Konstant trøtt

Er du alltid trøtt og sliten?

Det kan være lurt med en legesjekk.

KONSTANT TRØTT: Lange gjesp og øyne som glipper er sikre tegn på at du egentlig burde sovet mer. Kanskje du legger deg for sent om kvelden - eller kanskje det feiler deg noe mer alvorlig. Det kan lønne seg å ta en tur til legen for å sjekke. Foto: Getty Images
KONSTANT TRØTT: Lange gjesp og øyne som glipper er sikre tegn på at du egentlig burde sovet mer. Kanskje du legger deg for sent om kvelden - eller kanskje det feiler deg noe mer alvorlig. Det kan lønne seg å ta en tur til legen for å sjekke. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Føler du at du aldri blir helt uthvilt, eller at øynene siger igjen bare timer etter at du har stått opp? Med mindre du vet at du har vært lenge oppe, sovet lite eller sliter med dårlig søvnkvalitet, kan det være lurt å ta en legesjekk.

- Å være konstant trøtt kan handle om mye. Blant annet kan man ha blodmangler eller lave nivåer av for eksempel D-vitamin eller vitamin B12, sier psykolog med doktorgrad innen søvnlidelser, Ane Wilhelmsen Langeland ved Psykologisk Rådgiving og Bergen Søvnsenter.

For mange handler det om søvnmangel over tid, forklarer hun.

- Men om det ikke er åpenbart hvorfor du føler deg konstant trøtt, kan det være lurt å sjekke ut blodverdiene i første omgang, anbefaler psykologen.

Les også: Ni sunne vaner du burde innføre i dag

Sover du nok?

Når blodprøvene er tatt, kan det være lurt å sjekke at du sover tilstrekkelig. Voksne bør ifølge Langeland sove mellom sju og sju og en halv time, mens ungdom trenger mellom åtte og ni timer søvn hver natt.

Likevel kan det være variasjoner i hvor mye enkeltindivider trenger av søvn, så det kan være lurt å prøve deg frem for å se om du er blant de som trenger mer.

- Prøv å legge deg tidligere enn normalt i noen uker. Ha faste tider som du står opp til, da blir du også trøtt til mer faste tider, råder Langeland.

Du kan også vurdere å oppsøke profesjonell hjelp, enten hos fastlege, psykolog eller søvnspesialist, dersom du føler at du trenger hjelp til å håndtere søvnvanskene dine.

- Noen er trøtte fordi de får for lite søvn, og trenger bare å få bedre søvnhygiene. Andre har søvnproblemer og må til behandling for å få nok søvn. Slik behandling kan du få av søvnspesialister, men også enkelte fastleger og psykologer kan denne type behandling, sier Langeland.

Søvnekspertene anbefaler derfor at man ikke skal være besatt av å telle timer, noe som bare kan føre til stress og dermed enda mindre søvn.

- Generelt kan man si at kjenner man seg våken, uthvilt og opplagt når man våkner, da har man fått nok søvn, uavhengig av hvor mange timer du har sovet, forklarer lege og professor dr.med. Bjørn Bjorvatn ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen.

Noen trenger mer søvn enn andre

Selv om det for de aller fleste av oss er flott med mellom sju og åtte timer søvn hver natt, er vi alle ulike - også når det kommer til søvn og søvnbehov. Noen trenger flere timer på puta enn andre, mens andre igjen trenger mindre. Kanskje bare fem-seks timer.

- Dessverre er det mange som tror at de kan klare seg med så lite søvn; de venner seg til det og oppfatter det som normalt, selv om de egentlig har behov for flere timer, sier Jan Ovesen, lege og spesialist på søvn, nå medisinsk direktør ved Søvnexperten i Danmark.

Les også: Råd mot utbrenthet

Ha faste rutiner

I tillegg til at du bør legge deg og stå opp til et fast tidspunkt hver dag, bør du også innføre gode rutiner før leggetid.

- Om du har nogenlunde faste rutiner om kvelden, vil kroppen forstå at det snart er på tide å legge seg. Da vil kroppen forberede seg, og roer automatisk ned, sier Langelang.

Dette kan for eksempel innebære å kutte stimulerende stoffer som koffein, sukker og nikotin etter klokken 17.00, eller i hvert fall de siste timene.

Langelang forteller videre at det ikke er lurt å trene hardt om kvelden, og at du bør unngå veldig aktiverende aktiviteter som dataspill og lignende.

- Når det kommer til nettbrett og mobil med epost og sosiale medier, bør du legge dette bort til et fast tidspunkt hver kveld. Du bør også dempe belysningen inne før leggetid, men viktigst av alt er at du gjør noe du føler du kan slappe av med en stund før du legger deg, råder Langeland.

Les også: Slik får du bedre selvfølelse og selvtillit

Ingen forstyrrelser på soverommet

Også hvordan man har det på soverommet, kan være en viktig del av det å legge tilrette for god søvnkvalitet. Ha det passelig kjølig og mørkt på soverommet, og hold PC, nettbrett og mobil unna sengen.

- Det anbefales å ikke drive med så mange andre ting enn nettopp det å sove, på soverommet. Sex er selvfølgelig helt greit for de som er gamle nok til det; poenget er at hjernen skal assosiere sengen og soverommet med nettopp søvn, og ikke alt mulig annet, forteller Langeland.

Kan være flere søvnsykdommer

- De fleste søvnsykdommer har trøtthet som hovedsymptom, forteller Ovesen.

Han forteller at de vanligste typer søvnsykdommer, er disse:

- Obstruktiv søvnapné
- Kronisk insomni
- Uro i beina (Restless legs)
- Periodiske beinbevegelser under søvn (PLMS)

- Narkolepsi er en sykdom mange leger har lest om, som også har trøtthet som hovedsyptom. Denne er vel å merke relativt sjelden, sier Ovesen.

Også ulike infeksjonssykdommer medfører økt trøtthet.