Åpenhet om psykisk helse
30-50 prosent av den voksne befolkningen vil få en psykisk lidelse
- Når du ser endringer hos deg selv som vedvarer over tid, kan det være tegn.
Kjennetegnene på angst:
Angst er den vanligste psykiske lidelsen i Norge. Hvordan kan du vite at du har en angst som er så sterk at du bør søke behandling?
Ytre kjennetegn:
- Unngåelse. Man unngår situasjoner eller tar forholdsregler for å unngå angstfulle følelser.
- Fysiologiske eller kroppslige utslag, når disse er varige og ikke går over når en bestemt situasjon (f.eks. en eksamen) som man engster seg for er over. Det kan være oppfarenhet, sinne, skjelvinger og rykninger, svetting, søvnproblemer, hjertebank, rødming (ved sosial angst).
- Ved panikkangst: Hyperventilering.
Indre kjennetegn:
- Vedvarende grubling og bekymringer.
- Vedvarende rastløshet, uro og irritabilitet, tristhet og tretthet.
- Ved panikkangst: Man kan tro at man holder på å dø.
Kilde: Psykolog Karl Bang
Klikk Helse skriver stadig om psykisk helse, enten ved at mennesker som Frøydis (27) forteller om hvordan det er å leve med bipolar lidelse, eller ved at vi skriver mer generelt om ulike tema som forskjellene på introverte og ekstroverte, eller hvordan du kan kjenne igjen en manipulator.
I denne artikkelen har vi samlet noen av de beste sakene vi har publisert om psykisk helse.
Økt åpenhet rundt psykisk helse
Anledningen er Verdensdagen for psykisk helse. Det er en årlig markering som holdes over hele verden den 10. oktober.
I Norge koordineres Verdensdagen av foreningen Mental Helse, med støtte fra Helsedirektoratet.
Ifølge Folkehelseinstituttet viser både norske og internasjonale studier at 30-50 prosent av den voksne befolkningen vil få en psykisk lidelse i løpet av livet.
Verdensdagen for psykisk helse markeres ifølge prosjektleder Rikke Philippi i Mental Helse for å bidra til økt åpenhet rundt psykiske lidelser.
Alle har en psykisk helse
Et av slagordene for kampanjen er at "alle har en psykisk helse".
- Alle vet at vi har en fysisk helse, og den kan være god eller dårlig. Alle har den, og slik er det med psykisk helse også, og folk kan i ulik grad ha god eller dårlig psykisk helse. Og på samme måte som man må jobbe for å vedlikeholde den fysiske helsen, så må man også jobbe for å vedlikeholde sin psykiske helse, sier Philippi.
For å forklare hvordan du best kan ta vare på den psykiske helsen din, sammenligner hun den med en bankkonto.
- For å stå i mot når du får en stor regning, må du sette inn litt underveis. Det samme gjelder for å vedlikeholde og ta vare på din psykiske helse. Gode opplevelser, det å ha noen å snakke med, fysisk aktivitet, nok søvn, riktig kosthold - alt det bidrar, sier Philippi.
- Det er faktisk like viktig for for helsen din å ha et sosialt nettverk, som å slutte å røyke eller begynne å trene, sier hun.
Angst og depresjon vanligst
Ifølge Folkehelseinstituttet er det rundt 30 prosent som får en angstlidelse, mens 25 prosent får en stemningslidelse (hovedsaklig depresjon) Men hvordan vet du at "noe er galt" og at du bør oppsøke hjelp?
- Når du ser endringer hos deg selv som vedvarer over tid, kan det være tegn, sier Philippi.
- For eksempel om du egentlig er veldig sosial, men begynner å finne på unnskyldninger for ikke å være med, eller du ser endringer i humøret, at du er trist og lei deg og det vedvarer. Følelser går opp og ned, men om det vedvarer, kan det være faresignaler, sier hun.