uteblitt eller forsinket menstruasjon
Har du opplevd at mensen ikke kommer når den skal?
Dette kan være årsaken.
Vanlige årsaker til at mensen uteblir kan være vekttap, overdrevet trening eller stress. Dette er oftest knyttet til hormonelle årsaker rundt livsstilsendringer.
- Enkelte sykdommer kan også medføre at mensblødninger forsvinner. Dette kan være problemer med stoffskifte, diabetes eller nyresykdommer. En sjelden gang er for tidlig overgangsalder årsaken, sier Liv Bente Romundstad, gynekolog ved Spiren Fertilitetsklinikk.
Når mensen uteblir
Romundstad sier årsaken til at mensen uteblir er helt avhengig av hva som er underliggende årsak.
- Dersom årsaken er en underliggende sykdom som lar seg behandle, vil menstruasjonen komme tilbake når tilstanden er korrigert eller behandlet.
Gynekologen sier videre at før overgangsalderen er kvinner avhengig av å ha et visst østrogennivå for å forebygge blant annet beinskjørhet. Dette vurderes i så fall av lege.
- Dersom det er en tykk slimhinne inne i livmoren som ikke blir blødd ut, kan det over tid føre til forandringer. Det anbefales at kvinner som mister mensen av ukjent årsak kontakter lege for en vurdering, råder hun.
Kan være gravid
Helsesøster i Vennesla Kommune, Kari Mygland Michelsen, sier at det første som bør sjekkes om mensen uteblir, er om du er gravid. Ifølge henne er graviditet den vanligste årsaken til uteblitt menstruasjon hos kvinner i fruktbar alder.
- Dersom du bruker hormonbasert prevensjonsmiddel er det viktig å sjekke om dette blir brukt på riktig måte. Dette gjelder også kvinner som nettopp har født, eller som ammer, sier hun, og legger til:
- Mindre vanlige årsaker til at mensen uteblir kan være PCOS, tyreoidaforstyrrelser, hyperprolaktinemi eller prematur menopause.
Les også: Uregelmessig menstruasjon kan skyldes kvinnesykdommen PCOS
Når mensen ikke kommer
Romundstad forklarer at det kan være helt naturlige årsaker til at mensen uteblir. Av den grunn er det viktig å få en oversikt over eventuelle årsaker.
- Er det graviditet skjer det mange endringer i kroppen knyttet til dette. En av disse er uteblitt mens, sier hun.
Men det kan også være tidlig overgangsalder, eller selve overgangsalderen. Alderen hos kvinnen er viktig i denne vurderingen.
- De vanligste symptomene på overgangsalder er hetetokter, nattesvette og uregelmessig menstruasjon. Det kan også være andre årsaker som gir andre typer utfordringer, så sykehistorien er et sentralt element i utredningen av uteblitt menstruasjon.
Les også: Blødning utenom menstruasjonen kan bety sykdom
Når mensen er forsinket
Disse symptomene bør du ta på alvor:
Uteblitt menstruasjon er altså ikke uvanlig og kan ha en rekke årsaker.
Det finnes imidlertid enkelte symptomer du bør være på vakt for dersom du opplever uteblitt mens. Aleris opplyser på sine nettsider at dersom menstruasjonen uteblir i mer enn 6 måneder, bør du kontakte en gynekolog.
Ved langvarig opphør av menstruasjon er det økt risiko for avkalking av knoklene, noe som på lengre sikt kan føre til benskjørhet.
Ifølge gynekologen kan mellom 15-20 prosent av alle kvinner i fertil alder oppleve forsinket eller uregelmessig mensen.
Dette skjer imidlertid hyppigere når kvinnen nærmer seg overgangsalder.
- Hva som fysiologisk skjer i kroppen når mensen er forsinket avhenger hva som er årsaken. Er det manglende eller forstyrrelse av eggløsningen kan blødningen bli forsinket.
Hun sier videre at for kvinner som ikke ønsker å bli gravide, og som opplever forsinket eller uregelmessig menstruasjon, kan p-piller hjelpe. P-piller gir regelmessige blødninger som igjen fører til større forutsigbarhet og enklere kontroll.
- For kvinner som ønsker å bli gravide og opplever uregelmessige sykluser, kan det være aktuelt å gi hormoner for å fremskynde mensblødning og eggløsning, opplyser gynekologen.
I så tilfelle er det lurt å ta kontakt med fastlegen din eller en fertilitetsklinikk for utredning og eventuelle medikamenter.
Michelsen opplyser at forsinket menstruasjon vanligvis har en naturlig forklaring, og at det som regel ikke er farlig.
- Dersom den ikke kommer over tid ville jeg likevel oppsøkt lege, sier hun.
Les mer om menstruasjon og mensen i Helseleksikonet.no
Denne saken ble første gang publisert 10/01 2018, og sist oppdatert 24/09 2019.