Tampongsyke

Toksisk sjokksyndrom (TSS) kan være livstruende

Hvis du er en av de som glemmer å ta ut tampongen bør du passe på!

TAMPONGSYKE: Det er viktig at man husker på å skifte tampong. Heldigvis er det for de fleste som utvikler toksisk sjokksyndrom snakk om flere dager, og ikke noen timer. Foto: Colourbox.
TAMPONGSYKE: Det er viktig at man husker på å skifte tampong. Heldigvis er det for de fleste som utvikler toksisk sjokksyndrom snakk om flere dager, og ikke noen timer. Foto: Colourbox.
Først publisert Sist oppdatert

Liv Bente Romundstad er gynekolog ved Spiren Fertilitetsklinikk og har i tillegg doktorgrad i emnet.

Hun forklarer at det er en tilstand som er forårsaket av giftige stoffer enten stafylokker eller streptokokker. Forkortelsen som benyttes for toksisk sjokksyndrom er TSS.

- Det er viktig at man husker på å skifte tampong. Det vil variere hvor lenge tampongen må ha vært i skjeden for å utvikle tampongsyken. Hos de fleste som utvikler toksisk sjokksyndrom er det snakk om flere dager, og ikke noen timer, sier Romundstad.

Hun understreker at tampongen bør skiftes når den er fylt med væske, eller senest innen 8 timer. Tampongtype og størrelse bør også tilpasses blødningsmengde. Tampong kan benyttes om natten, men da bør det settes inn en ny før du legger deg, og bytte når du står opp.

Les også: Uteblitt eller forsinket menstruasjon

TSS symptomer

- Hvis du får TSS, er det en livsfarlig tilstand. Behandling må skje umiddelbart, og du blir lagt inn på intensivavdelingen, sier gynekolog Ivar Omsjø Henie.

Han jobber ved Medical City og har lang erfaring som gynekolog. Han poengterer at for å få toksisk sjokksyndrom er det en forutsetning om at man har brukt tampong som man har hatt i lenge.

Han understreker at de vanligste symptomene på tampongsyken er at du brått føler deg veldig dårlig. Det er en slags influensalignende tilstand som fremkommer raskt, ofte samtidig som feberen bli høy.

- Om du føler deg svimmel, har muskelverk, er kvalm og eventuelt kaster opp og har hatt i en tampong lenge er dette grunn til å ta kontakt med helsevesenet, forklarer Henie.

Videre legger han til at du kan føle deg desorientert og omtåket, og at pasienter ved flere tilfeller har besvimt. Han legger også vekt på at symptomer på influensa kommer gradvis, men ved toksisk sjokksyndrom fremkommer symptomene brått.

Romundstad tilføyer at det er en alvorlig tilstand som kan bli livstruende i løpet av kort tid dersom den ikke blir oppdaget og behandling igangsettes raskt.

- Nå er heldigvis dette en svært sjelden tilstand, det er fordi man er mer oppmerksom på tilstanden, sier hun.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Les også: Dette er symptomene på mensen

Undersøkelse for tampongsyke

Gynekolog Romundstad oppfordrer til å fjerne tampongen og oppsøke lege ved mistanke om infeksjon. Dersom det er vond lukt og de overnevnte symptomene vil dette føre til en undersøkelse.

- Ved mistanke om alvorlig infeksjon vil det bli tatt bakterieprøver for å typebestemme, sier hun.

Henie legger til at blodprøver kan være en del av undersøkelsen for å se om infeksjonsnivået i blodet er høyt, dette avgjøres ved å måle CRP i blodet. Han påpeker at man kan få toksisk sjokksyndrom av andre ting, slik som brannskader og sår.

Les også: Tips mot mensensmerter

TSS behandling

Han forklarer at det er en intensiv behandlingsprosess med tanke på den underliggende faren om at det kan utvikles til en livstruende sykdom.

Romundstad forklarer videre at tilstanden kan behandles med antibiotika, og dersom tilstanden er i fare for å bli kritisk vil sykehusinnleggelse være nødvendig.

- Dersom pasienten utvikler sjokk som en konsekvens av sykdommen kan det føre til at flere organer får nedsatt funksjon. Hvis det skjer krever det overvåkning på intensivavdelingen, sier hun.

Forebyggende tiltak

Hun legger til at det ikke finnes grunnlag for å fraråde bruk av tampong, så lenge man husker på å fjerne den.

- Gode rutiner på hyppig bytte, eventuelt bruk av alarm på telefonen kan være nyttige tips i en travel hverdag,

Henie oppfordrer også til hyppig bytte og vektlegger at det kan være lurt å besøke legen en gang for mye dersom det er mistanke om tampongsyken.