Tilstedeværelse:

Sharon (42) logget seg ut av sosiale medier for godt. Resultatet overrasket henne

Da Sharon oppdaget at sosiale medier stjal for mye tid og oppmerksomhet, logget hun ut for godt.

LOGGET UT: – Det føltes befriende, og jeg lurte på hvorfor jeg ikke hadde gjort det før, sier Sharon. Men det hadde sin pris å ikke være på sosiale medier.
LOGGET UT: – Det føltes befriende, og jeg lurte på hvorfor jeg ikke hadde gjort det før, sier Sharon. Men det hadde sin pris å ikke være på sosiale medier. Foto: Anne Elisabeth Næss
Først publisert

Mamma!

Datteren Lily vil ha Sharons oppmerksomhet.

«Vent litt, jeg skal bare…».

Om det var en chat eller et innlegg hun bare måtte svare på, husker ikke Sharon. Men hun tok seg i det. Her ville datteren ha oppmerksomheten hennes, men hun var for opptatt med å være på Facebook.

«Hva er det jeg egentlig driver med», tenkte Sharon.

Hun skrudde av telefonen og bestemte seg der og da:

«Dette går ikke an!»

Sharon Christensen (42) er alenemamma for Lily (6) og Gabriel (7), jobber 60 prosent i barnehage og har nylig begynt på barnehage­lærerstudier. I tillegg holder hun yogatimer på et treningssenter.

LES OGSÅ: Gjør disse fire grepene for å dempe søtsuget

Sharon begynte å reflektere over hvor mye tid som egentlig gikk til sosiale medier som Facebook, Instagram og diverse nettspill … Hvilken verdi hadde det? Hva fikk hun ut av det? Hva ville hun gå glipp av om hun logget seg av?

Bilder av lykkelige mennesker på fjellturer, fisketurer og på sydenferie. Hun visste godt at bildene ble tatt i et øyeblikk der alt var bra. Alt virket perfekt på Facebook. Hvorfor måtte hun passe på å trykke «like» på alle bildene som vennene hennes la ut på Facebook og Instagram? Hun så jo ikke egentlig ordentlig på alle bildene, men følte seg forpliktet til det. Det var blitt en stressfaktor.

Les også: En dag åpner lille Gerd den forbudte skuffen. Da faller alle brikkene på plass

– Befriende når det sluttet å plinge

Hun kom frem til at sosiale medier ikke tilførte livet noe av verdi.

– Jeg bestemte meg for å logge av – for godt, sier Sharon.

Det sluttet å plinge og dure ustanselig i telefonen fra Messenger, Instagram og Facebook, og det tok ikke lang tid før Sharon merket forskjell.

– Det føltes befriende, og jeg lurte på hvorfor jeg ikke hadde gjort det før. Det var også deilig å oppdage at jeg ikke lenger ble påvirket av Facebook-venners kommentarer og innlegg. Før var jeg opptatt av hvor mange likes jeg fikk hvis jeg la ut et bilde, og jeg tenkte mye over hvorfor dette hadde vært så viktig for meg.

UTE I NATUREN MED BARNA: Sharon har alltid brukt tid på å være ute i naturen med barna Lily (6) og Gabriel (7) . Nå er hun mer bevisst en noen gang på å være tilstede i øyeblikket.
UTE I NATUREN MED BARNA: Sharon har alltid brukt tid på å være ute i naturen med barna Lily (6) og Gabriel (7) . Nå er hun mer bevisst en noen gang på å være tilstede i øyeblikket. Foto: Næss, Anne Elisabeth

I det hele tatt begynte Sharon å reflektere over bruken av skjerm og telefon.

– Når man sitter i en samtale eller en hyggelig middag, er det mange som ustanselig må sjekke telefonen. Jeg tror bruken av sosiale medier får oss alle til å føle oss mindre sett, og det er jo ikke bra for noen.

Så ble det stille

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Sharon skulle snart erfare at det hadde sin pris å logge ut av sosiale medier.

Etter hvert ble det stille rundt henne. For stille.

– Jeg oppdaget hvor skremmende mye av den daglige kontakten med venner foregikk via Facebook og chat. Samtidig merket jeg hvem som egentlig er de ekte vennene rundt meg, de som fortsatt var der selv om jeg hadde kuttet ut Facebook.

Men hun gikk også glipp av viktig informasjon fra skole og barnehage.

– Det ble forventet at jeg var på Facebook-grupper for å ta imot beskjeder om foreldremøter og andre aktiviteter. Da Sharon begynte på studier i høst, oppdaget hun at det samme gjaldt der.

– Jeg hadde ikke annet valg enn å aktivere Facebook-kontoen min. Likevel har det å kutte ut i en lang periode gjort mye med meg.

Bruk sosiale medier fornuftig

1. Begrens når og hvor
Du vil få bedre kontakt med mennesker i livet ditt om du hver dag har faste tider hvor varslene på sosiale medier er slått av.

2. Unngå å sjekke hele tiden
For eksempel under måltider med familie og venner, når du leker med barn, snakker med partneren din eller er på jobb. Hold soverommet fritt fra alle kommunikasjonsdingser slik at det ikke forstyrrer søvnen din.

3. Ha «Datadetox»-perioder
Planlegg pauser. Flere studier viser at selv en femdagers lang pause fra Facebook, kan føre til lavere stress og høyere tilfredshet i livet.

4. Snakk ansikt til ansikt
Ikke la sosiale medier bli en erstatning for å snakke med noen ansikt til ansikt eller besøke hverandre i det virkelige liv. Det kan ikke oppfylle det grunnleggende menneskelige behovet for tilknytning og tilhørighet.

(Kilde: Mentalhelse.no)

Finner roen med yoga

I en hektisk hverdag som småbarnsmamma med jobb og studier har Sharon behov for å roe ned. Hun har brukt yoga i ti år og tyr til det fremdeles.

– Å bli bevisst på pusten gjennom yogaøvelser er med på å gi meg indre ro. Da forestiller jeg meg at jeg er på et av mine favorittsteder. For eksempel på fjelltoppen Glittertind. Det gir meg indre ro og en følelse av å være hundre prosent til stede – i meg selv.

Hun ser at sosiale medier har sine fordeler.

– Jeg kan for eksempel lettere holde kontakten og følge med på livet til kusinene mine i London, men det er ikke nok i seg selv. Det er viktig å være til stede fysisk også, og jeg reiser ofte på besøk til London.

I dag holder Sharon aktiviteten på sosiale medier på et minimum for å få med seg viktige beskjeder og holde kontakt med familie som bor langt unna.

– Jeg ble friere, gladere og mer bevisst på min egen hvilepuls da jeg frigjorde meg fra sosiale medier, og jeg føler meg mye mer til stede. Jeg trykker bare «like» på bilder når jeg virkelig liker dem.

Sosiale medier - positivt og negativt

- Vi vil alle ha godt av å logge helt ut fra sosiale medier for en periode og kjenne etter hvordan vi faktisk har det, bli mer til stede i andre aktiviteter og bevisst hvilken rolle sosiale medier spiller i livet vårt, sier psykolog og forsker Ragnhild Bang Nes.

Psykolog Ragnhild Bang Nes
Psykolog Ragnhild Bang Nes Foto: FHI

Hun forteller at forskning viser at sosiale medier kan være både positivt og negativt for oss.

- For mennesker som er ensomme, kan det å delta i sosiale medier bidra til mer sosial kontakt. Men bruk av sosiale medier kan også skape ensomhet, og for svært mange av oss kan sosiale medier skapeindre uro og opplevelsen av ikke å strekke til.

Sosiale medier bombarderer oss med høydepunktsopplevelser og polerte fasader som får egen hverdag til å fremstå ekstra grå. De yngre, som ofte kalles iphone-generasjonen, er muligens ekstra sårbare, ifølge Bang Nes.

Psykologens tips: – Vær til stede

Det er bra for den psykiske helsen – og hverdagsgleden å gjøre noe som får deg til å være til stede i hva du gjør, akkurat her og nå.

For noen kan det være yoga eller meditasjon, gå en tur i skogen, lytte til musikk eller til fluene som surrer, å skrive ned tanker og opplevelser eller å finne frem kameraet og lete etter noe vakkert eller overraskende rundt deg.

Aktiviteter som gjør at du kommer i kontakt med sansene og følelsene dine her og nå, reduserer uro og stress og skaper glede i hverdagen.

Legg gjerne opp til en dag med oppmerksomt nærvær. Bestem deg for å være tilstede og bruke sansene dine, kanskje hver av dem i turog orden, og vær tilstede for menneskene omkring deg.

(Kilde: Psykolog og forsker Ragnhild Bang Nes)