Spørsmål om p-piller

Nei, du blir ikke tykk av å bruke p-piller

Vi svarer på alt du lurer på om p-piller.

MÅ BRUKES RIKTIG: P-piller gir god beskyttelse mot uønsket svangerskap, men bare hvis du bruker legemiddelet riktig.
MÅ BRUKES RIKTIG: P-piller gir god beskyttelse mot uønsket svangerskap, men bare hvis du bruker legemiddelet riktig. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

P-pillen er et vanlig, men også ganske myteomspunnet prevensjonsmiddel.

For er det ikke slik at du må regne med å legge på deg ganske mye når du begynner med p-piller, og vil det ikke bli vanskeligere å bli gravid når du slutter igjen?

Vi har fått medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn - senter for ung seksualitet, Marius Johansen og jordmor Tove Fjellheim ved Kvinnehelsa i Kongsvinger til å svare på disse, og andre myter om p-pillebruk.

Du bør ta en pause fra p-pillen etter noen år, slik at kroppen slipper hormonene.

Feil.

- Det er ingen holdepunkter for at dette er nødvendig, og det er flere ulemper ved å ta slike pauser, sier Marius Johansen.

Ikke bare øker risikoen for uønsket svangerskap, men studier peker også på at blodproppfaren er størst de første seks månedene etter oppstart med p-piller.

- Så ved å ta en pause og deretter starte med p-piller igjen, kan det tenkes at du får en ny periode med forhøyet risiko for blodpropp, sier Johansen.

Jeg går opp i vekt hvis jeg bruker p-piller.

Feil.

- Studier har vist at brukere av kombinasjonspreparater i snitt legger på seg like mye som kvinner som ikke bruker hormonell prevensjon, så p-pillene i seg selv ser ikke ut til å føre til vektøkning. Mange førstegangsbrukere av kombinasjonspreparater er imidlertid i en alder da kroppen stadig utvikles, og vekten endres som følge av dette, sier Johansen.

I tillegg er det mange som begynner med p-piller når de er i en alder da det fysiske aktivitetsnivået reduseres, for eksempel i forbindelse med overgang fra videregående skole til studier.

Jeg er beskyttet mot graviditet i den pillefrie uken.

Fakta.

- Du er like sikker i den pillefrie uken, men du må huske å begynne på det nye brettet i tide. Du kan også velge færre pillefrie uker, for eksempel bare etter hvert tredje brett, sier Johansen.

Det er også mulig å ta pillen kontinuerlig frem til du får gjennombruddsblødninger for så å ta en pillefri uke da.

Bivirkninger fra p-pillen betyr at det er skadelig å bruke legemiddelet.

Feil.

- Det er ingenting som tyder på at det er noen sammenheng mellom ufarlige bivirkninger og farlige bivirkninger. Dersom du legger på deg og blir i dårligere humør av p-pillene, betyr altså ikke dette at du har spesielt økt risiko for eksempel blodpropp, sier Johansen.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

P-piller beskytter ikke mot klamydia andre og kjønnssykdommer.

Fakta.

- Det er bare kondom som beskytter mot klamydia. P-piller beskytter imidlertid delvis mot bekkeninfeksjon, eller egglederbetennelse, og bekkeninfeksjon kan være en komplikasjon ved klamydiainfeksjoner, sier Johansen.

Fjellheim bekrefter dette.

- P-piller beskytter ikke mot kjønnssykdom. Kjønnssykdommer sprer seg ved kontaktsmitte og det er kun kondom som beskytter mot dette, hun

Jeg er mer utsatt for soppinfeksjoner når jeg bruker p-piller.

Feil.

- Studier viser at bruk av p-piller og kombinasjonspreparater ikke øker risikoen for soppinfeksjon. Seksuell aktivitet i seg selv kan imidlertid øke risikoen ved at slimhinnene i skjeden belastes, sier Johansen.

Hvis du opplever at soppinfeksjonen stadig kommer tilbake, kan du likevel forsøke å droppe p-pillen en periode.

Husk imidlertid å bruke annen prevensjon denne perioden.

P-pillene påvirker hormonbalansen.

Fakta.

- P-piller tilfører kroppen kunstige hormoner som påvirker hjernens hormontermostat til å tro at du er gravid. Dermed stoppes modningen av nye egg, sier Johansen.

Han forteller at kvinner som får mange barn og ammer opplever det samme som dagens p-pillebrukere.

- Både graviditet og amming har omtrent samme effekt på hormontermostaten som p-piller, nemlig at eggløsning hindres, sier han.

Barnet vil få misdannelser hvis jeg blir gravid mens jeg bruker p-piller.

Feil.

- Der er ikke funnet økt forekomst av misdannelser eller andre uheldige helseeffekter hos barn som har vært utsatt for p-piller i tidlig fosterliv sammenlignet med barn som ikke har hatt denne påvirkningen. Det er derfor ingen grunn til å tro at barnet tar skade av at du bruker p-piller før du oppdager at du er gravid, sier Johansen.

Jeg kan bli gravid selv om jeg bruker p-piller.

Fakta.

- Ja, det er mulig. Det skyldes i stor grad ukorrekt bruk, som for eksempel at man har glemt å ta pillen, sier Tove Fjellheim ved Kvinnehelsa i Kongsvinger.

Hun forteller at effektiviteten av bruk av p-piller måles i noe som heter Pearl Index (PI) som viser hvor mange av 100 kvinner som bruker p-piller som blir gravide i løpet av ett år.

- PI ved korrekt bruk er 0,3 prosent. Ved ukorrekt bruk er den åtte prosent, sier hun.

Det er en fordel å ikke bytte p-pillemerke så ofte.

Tja.

- Det er i alle fall ingen fordel med å bytte merke dersom du er fornøyd. Er du ikke fornøyd, kan du bytte, men det kan da komme noen oppstartebivirkninger igjen, sier Fjellheim.

Jeg risikerer å få blodpropp hvis jeg bruker p-piller.

Tja.

- Blodpropp er en meget sjelden bivirkning ved bruk av p-piller, og faren for at det skal oppstå er størst de første seks til tolv månedene etter oppstart, sier hun.

Likevel mener hun det er viktig at kvinner som starter på p-pillen er klar over hva som er symptomene på blodpropp slik at de raskt tar kontakt med lege hvis de oppstår.

- Og den som skriver ut resepten, skal alltid vurdere om kvinnens helse og familiehistorie tilsier at hun kan bruke p-piller, sier Fjellheim.

Det er ingen forskjell på merkene.

Feil.

- Det finnes omtrent 10-12 forskjellige typer p-piller på markedet i dag. De vanligste virkestoffene i disse er levonorgestrel, som finnes i blant annet Microgyn og Loette, , dosperinon, som du finner i blant annet Yasmin og Yasminelle og noretiseron, som finnes i for eksempel Synfase, sier hun.

Pillene deles ifølge Fjellheim inn i enfasepiller og flerfasepiller.

Enfasepillene har samme hormondose i alle de aktive tablettene på brettet, mens flerfasepillene har ulike doser i de aktive pillene, men det er ingen forskjell på sikkerheten på enfase- og flerfasepiller.

- Forskjellen mellom merkene er trolig små, og det er vanskelig å forutse hvilket merke som passer den enkelte. Ifølge Metodeboka til ”Sex og samfunn” viser studier at risiko for tromboemboliske hendelser som blodpropp er lavest ved bruk av preparater som inneholder levonorgestrel, sier Fjellheim.

Pillene bør tas på samme tid hver dag.

Fakta.

- Du skal helst ta p-pillen på samme tid hver dag. Årsaken til det er at virkestoffet da fordeler seg jevnt utover døgnet, sier Fjellheim.

Det er vanskeligere å bli gravid etter at du har brukt p-piller.

Feil.

- Når du slutter med p-pillene, skal ikke det at du har brukt dette prevensjonsmiddelet påvirke muligheten for å bli gravid. Forskning viser at mangel på graviditet etter at kvinner slutter med p-piller ikke skyldes p-pillebruk, men at p-pillene har maskert en ufruktbarhet som har vært der hele tiden, sier Fjellheim.

Meld deg på vårt nyhetsbrev, og få de beste sakene våre på mail hver mandag.

Følg gjerne Klikk Helse på Facebook