Ned i vekt med supper
Med denne suppekuren kan du gå ned 2-4 kilo på to uker
Sunne, deilige supper på under 300 kalorier!
Disse suppene gir raskt resultater på badevekten!
Suppene inneholder 108-300 kalorier per porsjon og inneholder mye grønnsaker og belgfrukter.
Dette er kalorifattig mat som metter!
Du finner suppeoppskriftene nederst i saken.
Artikkelen er hentet fra Norsk Ukeblad.
Raskt ned i vekt
- Med mitt forslag til frokost, lunsj, kveldsmat og mellommåltider har du en diett med sunn og næringsrik mat som gjør at du unngår et altfor raskt vekttap, og dermed tap av muskelmasse, sier klinisk ernæringsfysiolog, Randi Vassbotn Norheim.
Med denne kuren får du i deg cirka 1500 kalorier pr. dag. For en kvinne som veier ca. 75 kilo og er litt fysisk aktiv, vil dietten gi et vekttap på 2-4 kilo på to uker.
Enda større effekt
- Vil du gå raskere ned i vekt, kan du halvere matinntaket pr. dag ved for eksempel å droppe lunsj og kveldsmat. Skal du kutte fra 1500 til 800 kcal pr. dag, kan du også halvere dagsmenyen som er satt opp – med unntak av grønnsaker, sier Vassbotn Norheim.
For at du skal få i deg nok vitaminer og mineraler, bør du ta et multivitamintilskudd.
Øke metthetsfølelsen
- Protein og fiber fører til økt metthet og øker muligheten for at du greier å gjennomføre en slik kur uten å sprekke, tipser ernæringsfysiologen.
Fiber gjør også at du har en normal fordøyelse, slik at du ikke blir forstoppet. Pass også på å få i deg nok meieriprodukter og kjøtt og fisk for bedre metthet og forbrenning.
- Som en kur er det positivt at man greier å holde motivasjonen oppe i en kort periode, men dette er ikke en kur man bør gå på utover to uker, sier Vassbotn Norheim.
Forslag til dagsmeny
Frokost
- 1½ skive grovt brød med skrapet lag lettmargarin og pålegg (se liste over påleggsalternativer lenger ned).
- Havregrøt kokt av 1 dl havregryn og 1½ dl vann og 1½ dl skummet melk, 1–2 dl ferske jordbær og en liten stripe honning på toppen. Kaffe/te og 1 dl appelsinjuice.
- 2 grove knekkebrød med lettmargarin og pålegg.
- Tomat, agurk, paprika og så mye salatblader du vil. 1 glass skummet eller ekstra lett melk, kaffe/te.
- 1 kokt eller stekt egg, 2 skiver skinke/mager bacon stekes i ovn uten fett, ½ boks tomatbønner ev. hvite limabønner med litt ketchup. Tomat, agurk, paprika og salatblader etter fri mengde.
- 1 skive grovt brød, omelett av to egg, 3 skiver skinke, ¹∕³ paprika, et par sjampinjonger og litt purre. Tomat, agurk, paprika, salatblader etter fri mengde. 1 glass skummet melk, kaffe/te.
Enkle å lage
De fleste suppene er enkle å lage, og råvarene er lett tilgjengelige. Jeg oppdaget snart at flere av suppene virket mer mettende hvis jeg droppet å kjøre dem i hurtigmikser. Det ga meg opplevelsen av å spise et fullverdig måltid. Det er også fullt mulig å lage suppen med litt kylling, biff eller fisk av de magreste variantene.
Redskaper som en hurtigmikser, en god kniv eller mandolin til å kutte grønnsakene med og mikrobegre i plast som det er enkelt å fryse suppene ned i, er smart å ha. Hver oppskrift er nok til fire porsjoner, så du kan enten justere oppskriften eller fryse ned resterende porsjoner, slik jeg gjorde. Eller hvorfor ikke la resten av familien få suppe til middag med litt ekstra godt brød ved siden av? Da blir det lettvint og praktisk å følge kuren.
Lunsj
- Så mye salat, tomat, agurk, paprika, purre og gulrot som du ønsker. Tre skiver lett gul ost. Fire skiver kokt skinke i strimler. Dressing 1 ts olje + litt god balsamicoeddik.
- 100 g rensede reker/½ boks tunfisk i vann/100 g ren skinke/100 g kylling/100 g cottage cheese/120 g bønner eller kikerter. Dressing av yoghurt eller kesam. 1 skive grovt brød eller 1 grovt rundstykke
- Suppe, frukt og grønnsaker (ikke banan og potet).
- 1 skive grovt brød. Omelett av to egg, ¹∕³ paprika, 3 skiver kokt skinke, et par sjampinjonger og litt purre. Tomat, agurk, paprika, salatblader, gulrotstaver i fri mengde. 1 glass skummet melk, kaffe/te.
- Et grovt knekkebrød med proteinrikt pålegg (3 skiver kylling/kalkun/skinke, ev. 1 fiskekake/fiskepudding eller makrell i tomat), 1 grønnsak.
Mellommåltid
- To grønnsaker og en liten håndfull nøtter og tørket frukt.
- 1 frukt etter ønske, 1 gulrot, 1 appelsin i biter.
- 1 yoghurt naturell, gresk yoghurt, skyr naturell eller mager kesam.
- 5 hakkede valnøtter, 1 grønnsak og 1 ts honning.
- 1 smoothie av frukt og grønnsaker, cottage cheese med 2 ts lett syltetøy (ev. bær og litt honning).
- 1 pære i biter.
- 1 yoghurt naturell, 1 ts honning, 5 hakkede nøtter og 1 grønnsak.
- En lettyoghurt, 1 frukt og 1 gulrot.
- 100 g cottage cheese med 2 ts lettsyltetøy, ev. ferske bær og litt honning, pluss ½ neve valnøtter og 1 grønnsak.
Middag
Valgfri suppe, eventuelt med 280–560 gram kylling/fisk/biff (2–4 porsjoner). Frukt (foruten banan) og grønnsaker i fri mengde (rå, lettkokte eller wokede).
Kveldsmat
- To knekkebrød med magert pålegg fra liste, te.
- 1 brødskive med magert, proteinrikt pålegg, te.
- 1 porsjon gresk yoghurt med ferske bær.
- Fruktsalat med vaniljekesam eller skyr, 1 lett-yoghurt med 2 ss kornblanding med litt rosiner i.
- 1 smoothie, gjerne av både frukt og grønnsaker.
- 1 ostesmørbrød med mager ost, te.
- Grønnsaker og dipp laget med kesam og urter.
Påleggsliste:
- Fiskemat: røkt/gravet laks, makrell i tomat, tunfisk, fiskekake, fiskepudding, sild, sardiner, reker, krabbe og crabsticks.
- Kjøttpålegg med maks 10 prosent fett: kokt skinke, hamburgerrygg, roastbiff, skinke, kylling- og kalkunpålegg, skinkestek og salami fra Gilde Go og Mager.
- Mager ost: alle smøreoster, lett nøkkelost, cottage cheese, mozzarella. Pass på mengden ost.
- Bær: lett syltetøy (mer bær, mindre sukker), ev. lag eget av ferske bær med et lett dryss sukker.
- Egg: kokt, omelett eller stekt.Bruk lite fett ved steking.
- Majonessalater: varianter med maks 10 prosent fett. Pass på mengden her!
Sju sunne, deilige supper
I flersideguiden under finner du alle oppskriftene. Alle kalorihenvisninger er pr. porsjon. Oppskriftene er til fire personer.
Krydret linsesuppe med tomat
288 kcal. Denne smakte best før den ble kjørt i hurtigmikseren.
- 1 ss sunn olje
- 1 stor løk, finhakket
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1/2 chili, finhakket
- 250 gram røde linser, skylte og avrente
- 1 laurbærblad
- 3 stilker stangselleri i tynne skiver
- 3 gulrøtter i skiver
- 1 purre i tynne skiver
- 15 dl grønnsakkraft eller vann
- 1 boks hakkede tomater
- 2 ss tomatpuré
- 1/2 ts malt gurkemeie
- 1/2 ts malt ingefær
- 1 ss hakket frisk koriander eller persille
- nykvernet svart pepper
Varm oljen i en tykkbunnet kasserolle, tilsett løk, hvitløk og litt hakke chili uten frø. Fres under omrøring i fire–fem minutter eller til løken er blank og myk. Den skal ikke ha farge
Tilsett linser, gulrøtter, selleri, laurbærblad, purre og kraft eller vann.
Rør inn tomater, tomatpuré, gurkemeie, ingefær og koriander. Kok opp og la suppen småkoke et par minutter. Smak til med pepper. Avkjøl suppen litt og kjør den glatt i hurtigmikser eller bruk stavmikser i kasserollen. Tilsett mer buljong eller vann om suppen blir for tykk. Varm opp suppen forsiktig.
Grønn ertesuppe
108 kcal. Smaker nydelig både kald og varm. Putt den i kjøleskapet og spis den kald til lunsj eller kveldsmat neste dag!
- 1 bunt vårløk
- 1 klatt smør
- 250 g frosne erter
- 740 ml grønnsakbuljong
- 3 ss crème fraîche eller mager kesam
- salt og pepper
Skjær vårløk i tynne skive. Varm smøret i en gryte, stek vårløken i 1 minutt til den mykner. Tilsett erter og grønnsakbuljong. Kok opp og la suppen småkoke i 5 minutter.
Ha halve suppen i en food-processor, og hell den deretter tilbake i gryten sammen med crème fraîche/kesam. Varm opp forsiktig, smak til med salt og pepper.
Minestronesuppe
162 kcal. Perfekt når du har liten tid! Superrask å lage.
- 1 l grønnsakbuljong
- 200 gram tomater, finhakket
- 100 g spaghetti, brutt i korte lengder
- 300 g frosne, blandede grønnsaker
- 4 ss pesto
- litt olivenolje
- grovrevet parmesanost
Kok opp grønnsakbuljongen med tomatene, tilsett spaghetti og kok i 6 minutter. Et par minutter før pastaen er ferdig, tilsettes grønnsakene. La det småkoke i 2 minutter til. Toppes med pesto og olje, og dryss på parmesan.
Chilisuppe
222 kcal. Denne suppen er sterk og får fart på forbrenningen! Ekstra mettende med kikerter og/eller biff i.
- 2 ss spisskummenfrø
- 1 stor klype tørket chili, eller 1 fersk chili, hakket, uten frø
- 1 ss olivenolje
- 1 rødløk, hakket
- 140 gram røde linser
- 850 ml grønnsakbuljong og vann
- 400 g hakkede tomater
- 200 g kikerter (valgfritt).
- 1 liten bunt koriander, grovhakket
- 4 ss gresk yoghurt naturell (0 prosent fett) til topping
Varm en stor kjele og tørrstek spisskummen og chili i 1 minutt Tilsett olje og løk, og la det surre i 5 minutter. Rør inn linser, grønnsakbuljong og tomater. Kok opp.
Sett ned varmen og la det småkoke i 15 minutter til linsene har myknet. Visp suppen i en blender eller i en food-prosessor til det er en grov puré, hell tilbake i kjelen og tilsett kikerter hvis du ønsker en mer mettende suppe med lite kalorier. Varm forsiktig opp og rør inn frisk koriander. Avslutt gjerne med yoghurt og korianderblader på toppen.
Brokkoli og grønnkålsuppe
182 kcal. Frisk limesmak. Blir mer mettende med litt fisk eller kylling ved siden av.
- 5 dl vann
- 1 buljongterning, røres ut i
- kokende vann
- 1 ss olje
- 2 fedd hvitløk, skiver
- 1 tommel-størrelse stykke
- ingefær i skiver
- ½ ts malt koriander
- ½ ts malt gurkemeie
- 1 klype salt
- 200 g squash, i skiver
- 85 g brokkoli, kuttet
- 100 g grønnkål, hakket
- 1 lime, presset
- 1 liten pakke persille, grovhakket
Ha olje i en dyp panne, tilsett hvitløk, ingefær, koriander, gurkemeie og salt. Fres på middels varme i 2 minutter. Tilsett deretter 3 ss vann for å gi litt mer fuktighet til krydderet.
Tilsett squashskivene og vend dem i krydderblandingen. La det småkoke i tre minutter. Hell i 4 dl av buljongblandingen og la det småkoke i 3 minutter.
Tilsett brokkoli, grønnkål, limejuice og resten av buljongen. La det koke i ytterligere 3–4 minutter til alle grønnsakene er møre. Ta av varmen og tilsett hakket persille. Hell alt i en blender og kjør på høy hastighet til blandingen er jevn. Pynt med lime, krydder og persille.
Mager kyllingsuppe
275 kcal. Favoritt!
- 3 små stk. kyllingfileter ev. skjær biter av kjøtt fra en halv ferdiggrillet
- kylling (ikke skinnet)
- 1 liter kyllingkraft eller hønsebuljong
- 1 boks hermetiske
- tomater.
- revet appelsinskall fra
- en halv appelsin
- 1 søtpotet
- 2 gulrøtter
- 1 purreløk
- 1 løk
- 1 fennikel
- 2 båter hvitløk
- 2 ss rapsolje til steking
- 1/2 ts gurkemeie
- 2 ss frisk basilikum
- pepper og ev. litt salt
Skjær kyllingfiletene i 2 cm store biter, del grønnsakene i små terninger og finhakk hvitløk. Kok opp kyllingkraft sammen med hermetisk tomat og finrevet appelsinskall. Fres alle grønnsakene i litt olje så de blir blanke, og ha de i suppen. Tilsett gurkemeie, basilikum, pepper og eventuelt litt salt. Når grønnsakene er møre og suppen har trukket litt, er det på tide å tilsette kjøttet. Kok til kjøttet er gjennomkokt. Er kjøttet stekt på forhånd, lar du suppen kun trekke i et par minutter. Bruker du små biter med rå kylling, lar du suppen trekke i ca. 5 minutter.
Fennikel- og bønnesuppe
155 kcal. Mild smak av lakris. Veldig mettende!
- 9 dl grønnsakkraft eller vann
- 2 fennikelknoller, renskårne, hakkede
- 1 løk, finhakket
- 1 squash, hakket
- 1 gulrot, finhakket
- 2 fedd hvitløk, i tynne skiver
- 1 boks hakkede tomater eller 6 tomater
- 2 bokser store, hvite bønner, skylte
- 1 ss hakket frisk salvie eller 1 ts tørket, nykvernet pepper
Ha 3 dl kraft eller vann i en stor kasserolle. Tilsett fennikel, løk, squash, gulrot og hvitløk. Legg på lokk og kok opp. Demp varmen og la det småkoke i ca. 20 minutter eller til grønnsakene er nesten møre. Tilsett tomater, bønner og salvie.
Denne saken ble første gang publisert 29/02 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.