Ny kaffeforskning: Bedre enn sitt rykte

Danske forskere har brukt genforskning for å undersøke kaffens påvirkning på kroppen.

Foto: Gallo Images / Bulls
Først publisert

(SIDE2): Er du en av dem som synes at noe av det beste som finnes er en rynkende fersk kaffe på morgenkvisten? Da har vi gode nyheter til deg.

Danske forskere har nemlig kommet frem til at den sorte, varme drikken ikke øker risikoen for livsstilssykdommer - som tidligere antatt, skriver Ekstrabladet.

Det var blant annet en studie i 2011 som fant at å drikke kaffe sammen med et måltid rikt på fett kunne gi en skadelig blodsukkerstigning, skrev Daily Mail.

- I mange år har vi visst at mennesker som har eller har risiko for diabetes type 2 bør kutte ned koffeininntaket. Å kutte mettet fett, som man finner i rødt kjøtt, bearbeidet mat og hurtigmat vil også hjelpe, sa forfatteren.

Ny forskning fra Københavns Universitet og Herlev og Gentofte Hospital viser at derimot kaffe verken øker eller minsker risikoen for å utvikle livsstilssykdommer som fedme og diabetes. Forskerne har brukt arveanlegg som undersøkelsesmetode, da genene våre påvirker hvor mye kaffe vi drikker iløpet av en dag.

DNA-forskning

Undersøkelsen ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet International Journal og Epideminology og er basert på DNA og informasjon om kaffedrikking og livsstilssykdommer fra 930.000 dansker, ifølge den danske avisen.

- Som de første i verden har vi undersøkt sammenhengen mellom gener og et livslangt høyt kaffeforbruk. Disse genene er helt uavhengige av andre livsstilsfaktorer, og vi kan derfor konkludere med at kaffeinntak i seg selv ikke har noen betydning for utvikling livsstilssykdommer, sier medisinstudent Ask Tybjørg Nordestgaard fra Klinisk biokjemisk avdeling ved Herlev og Gentofte hospital.

- Verken forårsaker eller beskytter

Forskerne har utarbeidet en unik undersøkelse hvor de har undersøkt en rekke gener som påvirker kaffetørsten. De så at det er en genetisk grunn til at noen drikker mer kaffe enn andre. Og på den måten kunne de se på om kaffeforbruket medfører større eller mindre risiko for å utvikle livsstilssykdommer.

- Vi kan nå se at «kaffegenene» overraskende nok ikke er forbundet med noen risiko for type 2 diabetes eller fedme. Dette tyder på at kaffedrikking verken forårsaker eller beskytter mot disse livsstilsykdommene, sier Børge Nordestgaard, klinisk professor ved det Sundhedsvidenskabelige fakultet, Københavns universitet, og er overlege på Klinisk biokjemisk avdeling ved Herlev og Gentofte hospital.