i skjeden, noe som hever pH-en.
  • Bakteriell vaginose kjennetegnes av en råtten, fiskeaktig lukt og enkelte kan få en grålig, tyntflytende utflod. Det kan se ut til at BV kan øke risikoen for betennelser etter operasjoner i underlivet, for tidlig fødsel, egglederbetennelse og mottagelighet for kjønnssykdommer.
  • Bakteriell vaginose behandles med antibiotika (tabletter, Flagyl, eller krem til skjeden, Dalacin). Melkesyreprodukter til skjeden etter antibiotikabehandling er gunstig fordi dette gjør slimhinnen surere.

Bakteriell vaginose er en type skjedekatarr som rammer opptil hver tredje kvinne. Bakteriell vaginose kjennetegnes ved plagsom utflod med en stram eim av fiskelukt.

Lukten kan være ubehagelig og forsterkes ofte etter samleie.

Lukten er delvis forårsaket av sæd blandet med utflod.

Farlig fett

Kostholdet kan påvirke risikoen for å få bakteriell vaginose, og det er særlig kvinner med høyt energi- og fettinntak som er mest utsatt. At et høyt fettinntak kan øke pHen i skjeden, kan være litt av forklaringen.

Det er særlig mettet fett som er ugunstig, mens mye karbohydrater ikke ser ut til å øke risikoen for bakteriell vaginose.

Protein, vitamin E, folat og kalsium er viktig for immunforsvaret, og kan også redusere risikoen for bakteriell vaginose.

Antibiotika bør unngås

Gjentagende bruk av antibiotika er ugunstig ettersom bakteriene i skjeden kan utvikle resistens mot antibiotika.

Bruk av antibiotika bør derfor begrenses så mye som mulig.

Les mer om antibiotika her.

Hyggelig bivirkning

Er du plaget av gjentagende bakteriell vaginose, kan det være forsøket verdt å legge om kostholdet.

Kostholdsrådene som følger vil ikke bare kunne redusere risikoen for bakteriell vaginose, de vil også ha en positiv innvirkning på helsa generelt.

Energiinntak og fett

Et energiinntak som stabiliserer vekten eller reduserer vekten ved overvekt, vil dempe risikoen for bakteriell vaginose. Det beste er å senke inntaket av fett og mettet fett. Det siste vil dessuten forebygge hjerte- og karsykdom.

Bruk mindre mengder synlig fett og mindre av de matvarene som inneholder mye usynlig fett (for eksempel pølser og andre farseprodukter). Reduser inntaket av fettverstingene:

  • Stekt bacon
  • Koteletter med fettrand
  • Helmelk, kremfløte og seterrømme
  • Fløte- og smørsauser, dressinger
  • Potetchips og frityrstekte poteter
  • Velg oljer og mykt margarin fremfor hardt smør og harde margariner. Spis fet fisk (omega-3), f.eks. laks, makrell, ørret og sild - og ta tran

Protein

Fordi fett kan øke risikoen for skjedekatarr, bør du gå for magre matvarer av melk og kjøtt. Disse er dessuten gode kilder til protein, et næringsstoff som metter godt og beskytter deg mot bakteriell vaginose.

Gode proteinkilder:

  • Egg(hvite)
  • Fjærkre og magre produkter av fjærkre, f.eks. kylling uten skinn og kalkunpølser
  • Magre meieriprodukter, f.eks. lettmelk, lett ost
  • Magert kjøtt og kjøttprodukter, f.eks. magre pølser, karbonadedeig, svinefilet.
  • All fisk, men ikke panert og frityrstek
  • Belgfrukter, f.eks. bønner og linser
  • Grove kornvarer og brød

Vitamin E

Vitamin E er en sterk antioksidant som er viktig for immunforsvaret. Nok vitamin E reduserer risikoen for bakteriell vaginose.

Gode kilder til vitamin E:

  • Hvetekim-, mais-, soyaolje og solsikkeolje
  • Hvetekim, kornvarer, mais og soyabønner
  • Mandler, sesamfrø, valnøtter, pekannøtter og peanøtter

Folat

Folat forbygger fødselsskader som hjerne- og ryggmargsbrokk. Dette B-vitaminet er også nødvendig for friske røde blodceller. Et tilstrekkelig inntak av folat reduserer også risikoen for bakteriell vaginose.

Gode kilder til folat i kosten:

  • Grønnkål, spinat, brokkoli, lever/leverpostei og bønner
  • Grovt brød, grove kornprodukter, appelsin, appelsinjuice og bananer

Kalsium

Kalsium er med på å gjøre skjelettet sterkt og er viktig for nerveimpulsene. Et tilstrekkelig inntak av kalsium verner også mot bakteriell vaginos.

Gode kalsiumkilder:

  • Melk og melkeprodukter
  • Kalsiumberiket juice og soyamelk
  • Mandler, hasselnøtter, spinat, grønnkål og tørket fiken

Kilder:

Namanjeet Ahluwalia og Hélène Grandjean. Nutrition, an Under-Recognized Factor in Bacterial Vaginosis. J. Nutr. 137: 1997-1998, 2007

Yasmin H. Neggers, Tonja R. Nansel, William W. Andrews, Jane R. Schwebke, Kai-fun Yu,

Robert L. Goldenberg og Mark A. Klebanoff. Dietary Intake of Selected Nutrients Affects Bacterial Vaginosis in Women. J. Nutr. 137: 2128-2133, 2007.

Denne saken ble første gang publisert 27/06 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også