Sandra Lyng: - Det er først nå jeg føler meg sterk nok

Sandra Lyng etterlyser et lavterskeltilbud for at psykiske problemer hos barn blir fanget opp tidlig.

Foto: Guro Holmene (NA Bilder)
Publisert

Onsdag skrev Sandra Lyng kronikken "Jeg vil hjelpe barn og unge med psykiske lidelser i Aftenposten. Senere la hun den ut på bloggen sin.

Det er en kronikk hun har tenkt lenge på – og mest nå føler seg sterk nok til å skrive.

-Jeg har gått inn i fakta og ønsker å forsøke å gjøre en forskjell, sier Sandra til Side2.

LES OGSÅ: Sandra Lyng har sjekket inn på «Paradise Hotel»

- Hjelpen settes inn for sent

I kronikken skriver hun « Jeg er redd for dem som ikke søker hjelp. For dem som ikke har en sterk stemme og som ikke helt vet hva som er normalt og hva som ikke er normalt. »

Tidligere har Sandra blogget om kroppen og fokuset hun fikk etter at hun måtte fjerne svulster i brystene.

- Jeg ville «eie» det som for megvar noe vanskelig, sa hun til Side2.

Sandra har også fortalt om barndomsår med mobbing og netthets.

- Føles det deilig å sitte der og taste dritt ned i tastaturet, spurte hun på bloggen.

Og ikke minst kampen for å bli frisk av bulimien på bloggen sin.

- Som jeg skriver så bruker vi 70 milliarder på psykisk helse hvert år, vi bruker masse penger på antimobbekampanjer. Men det er et gap mellom der man har behov for å be om hjelp og der ting plutselig blir veldig akutt. Jeg mener at når du kommer inn i systemet, har det allerede gått for langt. Jeg fikk hjelp for min spiseforstyrrelse da jeg ikke lenger klarte å leve normalt, sier Sandra til Side2.

PÅ PLASS: - Livet har falt på plass, og det er et sted jeg ikke har vært før, sier Sandra Lyng.
PÅ PLASS: - Livet har falt på plass, og det er et sted jeg ikke har vært før, sier Sandra Lyng. Foto: Guro Holmene (NA Bilder)

En psykolog på hver skole

Sandra har registrert med glede at noen skoler nå setter psykologi på timeplanen på lik linje med seksualundervisning. Hun mener også at hver skole burde hatt en skolepsykolog – et sted der du kunne henvende deg uten at du måtte involverte foreldre, eller være redd for barnevernet.

- Hvorfor er det ingen som spør deg om du har det bra? Hvorfor er dette, som nå er så vanlig, så tabu å snakke om fremdeles i 2016. Mange tror at det er de som er svakt mentalt anlagt som rammes. Men det er jo ikke nødvendigvis det. Det krever mye krefter for å holde masken, sier hun.

Sandra skriver at hun selv hadde en barndom som var preget av flere grufulle hendelser. Hendelser som hun ikke forsto, hendelser som forårsaket mye smerte – og som forfølger henne ennå. Hun ønsker ikke å gå i detalj rundt det hun opplevde av hensyn til de som er involvert.

- Jeg er ofte på reise rundt omkring i Norge, og jeg hører og ser mange ungdommer som jeg vet opplever noe av de samme grufulle tingene som jeg har opplevd, sier hun.

- Ikke slite alene

Tilbakemeldingene på det hun har skrevet på bloggen, gjør at Sandra har kontaktet både psykologer og foreldre til fortvilte lesere.

- Jeg synes det er kjempekult at Lene Marlin, Agnete Johnsen og Maria Mena har snakket om sine problemer. Om jeg kan være med på at flere forstår at det finnes mange der ute, at «dette er ikke sånn du skal slite med alene» så har jeg gjort noe. Om det jeg gjør, kan hjelpe en person, er jeg glad, sier hun.

Sandra har brukt mange år på å føle at hun nå «stiller så mye opp for seg selv at hun kan stille opp for andre». Den erfaringen vil hun gjerne bruke og låne ut om det er interesse for det.

- Dette har tatt meg mange år. Nå har jeg det bra. Livet har falt på plass. Og det er et sted jeg ikke har vært før, sier Sandra Lyng.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 05/05 2016.

Les også