PSYKISK HELSE:

Dårlig selvtillit: – Å endre på hva vi tenker om oss selv er helt nødvendig

Dårlig selvtillit og lav selvfølelse er ifølge eksperter en utbredt problematikk.

UTBREDT PROBLEMATIKK: – Når mennesker står i stor belastning over tid, så kan vi begynne å tvile på oss selv. Lav selvtillit handler ofte om utrygghet, og kan lede til et kjør av selvkritiske tanker, sier ekspert.
UTBREDT PROBLEMATIKK: – Når mennesker står i stor belastning over tid, så kan vi begynne å tvile på oss selv. Lav selvtillit handler ofte om utrygghet, og kan lede til et kjør av selvkritiske tanker, sier ekspert. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Er du en av de som alltid synes de andre er flinkere og bedre enn deg?

Som arbeider hardt for å leve opp til andres forventninger, men likevel ikke føler at du strekker til?

Slapp av, du er ikke alene, faktisk er du mest sannsynlig i selskap med ganske mange.

Hyppig problematikk

– Selv om det helt klart er stor variasjon, så vil jeg si at dette er ganske vanlig tematikk, både direkte og indirekte.

Det sier psykologspesialist og partner i Moment organisasjon og ledelse AS, Krister Halck.

– Selv om det også er mange som ikke tar opp denne problematikken, vil jeg si at det ofte blir et tema uansett inngang til konsultasjonen. Jeg vil nesten alltid prøve å bringe det litt på bane. Spør du, får du svar, utdyper psykologen.

Han er, for ordens skyld, opptatt av å skille mellom selvtillit og selvfølelse.

– Selvtillit knyttes ofte opp til prestasjon. Det du gjør, det du er flink til og de ferdighetene du har. Selvfølelse, derimot, handler mer om en følelse av hvordan man er som person, og om den man er er god nok som man er, forklarer psykologen.

Halck forteller at mennesker er veldig forskjellige, og at ikke bare oppvekst, men også arv, personlighetsstil og livssituasjonen du står i, kan ha påvirkning på hvor trygg man er i seg selv.

– Noen er i utgangspunktet mer engstelige og bekymret, og trenger mer bekreftelse. Andre er ikke så avhengige av det. Dette påvirkes så klart også av omgivelsene, legger han til.

Les også: 3 tips for å takle ubehagelige tanker og følelser: – Dette fungerer dårlig

– Indre styrke er nødvendig

Det er ikke kun Halck som opplever dette som utbredt problematikk.

MENTAL TRENER: – Det å endre på hva vi tenker om oss selv er helt nødvendig, sier kurs-og foredragsholder Anniken Binz.
MENTAL TRENER: – Det å endre på hva vi tenker om oss selv er helt nødvendig, sier kurs-og foredragsholder Anniken Binz. Foto: Christian Bakstad.

Det samme er opplevelsen til mental trener og kurs- og foredragsholder Anniken Binz.

– Jeg ser at rundt 90 prosent av de menneskene jeg treffer på min vei har en eller annen grad av lav selvfølelse og manglende indre styrke, sier Binz.

Hun forklarer indre styrke som robusthet, og at det handler om hvor stødige vi står og hvor trygge vi er på oss selv.

– Indre styrke har vi når vi liker oss selv, aksepterer og tror på oss selv, uten å være avhengig av at noen andre skal tenke dette om oss, forteller Binz og legger til:

– God selvfølelse og selvtillit er en nødvendig ingrediens i indre styrke.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Les også(+): Jeg hadde det så vondt – så kom mannen min med et forslag

Flere årsaker

Når det kommer til grunnen til at mange opplever dårlig selvtillit og lav selvfølelse, kan dette ha flere årsaker. Èn av dem er stress.

– Noen oppfatter hendelser i livet som mer stressende på grunn av dårlig selvtillit, mens andre opplever dårlig selvtillit på grunn av stress. Når mennesker står i stor belastning over tid, så kan vi begynne å tvile på oss selv. Lav selvtillit handler ofte om utrygghet, og kan lede til et kjør av selvkritiske tanker, forklarer Halck.

Ifølge psykologen kan alle typer mennesker oppleve perioder med denne typen usikkerhet.

– Høyt kompetente mennesker kan også ha elendig selvtillit. Dette kan for eksempel komme av stor belastning på jobben i kombinasjon med problematikk på hjemmebane. Da er det ofte at man trenger, og søker, mer bekreftelse på at man er god nok, utdyper han.

Også familiesystemet du kommer fra kan påvirke hvordan det står til med selvtilliten.

– Hvordan familien har forholdt seg til deg spiller også inn. Jeg har for eksempel klienter som aldri har fått ros på hjemmebane. Vi er jo flokkdyr som både vil bli sett og hørt, så å oppleve dette i liten grad kan gjøre at man får et behov for en konstant bekreftelse på at man er god nok, forklarer psykologen.

Binz mener en av hovedforklaringene ligger i hvordan hjernen vår fungerer.

– Den har en tendens til å tolke situasjoner rundt oss i et negativt lys - noe den gjør fordi den ser etter potensielle farer for å holde oss trygge. Da tolker vi lett situasjoner i den retning at vi er dårligere enn andre, og dette tar vi til oss og tror på. Når vi ofte nok tenker tanken om at vi er dårligere enn andre og mindre verdt, så blir det til slutt den vi er, sier hun.

– Må bli bevisste på hva vi tenker om oss selv

Binz mener at de fleste vil lete etter selvfølelsen på utsiden, gjennom å være "flinke", prestere, produsere og mestre, fordi vi ikke har lært at den må komme innenfra.

– Alle mennesker har et behov for å føle seg akseptert, og oppleve tilhørighet. Feilslutningen ligger i at vi tror at vi oppnår det gjennom å leve opp til andres forventninger, være perfekte og "please" andre. Dette handler om ubevisste drivkrefter i oss, sier Binz og fortsetter:

– Sannheten er jo motsatt. Det er jo når vi tør å vise hvem vi virkelig er, og være sårbare, at vi vil vinne aksept fra andre. Spør bare deg selv hvilke mennesker du har mest lyst til å invitere inn i din vennekrets - er det de perfekte, eller de som er åpne og ærlige og viser sårbarhet?

Hun mener at det å endre på hva vi tenker om oss selv er helt nødvendig. Det første steget er å bli bevisst på hvilke tanker vi har om oss selv.

– Spør deg om det du sier om deg selv er noe du ville sagt til din beste venninne, din gamle tante eller om det ville tålt forsiden av avisen? Hvis ikke, er det et tydelig tegn på at det er ødeleggende, og at det er på tide med en endring, sier Binz.

– En god investering

Psykolog Halck forteller at det finnes mange ulike fremgangsmåter hvis man kjenner at man behøver hjelp til å sortere tanker og få bedre selvtillit og selvfølelse.

– Noen kan ha glede av å ta kontakt med en coach eller en mental trener, mens andre kan trenge å bearbeide mer over tid, og være innom mer sårbare temaer. Da kan det være lurt å kontakte en psykolog. Dette vil komme an på hvor omfattende problematikken er, sier Holck.

Han mener slik hjelp ofte vil være en god investering.

– Også selvhjelpsgrupper er det mange som kan ha utbytte av. En del kan også få god hjelp bare ved å gjøre noe lystbetont for seg selv, og ta noen enkle grep i egen hverdag, sier han.

Les også: Mens venninnene flørtet, festet og tok utdannelse, hadde angsten fullstendig overtak på Marte

Ingen "quick fix"

Binz anbefaler å finne en coach, eller ta et kurs i mental trening, for å kartlegge egne verdier.

– Da kan du finne ut av hvem du egentlig er bak alle lagene av flink pike, og alt du har gjort for å leve opp til andres forventninger, sier hun.

Hun understreker at det ikke er noen "quick fix" å bygge seg opp på innsiden, men at det er helt nødvendig for et godt liv.

– Når du begynner å ta valg i livet basert på det som er riktig for deg, så bygger du respekt for deg selv, og dermed selvfølelse. Gjør du det motsatte bryter du deg selv ned, og skaper indre stress ved å gjøre ting du ikke er ment å gjøre. Det er snarveien til å bli utbrent og misfornøyd med livet, mener hun.

Binz mener det er frykten for å feile som hindrer oss i å gjøre det vi vil, og å gjøre det bra.

– Det er viktig å fjerne frykt og begrensninger, og bygge tro og mestring slik at man kan leve 100 prosent i stedet for å bare overleve. Livet er kort og det er ikke verdt å kaste det bort på begrensinger når man kan få til de tingene man innerst inne bare drømmer om, avslutter hun.