Smarte triks for vektnedgang

Skal du ned i vekt bør du unngå dette

Lær deg triksene som hjelper deg til en sunnere hverdag.

FJERN SNOPET: Har du usunne matvarer i hus, er det lettere å fråtse. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
FJERN SNOPET: Har du usunne matvarer i hus, er det lettere å fråtse. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Det du ikke har, kan du ikke spise

Når du har identifisert hva det er i matskapet som «lurer» deg til å spise usunt, kan det enkleste være å sørge for at disse varene ikke er der i det hele tatt.

Hele ni av ti nordmenn ønsker å spise sunnere og har matvarer de kunne tenke seg å endre, sier en fersk undersøkelse fra YouGov for Kiwi.

Likevel strever vi med å slutte å snoke i matskapet. Da hjelper det ikke å fylle grønnsaksskuffen i kjøleskapet, hvis det som er enklest og mest tilgjengelig på kjøkkenet er en stor pakke kjeks eller restene fra gårdagens pizza.

(Det er totalt 1008 respondenter fordelt på regioner: Oslo/Akershus, Østlandet, Sørlandet, Vestlandet, Trøndelag).

Fem skjulte utfordringer i matskapet

1. Åpne snackposer 

2. Store brusflasker

3. Kake- og middagsrester

4. Store kjekspakker

5. Store sjokoladeplater 

For store forpakninger

I dag tilbys flere og flere matvarer i store såkalte familiepakninger, som ofte er en god måte å spare penger på. Men dette kan også føre til unødvendig snokspising.

- Har du en stor pakke kjeks liggende i matskapet er det fort gjort å forsyne seg med "bare én" i forbifarten, siden det ikke synes å virke veldig mye i forhold til hvor mye som er igjen, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Oslo Universitetssykehus.

- Problemet er at det er mange slike små spisevaner som til sammen leder til et mindre sunt kosthold. Mindre pakker blir fortere tomme, og det du ikke har kan du ikke spise, mener hun.

Fristelser av 3 for 2-tilbud

- Det er klart at det du har i skapet kan friste. Og dessverre er vi skrudd sammen slik for tiden at vi vil ha valuta for pengene – og kjøper store pakker eller 3-pakk, eller 3 for 2 – når vi egentlig er fysen på bare én stykk, eller én porsjon, sier ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky.

- Og da har vi to til i skapet, eller en halvspist/halvdrukket fristelse. Kanskje vi heller bør gå for kvalitet fremfor kvantitet?

Arsky forteller at hun er glad i både sjokolade og kaker.

- Men kakene baker jeg selv, og da blir det jo ikke hver dag. I tillegg deler jeg overskuddet med familie, venner og kolleger.

- Sjokoladen kjøper jeg i dyre dommer – ekstra mørk, ekstra luksuriøs – men også så potent i smaken at en liten bit er nok, og prisen gjør at jeg ikke fråtser, sier hun.

Fyll kjøleskapet med sunn mat

Ofte velger vi det første vi kommer over av matvarer. Det kan brukes til noe positivt, som for eksempel når matbutikkene setter sunne matvarer som frukt og grønnsaker nær inngangen. Det fungerer på samme måte hjemme på kjøkkenet også. Problemet er ofte at det er de mindre sunne matvarene som er enklest å gripe tak i.

Velg Nøkkelhullsmerket mat

  • Skandinaviske myndigheters merkeordning for sunnere mat
  • Finnes på ferdigpakkede matvarer, fersk fisk/skalldyr, frukt, grønnsaker og poteter
  • Signaliserer varer med mindre fett, salt og sukker og mer fiber enn i sammenlignbare varer
  • Brus, godteri, kaker og kjeks kan ikke oppnå nøkkelhullstatus

- Når det gjelder tilgjengelighet, handler det om at dersom du skal spise sunnere, må du nettopp fylle kjøleskapet med mer av den sunne maten, sier Elisabeth Skjegstad i Opplysningskontoret for frukt og grønt i en tidligere artikkel på Klikk.no.

- Du spiser det du har, så tøm skapene for snokemat, råder hun.

Da kan du la restene fra festen, trelitersflasken med brus og kakeboksen vike, og heller fylle på med sunne ting som samtidig er enkle å småspise.

Planlegg måltidene

Et populært råd blant ernæringseksperter er å planlegge matlagingen slik at du ikke steller i stand for mye og ender opp med rester.

 - Skulle du likevel ende opp med for mye mat, er det enkleste å fryse restene så sant det går an, og tar de opp ved en passende anledning. Da fjerner du fristelsen til å lage et mellommåltid ut av en fet saus eller en kald pizzabit, sier Sundfør.

La rester bli til lunsj

Middagsrester er Arsky tilhenger av.

- Ikke tving deg til å tømme gryten under middagen, sier hun.

- Lag heller en fin matpakke til dagen derpå – så har du fornuftig lunsj og slipper å handle usunt og raskt i farten.

Så selve middagsrestene er hun ikke enig i at er et problem. 

Bort med det som frister mest

- Ikke alle lar seg friste av de samme tingene, og før du går i gang med å gjøre matskapet ditt sunnere er det lurt å identifisere hva det er som får nettopp deg til å småspise de mindre sunne tingene, råder Sundfør.

Noen er søtmonser mens andre føler sug etter salt.

- For noen holder det å begrense hvor mye brus man har i kjøleskapsdøra, for andre er det viktigere å ikke kjøpe så store kvanta av potetchips eller peanøtter, sier hun. 

Sundfør mener at hver enkelt må spørre seg selv hva som er vanskeligst å stå imot i hverdagen.

- Det er tingene som du kan ta i hånda der og da som er de største utfordringene. Da kan du gjøre livet litt enklere for deg selv ved å unngå å ha disse tingene i matskapet, råder ernæringsfysiologen.

Denne saken ble første gang publisert 04/01 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også