Norske par avslører utroskap med løgndetektortest

Det er stor forskjell på hva kvinner og menn lyver om.

Publisert

(SIDE2:) - Det er mange som har problemer i forholdet, og mistenker partneren for å være utro. Dette er en frykt som sitter i oss alle, sier polygrafist Ørjan Hesjedal, og legger til:

- Når frykten først får rot i noe, at man finner små indikasjoner som man tolker som utroskap, så kan det være vanskelig å fri seg fra denne mistanken. Da kommer folk til meg.

Hesjedal driver eget firma i Bergen, og utfører løgndetektortester over hele landet.

- Kundene mine består generelt av par. 70-80 prosent av det jeg gjør er utroskapstester. Jeg har holdt på med dette siden 2012. Dette er nytt i Skandinavia, og ikke en stor greie i Norge ennå. Det er uvant for folk å tenke på dette, og noen mener det føles drastisk. Men det vil nok bli mer som i andre land etterhvert.

Hesjedal begynte å interessere seg for dette i 2006, etter å ha kommet over noen artikler om løgndetektortester. Deretter leste han mye forskningsartikler og bøker om temaet, og studerte til å bli polygrafist i USA.

Tross for at det å ta løgndetektortest er relativt nytt her hjemme, opplyser Hesjedal at han ser en økning i antall henvendelser fra norske par.

Hvorfor oppsøker folk deg?

- Det er mange folk som har problemer i forholdet, og mistenker partneren for å være utro. Dette er en frykt som sitter i alle. Når frykten først får rot i noe, at man finner små indikasjoner som man tolker som utroskap, så kan det være vanskelig å fri seg fra denne mistanken. Da kommer folk til meg.

Hvem er dine kunder?

- Personer og par i alle aldre. De eldste jeg har hatt er et par som var nærmere 90 år. De hadde levd et langt liv sammen. De hadde det bra, men kona hadde gått i mange år og lurt på om mannen hadde vært utro. Før hun «gikk i grava» så ville hun vite. De besto testen begge to. Et fantastisk par.

Hvordan fungerer en løgndetektortest?

- Par kommer med sin problemstilling, ofte begge to, eller bare den ene. Men det er avtalt på forhånd og jeg har snakket med begge parter. Vi snakker sammen, og de forklarer problemstillingen. Vi går gjennom mistanken om utroskap og begge får sagt sitt. Så lages spørsmål til den som skal testes. Jeg går i detalj, og det er konkrete spørsmål som ikke kan misforstås. Jeg spør for eksempel ikke vedkommende om han eller hun har vært utro, da den definisjonen er ulik fra person til person. Under testen er det bare meg og den som tar testen i et nøytralt rom. Det tar 2-3 timer å utføre, og etter testen får de et foreløpig svar. Etter en uke får de en analyse.

Løgndetektortest/polygraftest

- Registrerer fysiologiske forandringer ved stress og emosjonelle reaksjoner.

- Det som måles er gjerne hudens ledningsevne (svetting), hjerteslag, respirasjon og eventuelt blodtrykksendringer hos en person som samtidig må besvare spørsmål knyttet til et bestemt saksforhold.

- Reaksjonene på kritiske spørsmål sammenlignes da med reaksjoner på mer nøytrale spørsmål som ikke er relatert til saksforholdet. Løgndetektortesten måler dermed ikke løgn direkte, men emosjonelle reaksjoner (stress, skyld, angst for å oppdages) som vil kunne ledsage en løgn.

- Polygraftesters nøyaktighet varierer ut ifra hvilket testformat og metodikk som brukes. Åtte testformater har i dag nøyaktighet på over 90 prosent, i tester hvor man tester for kun ett tema. Seks testformater anses å ha gjennomsnitlig nøyaktighet på mellom 90-95 prosent.

- Bruk av løgndetektor har alltid vær omstridt fordi kroppen kan reagere annerledes av andre grunner enn løgn.

(Kilde: Store norske leksikon, Illustrert vitenskap, Wikipedi)

Er det ikke litt drastisk for et par å ta en løgndetektortest?

- Nei, si at du tenker deg at du fant noen tekstmeldinger som var sendt til din mann. I perioden før så syntes du også at han hadde oppførte seg rart. Tekstmeldingene var kanskje ganske grove også, og han blir flau når du vil snakke om det. Da blir du mistenksom, og spørsmålet blir da om du skal legge vekk saken og fortsette forholdet, avslutte forholdet, eller finne ut hva som egentlig har skjedd. Kanskje noen bare har spilt ham et puss? Også har han vært flau for å fortelle deg det? Eller så sier tilfeldighetene at det har skjedd noe, og da kommer de til meg.

Hesjedal mener at når en person først har fått mistanke om utroskap så kverner tankene såpass mye rundt det, at de blir helt fra seg. 

- Du blir helt «gal» av det, og det går utover forholdet uansett. 

Hva er det vanligste vi nordmenn lyver om?

- Når det gjelder utroskap så lyver vi ofte om ting som har skjedd i begynnelsen av et forhold, og om små ting som det å ha flørtet eller kysset med en annen person. Seksuelle tanker og fantasier om andre lyves det også om. I cirka 70 prosent av tilfellene oppdager jeg en eller annen form for utroskap. Da er det paret selv som definerer utroskap. Blant 30-40 prosent er det snakk om utroskap i form av samleie.

Hva lyver kvinner om, sammenlignet med menn?

- Blant kvinner ser jeg ofte at de har en eller annen romanse på si. Det er sjeldnere jeg opplever samleie, men de har en relasjon til en kollega eller en bekjent som har pågått en stund. Det interessante ved de testene er at det sitter langt inne for dem å innrømme det de har gjort. Når vi får kjørt gjennom testene, viser det seg ofte at det er mer enn bare en emosjonell romanse. Det kan også ha vært episoder som har skjedd på jobbfester som kyssing og tafsing. Det har gjerne skjedd en eller to ganger. Det er det typiske.

- Blant menn er det litt annerledes. Her kommer det fram alt fra seksuelle tjenester, til at en høyere andel har hatt samleie. Jo eldre de er jo høyere er den prosenten. Jeg ser også en tendens til at unge par ofte har vært utro i form av samleie. Det gjelder egentlig begge kjønn. Jeg opplever også at en god del har en seksuell lyst på si, som at de kjøper seksleketøy de bruker på seg selv, eller at de er på datingsider og utroskapssider og har profiler der. Mange deler også bilder av samboer eller konene sine, og mange har fantasier om en dame til. Det kommer fram mye rart, og mye forskjellig.

Parterapeut Kate Elin Søyland i Åpen Dialog.

- Hjelper ikke tilliten

Parterapeut Kate Elin Søyland, ved Åpen Dialog i Sandnes, har forståelse for at noen par ønsker å ta en test for å bekrefte eller avkrefte sine mistanker. Men hun påpeker at dette ikke er noen løsning for å bygge tillit i et forhold.

- Jeg skjønner veldig godt at partneren ønsker et tydelig svar, fordi den store usikkerheten (når han/hun hevder sin uskyld) gjør jo at krisen eskalerer og det oppstår en intens fortvilelse når man innser at en ikke har den grunnleggende tilliten til partneren lenger, sier hun.

- Samtidig er mine kliniske erfaringer at svært mange innrømmer utroskapet «når de innser at det ikke er noen vei tilbake». Derfor mener jeg at par ikke trenger bare et svar på en løgntest - de trenger å bygge tillit, og parterapi går mye lenger. Det er en positiv prosess der forholdet enten utvikles eller avvikles.

Men løgndetektortest kan nok være et positivt tiltak for noen, spesielt når utroskap blir avkreftet, mener Søyland.

- Samtidig er alle relasjoner bygget på tillit, og vi kan ikke ha 100 prosent kontroll – en kjæreste kan lure sin partner trill rundt i årevis. Noen kaller det ikke utroskap engang, de lever et dobbeltliv med god samvittighet. En slik test gir et svar, men løser ikke tillitsproblemet. Dersom du må ty til løgntest for å stole på din kjære er det kanskje greit å spørre seg selv om du har funnet den rette? I så fall er relasjonen moden for en servicekontroll.