Verdensdagen for psykisk helse

Psykiater: Slik er du mer til stede i ditt eget liv og for andre

Øv deg på å ta imot og vær nysgjerrig på andre mennesker, råder psykiater Anne Kristine Bergem.

TID I HVERDAGEN: Å ha gode venner som stiller opp er ikke gitt og derfor prioriterer jeg også å sette av tid til å pleie vennskapet, forteller Kristin (Til venstre).
TID I HVERDAGEN: Å ha gode venner som stiller opp er ikke gitt og derfor prioriterer jeg også å sette av tid til å pleie vennskapet, forteller Kristin (Til venstre). Foto: Christine Karijord.
Først publisert

– For å ha god psykisk helse er det viktig å gjøre noe for andre, ha gode relasjoner og kjenne tilhørighet. sier psykiater og førstelektor Anne Kristine Bergem.

Tema for årets Verdensdag 10.oktober er «Gi Tid».

Det betyr ikke at vi skal presse inn enda flere oppgaver i livene våre, men snarere at alle kan huske på at det er nå livet er, det er den tiden vi har akkurat nå som gjelder.

– Oppmerksomt nærvær handler først og fremst om å være tilstede i det vi gjør, og mindre om hva vi gjør, sier Bergem.

I dagens samfunn er tid allikevel noe av det mest verdifulle vi har. Derfor er det viktig å være bevisst på hva vi bruker tiden vår på.

– Ta noen aktive valg, spør deg selv hvordan du vil bruke tiden din og hva som gjør deg godt. For de fleste av oss føles det godt å være tilstede i hverandres liv, å få lov til å bety noe for andre og gjøre noe for andre. Det å gi tid handler også om å gi tid til seg selv, å tørre å kjenne etter hvordan du selv har det.

Er du tilstede?

  • Er du tilstede i ditt eget liv?
  • Er du tilstede for andre?
  • Tenk gjennom spørsmålene.
  • Har du ofte mobilen fremme når du snakker med andre, sjekker du ofte mail når du spiser middag, får du med deg det kollegaen din sier på møtet?
    (Kilde: Verdensdagen for psykisk helse)

Les også: Jeg trodde følelser var et tegn på svakhet

- Alle har en psykisk helse

Verdensdagen for psykisk helse koordineres i Norge av Mental Helse på oppdrag fra Helsedirektoratet. Målet er å fremme økt bevissthet om psykisk helse og dagen skal øke kunnskap og åpenhet om psykisk helse, og fremme gode levevaner. Årets kampanje har som mål å oppfordre oss alle til å bruke tiden på å gjøre ting som er godt for den psykiske helsen.

Psykiater Anne Kristine Bergem mener vi alle kan ha det som en regel å si "hei" til et fremmed menneske hver dag..
Psykiater Anne Kristine Bergem mener vi alle kan ha det som en regel å si "hei" til et fremmed menneske hver dag.. Foto: Helle Nilsen

- Alle har en psykisk helse, sier nasjonal kampanjeleder i Verdensdagen for psykisk helse, Le Hang Duong.

– Livet svinger for oss alle og derfor er det viktig å ivareta og gjøre noe for å fremme den psykiske helsen. Budskapet om kampanjen blir spredt over hele landet ved hjelp av minst 1500 inspirerende arrangementer.

Om årets kampanje «Gi Tid» forteller Le Hang Duong at noe av målet er å gi folk verktøy til å være mer tilstede i eget og andres liv.

– Ta en sjanse

Psykiater Anne Kristine Bergem er opptatt av at vi skal la andre angå oss og at vi må våge å være nysgjerrige på andre mennesker, ikke bare anta, men faktisk spørre hvordan andre har det, hva andre tenker og hva som er viktig for andre.

Le Hang Duong: - Alle har en psykisk helse
Le Hang Duong: - Alle har en psykisk helse Foto: Helle Nilsen

– Det handler noen ganger om at vi må ta en sjanse, gå litt ut av komfortsonen. Å gi betyr også veldig ofte å få noe tilbake, så hvis vi ikke bruker tid på mennesker rundt oss eller er tilstede i menneskemøtene så gir vi også et signal om at vi kanskje ikke er så viktige for hverandre?

Ikke lytt med munnen full av ord
Anne Kristine Bergem

Sier du «hei» hver dag?

Alt for mange av oss dukker for eksempel ned i telefonen helt ubevisst, nærmest på refleks.

– Når du har valgt å bruke tid på noe, så vær tilstede der du er mens du er der. Et helt enkelt «hei» betyr mer enn vi kanskje tenker over, sier psykiateren.

Du kan for eksempel si «hei» til personen som sitter i kassa når du handler, eller til bussjåføren når du går på bussen.

Vær mer tilstede

Øv deg på å ta imot
Å være tilstede i relasjoner handler ikke bare om å gi til andre. Øv deg på å ta imot også. Det er fint å få lov til å gjøre noe for andre. Det betyr at det er fint for andre å få lov til å gjøre noe for deg også.

Kvalitet og kvantitet
Det stemmer ikke at det kun er kvalitet som teller. For å pleie en relasjon trenger vi også å være sammen, Selv om det finnes relasjoner som tåler at man treffes sjelden, så vil det å tilbringe tid sammen være avgjørende i andre. Foreldres tid sammen med barna sine, for eksempel.

Si «hei» til noen hver dag
Gjør det til en god regel å si hei til i hvert fall ett fremmed menneske eller noen du ikke kjenner så godt hver dag. Det kan være en kollega du møter i heisen, noen du setter deg ved siden av på toget eller noen du passerer på veien utenfor der du bor.

Vær nysgjerrig og undrende
Vær nysgjerrig på mennesker omkring deg. I samtaler du har med andre – ta deg til til å lytte til det de sier før du kommer med ditt. Still oppfølgingsspørsmål og vis at du er tilstede og interessert i det de har å si.

(Kilde: Anne Kristine Bergem)

– Ved at du sier hei, anerkjenner du den andres tilstedeværelse og jeg syns det er en god regel å si hei til noen hver dag. Særlig kan det ha betydning for noen som er ensomme, et «hei» er rett og slett en bekreftelse på at personen eksisterer.

- Vennskapet gir oss energi

Hege (51) og Kristin (55) har vært gode venner i 13 år. Vennskapet pleier de ved å være impulsive i hverdagen og invitere hverandre på tur og en god prat.

– Vennskapet vårt betyr veldig mye for meg. Noen mennesker får man bare energi av å omgås, så det å få til en tur etter endt arbeidsdag er rene vitamininnsprøytningen, sier Hege.

Hege Løvold (51) og Kristin Nilsen (55) bor i Bodø hvor de begge er travelt opptatt med full jobb og familie i hverdagen.

Stundene de har sammen i hverdagen starter gjerne med en melding:

– Skal vi ta en topptur i morgen? Svaret er som regel JA, sier Kristin.

VENNINNER PÅ TUR: - Vi elsker å gå turer sammen. Da snakker vi om alt mellomhimmel og jord. Også ler vi masse, sier Hege (Til venstre)
VENNINNER PÅ TUR: - Vi elsker å gå turer sammen. Da snakker vi om alt mellomhimmel og jord. Også ler vi masse, sier Hege (Til venstre) Foto: Christine Karijord

En god sparringspartner

Turene går ofte til en fjelltopp i nærområdet.

- Vi er så heldige med så mange flotte turmuligheter rett utenfor stuedøra her i Bodø, så det er mange flotte fjell å bestige, sier Hege - som har en drøm om å bestige Kilimanjaro.

- Jeg holder på å bearbeide Kristin til å bli med, ler hun.

Aller viktigst er allikevel ikke hvilke topper de bestiger, eller hvor turen går. Tiden sammen er gull verdt for dem begge og gjør godt for både kropp og sjel.

- Jeg føler meg heldig som har en så god venninne i livet mitt. Å ha gode venner som stiller opp er ikke gitt og derfor prioriterer jeg også å sette av tid til å pleie vennskapet, forteller Kristin.

Damene har også en matklubb sammen med to andre vennepar noen ganger i året, drar på en helgetur innimellom eller går på kino eller kafe.

TRIVES I NATUREN: Hege og Kristin er begge glad i å være i aktivitet, aller helst går de tur ute i naturen..
TRIVES I NATUREN: Hege og Kristin er begge glad i å være i aktivitet, aller helst går de tur ute i naturen.. Foto: Christine Karijord

Kristin beskriver Hege som en flott dame hun alltid har det gøy sammen med.

- Vi ler mye, vi vet vi kan stole på hverandre og det er godt å vite at jeg har en venninne som alltid er der for meg, sier Kristin.

Hege setter stor pris på å ha Kristin som sparringspartner.

- Er det noe jeg er usikker på eller lurer på hvordan jeg skal løse er det fint å få gode innspill fra Kristin.