Nettdating

Eva-Marias nye nett-kjærlighet var en bedrager

Nettdatingen ble en kostbar affære.

BEDRAGERI VED NETTDATING: Eva-Maria fant en ny kjærlighet gjennom nettdating, men ble bedratt av det som skulle vise seg å være en svindler. Foto: Thomas Carlgren
BEDRAGERI VED NETTDATING: Eva-Maria fant en ny kjærlighet gjennom nettdating, men ble bedratt av det som skulle vise seg å være en svindler. Foto: Thomas Carlgren
Først publisert Sist oppdatert

- Jeg er egentlig ikke et menneske som søker kontakt på den måten. Men broren min fant sin kone på nettet, en venninne traff mannen sin der, og jeg har flere venner med god erfaring fra nettdating. Derfor opprettet jeg en profil på en av disse møteplassene, sier Eva-Maria Hedin, som bor i Uppsala og jobber som sonograf og administrator på sykehuset i byen.

Etter omtrent tre uker tok en mann kontakt. Han sa at han kom fra Irland, men nå var bosatt i Stockholm. Han var enkemann etter at kona hans hadde omkommet i en bilulykke noen år tidigere. Eneste slektning var en datter som studerte jus i Canada. Han jobbet som frilansingeniør på oljerigger og hadde arbeidet veldig mye etter at kona gikk bort, derfor hadde han få venner.

Slik unngår du å bli lurt:

Vær på nettstedet: Hold konversasjonen på nettstedet så lenge som mulig

Sjekk fyren: Om han sender bilder og mailadresser, google og se om noe merkelig dukker opp.

Sjekk opplysninger: Kontroller all informasjon som personen forteller om seg selv.

Vær forsiktig: Send aldri fra deg personopplysninger eller kopier av ID-kort.

Sjekker: Ikke løs inn sjekker som den andre personen sender.

Pigg av: Avbryt umiddelbart dersom personen spør om du kan overføre penger.

Dette kjennetegner en bedrager:

Eva-Maria Hedin har gjennom sin Facebook-gruppe fått kontakt med både kvinner og menn som er blitt utsatt for nettdate-svindel. Her er noen klassiske mønstre som kjennetegner bedragerne:

Utnytter sårbare

Reiser mye: De reiser mye i jobben og tegner et bilde av seg selv som fremgangsrike.

Ensomme: De har mistet noen under tragiske omstendigheter

Kommunikasjonen: De blir raskt emosjonelle

Bor nær deg: Alt for å bygge opp forhåpninger

I krise: Når de ber om penger, oppgir de ofte å ha havnet i en krisesituasjon.

– Mannen virket veldig sympatisk, og det føltes riktig. Etter en del chatting ville han flytte praten utenfor nettstedet, men det syntes jeg var for tidlig. Det respekterte han, og den respekten gjorde at jeg tenkte at han var seriøs. Jeg gikk med på å maile privat, og etter hvert begynte vi å snakke på telefon. Han ga inntrykk av å være ambisiøs og fremsynt, forteller Eva-Maria.

Les også: Slik kjennetegner du en psykopat

En dag ringte mannen og fortalte at han hadde fått et oppdrag på en oljeplattform utenfor Sri Lanka og måtte reise av gårde umiddelbart, men at de skulle fortsette å holde kontakten. Eva-Maria forklarer at hun ikke var et lettlurt offer, men at mannen var dyktig på å fremstå troverdig.

– Jeg har bodd i USA, hatt et langvarig forhold med en amerikaner og behersker engelsk til fulle. Mannens engelsk var perfekt, oljeriggen fantes i virkeligheten og han verken motsa seg selv eller forsnakket seg under våre samtaler – som stadig ble mer intensive og intime. Han ble raskt emosjonell, og vi delte både interesser og tanker om livet. Jeg fikk også følelser og forhåpninger om hvordan det skulle bli når vi møttes. Vi hadde det faktiskt veldig morsomt når vi pratet.

Trengte penger

Men etter noen ukers konversasjon kom dagen da alt ble satt på prøve. Mannen forklarte at han trengte å skaffe utstyr for å kunne fullføre arbeidet på oljeriggen, ellers ville han bli ilagt forsinkelsesbøter. Nettet lå nede der han befant seg, og han hadde ingen mulighet til å komme inn på kontoen sin.

– Han spurte om jeg kunne overføre penger fra min konto i stedet. Da jeg fikk det spørsmålet, kunne jeg ha løyet og sagt at jeg ikke hadde noen penger. Men om vi skulle ende opp som kjærester, ville han raskt ha oppdaget løgnen, og hvordan ville det påvirket forholdet vårt? Det var min omtenksomme og ærlige side som tok styringen. Da jeg overførte pengene, visste jeg at det var et sjansespill, at han kunne bare forsvinne, og at jeg ble fralurt hele summen. Men – det var verdt å ta sjansen, forteller Eva-Maria.

Mannen forsvant ikke, og de deilige samtalene fortsatte. Varselklokkene ringte da Eva-Maria fortalte en venninne om sitt nye bekjentskap og hvordan hun hjalp ham.

– Den historien har jeg hørt før, sjekk ham grundig, oppfordret venninnen.

Eva-Maria googlet navnet og hans profilbilder. Det tok ikke lang tid før hun havnet på en side som advarte mot bedragere - og der dukket det opp bilder av mannen. I det øyeblikket innså Eva-Maria at hun var blitt svindlet både når det gjaldt penger og følelser.

– Jeg ble sjokkert, lei meg og sint. Jeg konfronterte ham med opplysningene, men han sa selvsagt at det var noen som hadde stjålet bildene hans. Selvfølgelig politianmeldte jeg bedrageren, men ettersom det viste seg umulig å spore opp både mannen og kontoen hans, ante det meg at pengene var tapt for godt, sier hun.

Les også: Slik avslører du lystløgneren

I det øyeblikket fødtes en hevnplan. Eva-Maria bestemte seg for å opprettholde kontakten mens hun latet som at hun trodde på ham. Han forsøkte til stadighet å tilrive seg mer penger, men hun sa alltid nei.

– Når jeg nektet ham penger, spilte han enda sterkere på min skyldfølelse og spurte om jeg virkelig klarte å sette ham i en situasjon som innebar at han ville tape penger. Han spilte et sleipt og ekkelt spill, og jeg bare spilte med og sa at jeg ikke hadde mer penger. Hele situasjonen ble på en måte helt absurd og på en annen måte komisk, forteller hun.

Hvem lurte hvem?

Dette gjorde hun på tross av politiets oppfordringer om å avbryte kontakten helt.

– De fortalte at denne typen av bedragerier er en form for organisert kriminalitet som blant annet terrorister benytter seg av for å samle inn penger, sier hun.

Etter et halvår rant konversasjonen ut i sanden. Sporene etter mannen og Eva-Marias penger var vel gjenblåst, og politietterforskningen måtte legges bort. Hun vil ikke fortelle hvor mye penger hun mistet, men har i ettertid vært opptatt av å fjerne skamstempelet.

– Dette er ren psykologi, og noe bitterhet finnes ikke, poengterer hun.

Til tross for at hendelsen utgjør et kjedelig og kostbart innslag i hennes liv, har den også ført til ting som er positive, både for henne selv og for andre som riskerer å havne i samme situasjon. Sammen med venninnen Eva Alderborn fikk hun ideen om å skrive en bok i romanform om det hun hadde vært med på. Eva-Marias opplevelser blandes med fiksjon.

– Vi ønsker å få bort skamstempelet på dem som er blitt bedratt, men også advare, inspirere og underholde. Man skal ikke skamme seg over at man er pålitelig, hjelpsom og godhjertet, understreker hun.

Hendelsen har imidlertid forandret Eva-Marias egen personlighet.

– Tidligere var jeg det pliktoppfyllende og omsorgsfulle mennesket som ville ta vare på andre og løse problemene de hadde havnet i. Alt sånt gikk rett inn i hjertet mitt, og jeg klarte ikke å stå imot. Nå er jeg blitt litt klokere, sier hun.

Hun føler ikke noe hat mot mannen som lurte henne på penger og såret hennes følelser.

– Vår oppvekst former vår personlighet og den rollen vi får i livet. Den mannen har nok ikke hatt det så lett, ellers hadde han ikke holdt på som svindler. Kanskje var han også styrt av noen i et stort nettverk. Det får jeg aldri greie på, avslutter hun.