Soppinfeksjon i underlivet

- Noen klør voldsomt

Klør du? Sjekk hva det kan være.

UBEHAGELIG: Kløe i underlivet kan være soppinfeksjon. Som regel går det over av seg selv, men er du nysgjerrig kan du teste deg hjemme.
UBEHAGELIG: Kløe i underlivet kan være soppinfeksjon. Som regel går det over av seg selv, men er du nysgjerrig kan du teste deg hjemme. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert

Dette er soppinfeksjon og bakteriell vaginose

Soppinfeksjon:

  • Candida er en gjærsopp mange mennesker er bærere av uten at de vet det selv.
  • Soppinfeksjon oppstår gjerne hvis immunforsvaret svekkes eller den normale bakteriefloraen forstyrres. De tydeligste symptomene på soppinfeksjon i kvinnens underliv er kløe og irritasjon ved skjedeåpningen.
  • Slimhinnen blir hovne og røde, og i blant kan man også få en luktfri utflod.
  • En soppinfeksjon kan behandles med reseptfrie soppdrepende legemidler, men ved gjentatte infeksjoner bør du oppsøke lege.

Bakteriell vaginose:

  • Bakteriell vaginose kan oppstå hvis man får ubalanse i den vaginale bakteriefloraen og kan medføre at skjedens beskyttelse mot infeksjoner svekkes.
  • Symptomer som kan oppstå er kløe og svie, men også en illeluktende utflod med en lukt som minner om skjemt fisk.
  • Tilstanden kan øke risikoen for å få klamydia.
  • Bakteriell vaginose under graviditet kan også gi alvorlige komplikasjoner, som for eksempel økt risiko for tidlig fødsel, samt alvorlige infeksjoner etter keisersnitt, abort og innsetting av spiral.
  • Ved bakteriell vaginose skal man alltid oppsøke lege for å få riktig behandling.

Kilde: Anders Selbing, førsteamanuensis i obstetrikk og gynekologi og administrerende direktør i Selbing Medical, uttalt i en tidligere artikkel på Klikk.no

Irriterende kløe i underlivet som ikke gir seg er en plage hele tre av fire kvinner opplever i løpet av livet. Men hva kan du egentlig gjøre med det?

Noen produsenter tilbyr nå hjemmetesting av underlivssopp.

Da kan du selv teste deg ved hjelp av en bomullspinne som du stryker mot innsiden av skjedeveggen. Pinnen sendes til analyse, og du kan sjekke resultatene på nettet. Produktene lover å være like sikre som å ta en test hos legen.

Ikke farlig

Hos Sex og Samfunn, landets største senter for seksuell- og reproduktiv helse for unge voksne møter de ofte kvinner som vil sjekke seg for soppinfeksjon. De ser ikke helt verdien av å ta sopptesten hjemme.

- Først må man ta testen, og så må man vente på svar mens man går med plagene. Og om det viser seg at du har sopp må du uansett gå for å få behandling, enten ved å kjøpe reseptfrie produkter på apoteket eller ved å oppsøke lege, sier assisterende daglig leder og sykepleier Tore Holte Follestad ved klinikken.

- Hvis testen er negativ kan det være noe annet, og man må søke hjelp for dét. Jeg tenker at det vil være marginal interesse for dette, sier han.

­- Det er ikke farlig å ha soppinfeksjon, og for de fleste går det over av seg selv. Vi anbefaler selvsagt at du kontakter lege hvis symptomene er helt ulidelige, men er det lette plager som kommer og går trenger du ikke å gjøre noe med det.

Follestad forteller at det er vanlig å få sopp før og etter mens, og også når du får ny partner.

­- Når dere blir vant til hverandres bakterieflora, går det over.

Kan være svært plagsomt

Soppinfeksjon er en del av hver persons normale bakterieflora, forteller Follestad.

- Vi kan ha sopp over hele kroppen, under neglene, på tærne, i hodebunnen eller i underlivet. Ofte kan du bli litt ekstra stresset når det klør i underlivet, men det er ikke noe å være urolig for, forsikrer han.

Det kan likevel være svært plagsomt.

- Det er store forskjeller på hvor plaget man er. Noen klør noe voldsomt, mens for andre er det uproblematisk.

En soppinfeksjon oppstår gjerne på grunn av naturlige variasjoner, men kan også komme av overdreven hygiene eller bytte av sexpartner.

- Blir du veldig urolig av det kan du gjerne oppsøke lege, da kan du også utelukke seksuelt overførbare infeksjoner.

Bruk reseptfrie midler

- Hvis du merker kløe i underlivet for første gang, kan det være lurt å kontakte lege. Men hvis du har hatt soppinfeksjon tidligere og kjenner igjen symptomene, kan du behandle deg selv ved å kjøpe reseptfrie midler på apoteket, forteller farmasøyt Gunhild Kile Sandvik i Apotek1.

De har ingen selvtester i sitt sortiment, men oppfordrer folk til å ta kontakt med lege hvis de ikke blir kvitt problemet.

- Da kan det være snakk om enten soppinfeksjon eller en bakteriell ubalanse, eller at de bare føler at ting ikke er som normalt.

- Legemidler mot soppinfeksjon virker raskt, sier Sandvik.

Bakteriell vaginose

For mange kan det være vanskelig å vite om de har soppinfeksjon eller bakteriell vaginose. Sistnevnte er en sykdom som kan kreve behandling med antibiotika dersom det ikke går over av seg selv.

- Bakteriell vaginose er en infeksjonssykdom som vil gi andre symptomer enn soppinfeksjon. Det lukter mer, gjerne litt fiskeaktig, og utfloden er mer vannete, mens den er tjukk og hvit ved soppinfeksjon.

- Den største forskjellen er hvordan utfloden ser ut og lukter, så vi kan skille litt på det. Hvis du har prøvd egenbehandling med for eksempel melkesyrekapsler og det ikke funker, bør du rett og slett gå til legen for å finne ut om det kan være noe som krever behandling, sier hun.

Det samme anbefaler hun dersom problemene er tilbakevendende.

Disse tilbyr hjemmetesting:

Disse tilbyr hjemmetesting for underlivssopp og bakteriell vaginose:

YesNo hjemmetesting. Finnes på Boots Apotek, Vitus Apotek og Ditt Apotek.

Dyamic Code, bestilles på leverandørens hjemmesider.

Denne saken ble første gang publisert 08/03 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også