Søvngjengere
Derfor går vi i søvne
Å gå i søvne kan være en risikosport. Både for deg selv og andre.
Det er tidlig morgen i Toronto i Canada. 23 år gamle Kenneth Parks sover i huset sitt sammen med kona og den lille datteren.
Parks står plutselig opp, går til bilen og kjører til svigerforeldrene. Så går 23-åringen inn i huset og knivstikker både svigermoren og svigerfaren.
Svigermoren døde, mens svigerfaren overlevde.
Frikjent for drap
Etterpå setter 23-åringen seg i bilen igjen og kjører til politistasjonen der han utbryter: «Jeg tror jeg har drept noen». Først da ser han at han har kutt og blod på hendene.
Senere ble Kenneth Parks frifunnet for drapet, fordi retten mente at 23-åringen hadde gått i søvne. Han hadde ikke noe motiv for drapet, og han husket ikke hva han hadde gjort.
23-åringen hadde ikke opplevd å gå i søvne før, men hadde nettopp gått igjennom en periode med insomnia før drapet, som skjedde i 1987.
Arv og dyp søvn
Det er vanskelig å si hvorfor noen av oss går i søvne, mens andre ikke gjør det. 20-30 prosent av oss har gått i søvne minst en gang i løpet av livet, men det er vanligst når man er ung.
- Vi vet ikke hvorfor noen går i søvne, mens andre ikke gjør det. Det kan være noe arv inne i bildet, og det har noe med mengden dyp søvn, sier Bjørn Bjorvatn, som er professor ved Universitetet i Bergen og leder av Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer ved Haukeland Universitetssykehus.
Rundt 80 prosent av de som går i søvne, har slektninger som har gjort det samme.
Kjører bil i søvne
Når barn sover kommer de ned i dyp søvn 40 prosent av tiden, men hos voksne er man gjerne i dyp søvn i 15-20 prosent av tiden man sover. Det er en av grunnene til at noen vokser av seg somnambulisme, som det kalles på fagspråket.
Vi løser problemer i søvne. Men hva skjer egentlig når vi går i søvne?
- Vi kaller det en dissosiasjon. Du kan si at deler av hjernen sover, mens andre deler av hjernen kan reagere. De som går i søvne klarer å åpne dører og orientere seg i rommet, det tyder på at de «ser» på et vis selv om man ikke er våken. Det finnes flere personer som har kjørt bil i søvne, sier Bjorvatn.
Blir ikke kurert
Det er når vi går fra dyp, drømmeløs søvn til lettere søvn at noe skjer.
Søvngjengeri oppstår fordi det blir en forstyrrelse i oppvåkningsmekanismene. Det skjer helst de første tre-fire timene etter man har lagt seg, og som regel varer vandringen i mindre enn 15 minutter.
Det er ikke egentlig mulig å bli kurert for å gå i søvne.
- De fleste vokser det av seg, men noen fortsetter også å gå i søvne i voksen alder. De mest alvorlige tilfellene kan behandles med medisiner, men det er sjeldent nødvendig. Først hvis personen som går i søvne skader seg selv eller andre, er det aktuelt med medikamenter, sier Bjorvatn.
Ettermiddagslur
Ulempen med medisiner er at de kan gi bivirkninger, og det er fare for at søvngjengeren blir avhengig. Dessuten blir man ikke kurert, men forhindrer at man går i søvne når man tar medisinene.
Rådene til de som går mye i søvne er å få nok søvn, slik at søvnen ikke blir så dyp når du først sover. Kanskjer er det lurt å ta en ettermiddagslur slik at man har litt søvn å gå på.
Sannsynligheten for å gå i søvne øker nemlig med søvnmangel. Det henger sammen med at vi faller i enda dypere søvn når vi har sovet for lite.
Lås døra
Det er også viktig å være forsiktig med å blande alkohol og medikamenter.
Hvis du bor sammen med noen som går i søvne kan det være lurt å lukke og låse dører og vinduer for å være på den sikre siden. Det er også viktig å ikke vekke personen når han eller hun går i søvne. Det smarteste du kan gjøre er å geleide den sovende til senga.
- Hvis du vekker noen som går i søvne kan personen blir aggresiv fordi han tror han blir angrepet.
Slått i hodet med vifteovn
I desember 2001 tok en 37 år gammel mann i Stavanger med seg en prostituert hjem. Han betalte henne 2000 kroner for at hun skulle sove over. De to hadde ikke sex, men la seg rolig til å sove.
På morgenen grep mannen plutselig fatt i en vifteovn med begge hender og slo den prostituerte kvinnen i hodet minst to ganger.
Mannen hevdet i retten at han trodde han ble angrepet da kvinnen tok på skulderen hans, og har også sagt at han gjorde det som om han var i søvne.
Ble ikke straffet
Kvinnen fikk alvorlige skader: knusning av hjernevev, knuste ben i pannen, øye og nese, ifølge Aftenposten.
Mannen hjalp kvinnen han hadde skadet, og kjørte henne til legevakten. Siden retten antok at 37-åringen skadet kvinnen i søvne fordi han trodde han ble angrepet, ble han ikke idømt fengselsstraff for volden, men måtte betale erstatning til kvinnen.
Falt ut av fjerde etasje
Ifølge The Times er det imidlertid størst sjanse for å skade seg selv når man går i søvne.
Avisen forteller om en tysk 17-åring som gikk i søvne da han sov hos søsteren sin, og falt ut av fjerde etasje. Gutten brakk en arm og et ben, men sov fortsatt da politiet fant ham på fortauet.
Spiste i søvne
Men det er flere måter å skade seg selv i søvne på. The Telegraph kan fortelle om Anna Ryan som ikke kunne fatte og begripe hvorfor hun la på seg så mye, før hun fant ut at hun flere ganger i løpet av natten gikk på kjøkkenet for å spise masse usunn mat. Noen netter kunne hun spise opptil åtte ganger, og resultatet ble flere titalls kilo med overvekt.
Tilfellet til Ryan er ekstremt, og tilfellene der man skader seg selv eller andre, er heldigvis sjeldne.
Elin Davidsen i Klikk-redaksjonen går i søvne. Les bloggen til Elin her: Hjelp, jeg går i søvne!
Les også:
- Barn trenger faste søvnrutiner
Går du i søvne, eller har sett noen som gjør det? Del dine episoder med oss i kommentarfeltet!
Har du aldri sett noen gå i søvne? I disse videoene kan du se hvordan det ser ut.
Denne mannen føler tydeligvis at han har noe å ordne på kjøkkenet, men det ser ikke ut til at han vet akkurat hva:
Hunder kan tydeligvis også gå, og ikke minst, bjeffe i søvne:
I denne videoen finner en far sønnen sin sovende øverst i trappen. Når sønnen blir bedt om å gå og legge seg, gjør han noe uventet:
Denne saken ble første gang publisert 18/06 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.