- Men, jeg er jo ikke allergisk
Likevel svir det i øynene og renner av nesa.
(SIDE2): Den enorme pollenspredningen gjør at ikke bare allergikere reagerer! Bjørkepollensesongen kom nemlig tidlig i år og spredningen er gradert som ekstrem.
Mange årsaker
- Det er fullt mulig å reagere med allergiliknende reaksjoner selv om man ikke er allergisk overfor pollen, sier Nina Brun i Norges Astma- og allergiforbund.
Årsaken til dette er mange og det kan for eksempel være:
- Irritantutløste allergier, for eksempel utløst av tobakksrøyk.
- Hormonelle rhinitter som skyldes hormonelle forandringer i forbindelse med pubertet, svangerskap og overgangsalder. Det gir ofte de samme reaksjoner som pollenallergi (allergisk rhinitt), men har ikke noe med det å gjøre. Det går ofte over av seg selv.
- Nesepolypper kan også gi allergiliknende symptomer fra nesen.
Flere vil få allergi
Den enorme pollenspredningen, som faktisk graderes til ekstrem, vil også gjøre at flere får allergi.
Grunnen til at spredningen av bjørkepollen er så kraftig er at det var en fin sensommer og høst. Det gjorde at det vokste fram ekstra mange bjørkerakler, som overvintrer og åpner seg når de vårlige meteorologiske forholdene tilsier det.
I år hadde vi en særdeles mild vinter, derfor åpnet raklene seg tidlig. I tillegg kom varmen raskt, det gikk ikke mange dagene fra relativt kjølig til svært varme og fine dager, og derfor åpnet raklene seg også meget raskt, skriver Norges Astma- og allergiforbund på sine nettsider.
Altså, mange rakler pluss tidlig vår, pluss rask temperaturstigning er lik ekstrem spredning.
Du kan reagere på frukt også
Side2 skrev mandag sakenIkke spis dette rått nå der seniorrådgiver i Norges Astma- og allergiforbund Grethe Amdal snakker om kryssreaksjoner.
Hele 70 prosent av alle bjørkepollenallergikere får nemlig også reaksjon på en matvare – oftest nøtter, kiwi eller rå gulrøtter, epler og pærer. Det kalles en kryssreaksjon.
- Når det gjelder kryssreaksjoner, så er ikke det ren allergi, men kroppen tar feil av proteinene i bjørka og proteinene i ulike frukt og grønnsaker fordi de likner på hverandre, sier sykepleier og seniorrådgiver i Astma- og allergiforbundet, Grethe Amdal til Side2.