menstruasjonssyklus

Slik fungerer menstruasjonssyklusen din

Hvor ofte får man mensen? Og hva er egentlig en menstruasjonssyklus?

MENSTRUASJONSSYKLUS: Det kan være lurt å markere i en kalender eller bruke en app for menstruasjon, slik at man lettere vet når mensen kommer. Foto: Gettyimages.com.
MENSTRUASJONSSYKLUS: Det kan være lurt å markere i en kalender eller bruke en app for menstruasjon, slik at man lettere vet når mensen kommer. Foto: Gettyimages.com.
Først publisert

Menstruasjonssyklusen er en prosess der produksjon av hormoner fører til eggløsning. Dette gir kvinner muligheten til å bli gravid. Hvis egget ikke befruktes støter hormonene ut egget, som da fører til menstruasjon.

Menstruasjonssyklus

- Menstruasjonssyklus er tiden fra første dag mensen kommer til første dag i neste mens. For de fleste kvinner er dette omtrent 28 dager totalt, forteller helsesøster på helsestasjon for ungdom i Bærum, Laila Huse Skoglund.

Hun forteller at noen kan ha kortere eller lengre opphold mellom hver mens.

- De første årene etter man får mensen for første gang er det ganske vanlig at mensen kan være uregelmessig. Det kan være lurt å markere i en kalender eller bruke en app for menstruasjon, slik at man lettere vet når mensen kommer, sier Skoglund.

Syklusens første fase

- Den første fasen kalles follikkelfasen. Den varer fra første dag i mensen. I denne fasen produseres et hormon i hjernen som stimulerer eggstokkene til å produsere et modent egg inni en eggpose som kalles follikkel, sier helsesøsteren.

Hun forklarer videre at follikkelen produserer østrogen, og at den produserer mer og mer østrogen etter hvert som follikkelen blir større. Østrogenet gir beskjed til slimhinnen i livmoren om at det skal vokse. Det er i denne slimhinnen egget skal feste seg slik at kvinnen blir gravid.

- Ettersom østrogenet i blodet øker sendes det beskjed tilbake til hjernen om at den nå må sende ut luteiniserende hormon. Dette hormonet stimulerer en type celler som produserer progesteron og andre hormoner som gjør at follikkelen sprekker og slipper ut egget, som nå beveger seg fra eggstokken til livmoren, forteller Skoglund.

Les også: Det du lurer på om mensen

Syklusens andre fase

- Den neste fasen i menstruasjonssyklusen heter lutealfasen. Denne fasen er cirka 14 dager lang hos de fleste kvinner. Folikkelen blir igjen i eggstokken og kalles nå det gule legemet. Det gule legemet produserer hormoner som hjelper egget etter at det er befruktet, sier helsesøsteren.

Hun forklarer videre at hvis ikke egget befruktes på vei ut av livmoren, skrumper det gule legemet inn og dermed faller progesteronnivået i kroppen som igjen sender signaler til hjernen og fører til at egget og slimhinnen i livmoren støtes ut som menstruasjon.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Hva kan påvirke menstruasjonssyklusen?

- Det finnes flere ting som kan påvirke menstruasjonssyklusen. For eksempel kan rask vektnedgang og undervekt medføre at mensen forsvinner. Også overvekt kan forstyrre hormonene slik at menstruasjonssyklusen påvirkes, sier Skoglund.

Ifølge helsesøsteren kan også stress påvirke hormonene og dermed også mensen. Typisk kan man se at jenter som er redde for at de kan være gravide og dermed venter på mensen, oppleve at mensen uteblir. Gynekolog ved Ingrid Borthen Legekontor i Bergen, Ingrid Borthen, informerer om at det også kan være tilstander i eggstokkene som kan forstyrre syklusen.

- Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en hormonforstyrrelse som kan påvirke menstruasjonssyklusen. Den gir små blærer, også kalt cyster, på eggstokkene og kan dermed forstyrre syklusen, sier Borthen.

Kan få syklusen tilbake

Ifølge gynekologen er det likevel muligheter for å få tilbake den normale syklusen dersom den har blitt forstyrret.

- Juster litt ned på treningen om du trener hardt og mye. Spiser du for lite kan dette gi sjeldne menstruasjoner, og det samme kan skje ved for høyt inntak av et usunt kosthold. Spesielt store mengder sukkerholdige matvarer kan være uheldig for syklusen, sier Borthen.

Hun legger til at kvinner over 40 år oftere får forstyrrelser i menstruasjonssyklusen og at dette skyldes færre eggløsninger. Dette kan medføre hyppige og langvarige blødninger.

Les også: Tips mot menstruasjonssmerter

Synkronisert mens

- Det er flere jenter som opplever at de får mensen samtidig som andre jenter de lever tett på. For eksempel mor og datter i samme hus, venninner som bor sammen eller kollegaer som jobber tett sammen. Det er gjort flere forsøk på å finne ut av dette, uten at forskningen har funnet svar, sier Skoglund.