Psykisk helse og trening
Trening forebygger psykiske plager
Mottoet «en sunn sjel i et sunt legeme» har faktisk mye for seg.
De aller fleste vet at trening er bra for den fysiske helsen, men er du klar over at fysisk aktivitet faktisk også er viktig for den psykiske helsen?
En rekke studier viser at fysisk aktivitet kan både forhindre psykiske plager og brukes som en del av behandlingen hvis man har psykiske lidelser.
6 av 10 mener trening er viktig
En fersk undersøkelse som Helsedirektoratet har gjennomført, viser at bare seks av ti nordmenn mener at trening er viktig for deres psykiske helse. Hele en av tre mener det er helt uvesentlig.
- Vi ser at her er det et stort forbedringspotensial, sier divisjonsdirektør Ellinor F. Major i Helsedirektoratet til klikk.no.
Hun mener at befolkningen trenger mer kunnskap om sammenhengen mellom trening og psykisk helse.
- Det er viktig at folk vet at det er noe du kan gjøre selv for å bidra til bra psykisk helse, sier hun.
Trening kan brukes som behandling
Ønsker mer åpenhet
I disse dager har Helsedirektoratet en befolkningsrettet kampanje om psykisk helse.
Divisjonsdirektør Ellinor F. Major mener det er ekstremt viktig med åpenhet rundt temaet.
- Det er viktig med mer åpenhet rundt psykiske problemer slik at det blir mindre flaut å innrømme at man har det. Man har alt å vinne på å være åpen rundt det, sier hun til klikk.no.
Hun synes det er viktig å alminneliggjøre psykiske problemer fordi det berører veldig mange in Norge.
- Tall fra Folkehelseinstituttet viser at halvparten av alle nordmenn vil få en psykisk lidelse i løpet av livet, og hele ti prosent av alle nordmenn har til enhver tid en psykisk lidelse.
Deres kampanje er denne gangen spesielt rettet mot menn.
- Det er særlig viktig å nå frem til menn fordi vi ser at de er minst åpne.
Bare fem av ti menn svarer at de ville ha fortalt det til en venn hvis de hadde psykiske problemer, men syv av ti kvinner svarer at de ville fortalt det til en venn.
Les mer på psykisk.no.
Det å trene og være i fysisk aktivitet kan blant annet forhindre depresjoner. En rekke studier viser nemlig at fysisk inaktive har en større sjanse for å utvikle depresjoner enn de som er fysisk aktive.
- Fysisk aktivitet har en positiv effekt både for å hindre depresjonsperioder, sier professor og psykiater Egil W. Martinsen.
Han har forsket på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og psykisk helse, og han mener det er liten tvil om at fysisk aktivitet har en effekt.
Martinsen mener også at idrett og friluftsliv er en viktig kilde for oss mennesker til bedre livskvalitet.
Ikke bare kan trening og fysisk aktivitet forebygge psykiske plager, det kan også brukes som behandling, blant annet for lettere depresjoner.
Men som Martinsen understreker, fysisk aktivitet kan ikke erstatte tradisjonell behandling ved alvorlige psykiske lidelser, men det spiller en viktig rolle i et helhetlig behandlingstilbud.
Trening gir ekstra ressurser
Psykolog Pål Johan Karlsen forteller at å være i god fysisk form gir deg ekstra ressurser - en buffer å ta av når det begynner å røyne på.
- For å fungere godt er hjernen avhengig av god blodtilførsel og variert næring, sier han til klikk.no.
Han forteller at å være i dårlig fysisk form også kan svekke den mentale kapasiteten, særlig oppmerksomhet og hukommelse.
Karlsen mener at all fysisk aktivitet hjelper.
- Kom deg bort fra kontorplassen i løpet av dagen, og opp av sofaen hjemme. Det skjerper tankene og reduserer risikoen for psykiske lidelser, sier han.
Daglig spasertur gjør stor forskjell
Han foreslår å ikke plassere skriveren for nærme kontorpulten, å ta trappene i stedet for heisen, å sykle til og fra jobb eller gå av bussen et stopp tidligere slik at du må spasere noen ekstra kvartaler.
Eller hva med en ukentlig tur i skogen, en tur på byen som involverer dansing og å gå til butikken og hjem igjen daglig?
- For en som er i veldig dårlig form, så vil en daglig spasertur på 20 minutter kunne gjøre en stor forskjell i løpet av noen måneder, sier psykologen.
Psykolog Karlsen understreker at hva det vil si å være i god fysisk form, vil folk oppleve forskjellig.
- Å være treningsnarkoman kan også gå på helsa løs, så det gjelder å finne en middelvei, og den vil variere fra person til person, fra livssituasjon til livssituasjon, sier han.
Les også: Trening - slik kommer du i gang
Denne saken ble første gang publisert 26/10 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.