Ny spørreundersøkelse: En av tre nordmenn vil spise mindre kjøtt

Oppgir miljø- og helsehensyn som årsaker.

Foto: Enrique Díaz / 7cero (Getty Images)
Først publisert

En av tre nordmenn ønsker å kutte i kjøttforbruket sitt, kommer det frem i en ny spørreundersøkelse. De spurte i undersøkelsen ønsker å kutte i kjøttforbruket sitt i løpet av 2018. 

Undersøkelsen er utført av YouGov på oppdrag fra Arla Apetina, hvor 1007 nordmenn har svart. Som grunn til hvorfor de ønsker å redusere kjøttforbruket sitt, oppgir de spurte blant annet miljø- og helsehensyn og dyrevelferd. 

Dette er noen prosent flere enn i 2017, da 29 prosent svarte at de ønsket å kutte i kjøttforbruket. Det var resultatet i en spørreundersøkelse utført av Sentio research på oppdrag fra Nationen.

Les også: Burgerkjeden utvider vegetarmenyen med flere burgere og nuggets

De siste årene har forbruket av kjøtt i Norge økt jevnt og trutt. Mens vi i 1955 spiste i snitt 33,3 kilo kjøtt i året, viser tall gjengitt av DN at vi i 2015 spiste hele 71,4 kilo kjøtt i løpet av et år. 

Tidligere har ernæringsfysiolog og fagansvarlig i Grete Roede, Karoline Steenbuch Lied uttalt til Side2 at det er mulig å ha et ernæringsmessig fullverdig kosthold sekv om man kutter ut kjøtt. 

- Et godt sammensatt vegetarkost er ernæringsmessig fullverdig og kan ha positive helseeffekter med tanke på forebygging og behandling av flere sykdommer, og Helsedirektoratet anbefaler faktisk et kosthold som hovedsakelig er plantebasert og som inneholder mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker og energirike matvarer, sier hun. 

Likevel er det ifølge ernæringsfysiologen risiko for å få mangel på flere vitaminer og mineraler, slik som vitamin B12 og vitamin D, jern, sink, jod og essentielle fettsyrer. 

- Et multivitamin-/mineraltilskudd anbefales for å redusere risiko for mangeltilstander. Ved et strengt vegetarisk/vegansk kosthold bør man være oppmerksom på dette.

Et vegansk kosthold krever imidlertid stor kunnskap om matvaresammensetning. Det kan du lese mer om hos Side2 her. 

Du kan lese mer om Helsedirektoratets råd om vegetarisk og vegansk kosthold her.