Ny studie: Dette kan du risikere med kunstige søtningsmidler

- Resultatene kan ha stor innvirkning på vårt syn på kunstige søtningsmidler, sier professor.

SUKKER ELLER SØTNINGSSTOFF? Mange bytter ut sukker til kalorifrie søtningsstoffer for å redusere kaloriinntaket, men er det egentlig så lurt?
Publisert

(SIDE2): Forskning viser at søtningsmidler kan endre bakteriefloraen i tarmen.

Metabolsk syndrom

Det finnes flere varianter av kalorifrie, kunstige søtningsmidler som blant annet brukes for å redusere kalorinntaket i når man vil ned i vekt.

Nå viser forskning at søtningsmidler som aspartam, sakkarin og sukralose kan virke mot sin hensikt, skriver Tidsskrift for Den norske legeforening. 

En ny studie viser nemlig at mus som fikk sakkarin og andre kunstige søtningsmidler etter kort tid utviklet glukoseintoleranse og fikk endret tarmens bakterieflora.

Ved nedsatt glukoseintoleranse er man i faresonen for å utvikle diabetes type 2.

SØTNINGSMIDLER: Dette er noen av de søtningsmidlene som er på markedet i Norge.

Tidsskrift for Den norske legeforening skriver også at man fant positiv korrelasjon mellom inntak av søtningsmidler og markører for metabolsk syndom hos 381 personer uten diabetes der flere var langtidsbrukere av kunstige søtningsmidler.

Dårligere glukoseintoleranse?

Videre viste resultater at fire av sju forsøkspersoner som fikk store doser sakkarin i sju dager, fikk forverret glukoseintoleranse og endret tarmflora. 

- Det er likevel uklart hvordan sakkarin gjør dette. Funnene virker svært robuste, men jeg vil gjerne se at andre laboratorier reproduserer dem, siden resultatene kan ha stor innvirkning på vårt syn på kunstige søtningsmidler, sier professor Harald Carlsen ved Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet om studien.