tannhelse og tannpuss

Derfor kan det lønne seg å pusse før frokost

Tannpuss etter frokost kan i noen tilfeller føre til tannproblemer. Sjekk om du er en av dem som bør pusse tennene før frokost.

TANNPUSS: Bør du pusse tenner før eller etter frokost? Hva du har på frokostmenyen kan avgjøre valget.
TANNPUSS: Bør du pusse tenner før eller etter frokost? Hva du har på frokostmenyen kan avgjøre valget. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– Hvis du spør mange nok tannleger, får du like mange svar på når det er best å pusse tennen. Men vitenskapen sier at det nok lønner seg å pusse tenner før frokost, spesielt hvis du drikker juice, forteller president for den norske tannlegeforening, Heming Olsen-Bergem.

Han forklarer at alt som er surt, som juice, saft, te og energidrikker, gjør emaljen på tennene porøs og misfarget.

– Hvis du pusser tennene rett etter å ha drukket noe surt, øker det porøsiteten. Derfor anbefaler vi at man drikker vann etter å ha drukket noe surt, og før man pusser tennene, sier han.

Mange velger likevel å pusse tenner etter frokost fordi man føler det er mest estetisk, at det gir velvære og at det øker sannsynligheten for god ånde og for å ikke ha rester av mat mellom tennene.

PRESIDENT FOR DEN NORSKE TANNLEGEFORENING: Heming Olsen-Bergem.
PRESIDENT FOR DEN NORSKE TANNLEGEFORENING: Heming Olsen-Bergem. Foto: Kristin Aksnes

– Begge deler vil fungere greit. Det viktigste er at man bruker tannkrem med fluorid. Når man gjør det legger det seg som små kuler på tennene og beskytter dem. I tillegg bør du pusse tennene i minst to minutter, sier Olsen-Bergem.

Han legger til at dersom du er en av de heldige som aldri har hatt hull i tennene og heller ikke har noen tenner som står i feil vinkel, blir de rene fortere, og du trenger derfor ikke holde på like lenge.

Les også: Dette er de tidlige tegnene på autisme hos barn

Viktig mellom tennene

Vi har alle hørt mye om tanntråd, og flere frykter tannlegens spørmål om hvor «flinke» vi er til å bruke det. Presidenten for tannlegeforeningen forteller imidlertid at du ikke nødvendigvis må bruke tanntråd hver dag.

– Det er viktig å rense mellom tennene, men det holder med to-tre ganger i uka. Det blir ikke hull så fort av at man dropper det en dag eller to, så man trenger ikke å ha dårlig samvittighet for det. Men dette endrer seg med alder, farta på spyttet, sykdommer og medisiner. Spyttet er viktig for å rense bort bakteriene, forteller han.

Mens det tidligere var vanlig for tannleger og tannpleiere å gi veldig generelle råd om tannhygiene, er det nå mer individualiserte råd som gjelder.

– Det aller viktigste er tannpussen med fluorid. Det er fluorid som har gjort at vi har så god tannhelse i Norge. Man skal ikke lenger enn til England før situasjonen er en helt annen, sier han.

Les også: (+) Slik går du ned i vekt med airfryer-menyen

Permanent skade av energidrikker

Tannlegen anbefaler absolutt å pusse tennene to ganger daglig, der kvelden er absolutt viktigst.

– Det er spesielt fordi spyttproduksjonen går ned når vi sover, og det liker bakteriene som lager hull i tennene. Det er også velvære i å pusse om morgenen. Men det aller viktigste er nettopp å tilføre fluorid to ganger om dagen.

Han forteller at foreningen har sett mange som dabber av med tannpussen, spesielt blant soldater i Forsvaret. Hvis man i tillegg drikker mye syreholdig drikke, vil tennene skades. Dette gjelder spesielt energidrikker, som har blitt veldig populært.

– Syreskader og porøsitet i tennene som kommer av etset emalje gjør mye større skader enn hull i tennene. Vi har sett at seksti prosent av de som er i Forsvaret bruker det, og syreskader er der for alltid. Hull kan man stanse slik at man ikke trenger å borre, men syreskader er noe annet, forklarer han, og utdyper:

– Syreskader reparerer seg ikke. Og energidrikker kan etse emaljen ganske betydelig. Syreskadene danner groper i tyggeflatene på tennene.

Når mange i tillegg drikker sukkerfri brus, sukkerholdig brus, te og vin blir det stor belastning på tennene.

– Alle de syreholdige tingene løser opp der det er glatt på innsiden av tannkjøttet også. Dette er en beskyttende flate som er en del av immunforsvaret vårt, men det forsvinner med mye syre.

Selve pussingen er viktigst

Anneli Skoog er fag- og kvalitetsansvarlig hos Colosseum tannlege. Hun mener at det viktigste ikke er når man pusser, men at man faktisk pusser.

FAG- OG KVALITETSANSVARLIG HOS COLOSSEUM TANNLEGE: Anneli Skoog.
FAG- OG KVALITETSANSVARLIG HOS COLOSSEUM TANNLEGE: Anneli Skoog. Foto: Privat

– Det viktigste er å huske på å pusse med fluortannkrem hver morgen. Dersom det blir glemt bort fordi at det plutselig blir for travelt etter frokost, så er det bedre og pusse før, sier hun.

Risikoen for syreskader har påvirket når vi pusser eller blir rådet til å pusse tennene.

– Det er nok sånn at syreskader på tennene har fått et større fokus, og her er anbefalingen å ikke pusse direkte etter at man spist eller drukket noe syreholdig som for eksempel eple eller appelsinjuice. Skyll munnen med vann etter slike inntak.

Hun har et råd som gjør det enkelt å huske tannhygienen.

– Husk 2, 2, 2! Puss tennene med 2 cm fluortannkrem i 2 minutter 2 ganger hver dag, og husk å gjøre rent også mellom tennene, sier hun.

Les også: Psykolog om treningstrend: – Dette er uheldig

Gå regelmessig til tannlegen

Skoog anbefaler å gå regelmessig til tannklinikken. Da kan du oppdage problemer på et tidligst mulig tidspunkt.

– Da kan disse problemene også ofte løses på en enklere måte enn hvis man venter. På tannklinikken finnes flinke fagfolk som også kan gi deg tilpassede tips og råd hvordan du best tar vare på din tann- og munnhelse, sier hun.

Hun forteller at hva som er mest skadelig for tennene avhenger av hvordan man ser på det.

– Men munntørrhet i kombinasjon med manglende munnhygiene, samtidig med hyppig inntak av sukker og surt – er en meget uheldig kombinasjon for tannsubstansen, sier hun.

– Vi ser også flere syreskader på unges tenner i dag, dette er på grunn av høyt inntak av for eksempel energidrikker og brus.

Denne saken ble første gang publisert 24/09 2024, og sist oppdatert 25/09 2024.

Les også