Akupunktur

Smertefri med nåler

Lisa Therell Bjørnstad (31) led av vedvarende smerter ved bekkenløsning. Så oppsøkte hun akupunktør.

HULL I ØRET: En nål i øret skal hjelpe mot søvnproblemer, og akkurat det kan jo være like aktuelt etter fødselen som før.
HULL I ØRET: En nål i øret skal hjelpe mot søvnproblemer, og akkurat det kan jo være like aktuelt etter fødselen som før. Foto: Foto: Katrine Andreassen
Først publisert Sist oppdatert
BEKKENLØSNING: Svangerskapet var smertefullt for Lisa Therell Bjørnstad, og hun gikk til behandling hos Merete Jordbro helt til lille Oscar ble født.
BEKKENLØSNING: Svangerskapet var smertefullt for Lisa Therell Bjørnstad, og hun gikk til behandling hos Merete Jordbro helt til lille Oscar ble født. Foto: Foto: Katrine Andreassen

Hva er akupunktur?

Akupunktur er en gammel kinesisk behandlingsform som gjennom lang erfaring og moderne forskning har vist seg å være en effektiv behandlingsmetode. En stor fordel med denne behandlingen er at den har svært få bivirkninger.

Kropp og sinn

I kinesisk medisin ser en på kroppen som en helhet bestående av mange vitale organer og energibaner. I dette kretsløpet skal energien strømmen fritt og harmonisk, og en hver ubalanse i kroppen vil kunne føre til at energien stopper eller løper løpsk. Da blir smerter og sykdom et faktum.

Strøm av energi

Bruk av nåler vil kunne få energien til å flyte gjennom kretsløpet igjen slik at den utfører sine funksjoner som blant annet er å gi næring til vitale organer og beskytte kroppen mot helseskadelige faktorer utenfra. Akupunktur stimulerer på den måten kroppens egen helbredelsesprosess.

300 punkter

Totalt har du rundt 300 akupunkturpunkter på kroppen din, og når nålene settes av akupunktøren vil du ikke alltid oppleve at nålen settes der smerten eller plagen er. En nål i øret kan for eksempel hjelpe mot søvnproblemer.

Ingen refusjon

Per i dag får du ikke refundert utgiftene dine dersom du får behandling hos akupunktør. Det er likevel stadig flere leger anbefaler pasientene sine å prøve akupunktur når tradisjonell medisin ikke har mer å tilby.

Når kan akupunktur hjelpe?

Nåler kan hjelpe mot langt mer enn bekkenløsningsplager. Når man først er inne på graviditet, kan det nevnes at mange bruker akupunktur for å gjøre kroppen klar til fødselen.

- Det går i bølger hva folk kommer for, men muskelsmerter, forkjølelse og urinveisinfeksjon er vanlige plager å få akupunktur mot, sier akupunktør Merete Jordbro.

Noen eksempler på plager nålene skal hjelpe mot:

  • Impotens
  • Infertilitet
  • Trøtthet
  • Angst
  • Kalde føtter
  • Migrene
  • Søvnproblemer
  • Allergi
  • Kolikk
  • Morgenkvalme
  • Ryggplager
  • Overgangsplager
  • PMS-plager
  • Diaré
  • Forstoppelse
  • Senebetennelse

Godkjente akupunktører

For deg som pasient vil det være en forsikring å vite at akupunktøren du velger er organisert i Norske akupunkturforening (NAFO). Medlemmene der er utdannet ved en av de to godkjente utdanningsinstitusjonene for akupunktur her i landet.

Akupunktør er nemlig ingen beskyttet tittel slik at alle som har tatt et kurs av kortere eller lenger varighet kan kalle seg det, men et medlemskap i NAFO kan fortelle deg om akupunktøren din har noen uker eller flere år bak seg på skolebenken. Dette kan ha betydning både for helbredelsen og for opplevelsen.

Lisa og sønnen Oscar (6 måneder) smiler om kapp inne på kontoret til akupunktør Merete Jordbro (36). Slik var det ikke første gang Lisa kom hit.

Bekkenløsning

Trappen opp til andre etasje der Alfaklinikken på Jessheim holder til, virket uendelig lang da Lisa Therell Bjørnstad kom til sin første behandling. Hun var omtrent fire måneder på vei med lille Oscar, og graviditeten begynte å bli alt annet enn koselig.

Bekkenløsningen ble verre og verre for hver dag som gikk, og bruk av smertestillende tabletter ble etter hvert et nødvendig onde.

- Tiden var preget av mye smerter, stress og fortvilelse. I tillegg til smertestillende måtte jeg også ta varme dusjer for å komme meg gjennom nettene, sier Lisa.

Les også:

Advarer mot smertestillende dagen derpå

Narkoman av smertestillende

Manuellterapeutene ga opp

Lisas historie er ikke unik. Mange sliter med bekkenløsning under svangerskapet, men det er ikke alle som finner fram til en behandling som hjelper. Det gjorde Lisa.

- Jeg hadde gått til akupunktur tidligere for nakkeproblemer, og jeg hadde hørt at det også kunne hjelpe mot bekkenløsning. Før jeg kom så langt hadde jeg imidlertid vært innom to manuellterapeuter som ga opp å behandle meg. Etter et par-tre ganger hos Merete merket jeg stor bedring, forteller Lisa.

Her kan du lære mer om bekkenløsning

Kuttet ut smertestillende

Med en eller to behandlinger i uken resten av svangerskapet kom hun til slutt til det punktet at hun kunnen kutte ut de smertestillende tablettene.

Hun klarte også å legge alle bekymringer rundt den forestående fødselen til side og sammen med den vordende faren kunne hun endelig glede seg over å være gravid.

Helhetlig behandling

- Ved å fjerne smertene bedrer man livskvaliteten til den gravide betraktelig. Svangerskapet blir bedre og da blir fødselen også det, sier akupunktør Merete Jordbro.

- Fordelen med akupunktur som behandling er at man ikke konsentrerer seg kun om ett punkt. Man kan behandle pasienten helhetlig, så Lisa fikk hjelp både mot bekkenløsningsplagene, søvnproblemene og angsten hun hadde for fødselen. Man behandler både kropp og sinn, sier Merete videre.

Ikke vondt

Nå er behandlingen av disse plagene for lengst over, men Lisa får likevel noen nåler i ryggen denne formiddagen. Lille Oscar begynner å bli stor, så nå er det andre deler av ryggen som trenger litt pleie og omtanke. Med stø hånd stikker Merete Jordbro de tynne nålene inn i huden hennes. Ikke lenge etter har hun en hel rad med nåler på hver side av ryggvirvelen sin. Kanskje ikke noe for folk med nåleskrekk?

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

- Jeg er ikke glad i nåler, jeg, men dette er ikke vondt. Noen nåler kjennes bedre enn andre, men de fleste merker jeg nesten ikke at blir satt. Uansett var det ubehaget jeg følte da jeg fikk satt nålene under svangerskapet bare småtterier i forhold til de smertene jeg hadde før jeg kom, sier Lisa.

Merete forteller at de fleste med et snev av nåleskrekk opplever det samme som Lisa.

- Kun én gang har jeg hatt en pasient som ikke kom tilbake fordi hun syntes akupunktur var vondt. Noen merker at det sprenger der nålen settes og at det er ubehagelig, men vondt skal det ikke være, fortsetter Merete.

"Enkelte kvinner velger å ha med seg sin 'egen' akupunktør til fødselen" - les mer om smertelindring under fødelsen!

Studerer tunga

Merete forteller at hun tar seg god tid til å kartlegge pasientens problemer før hun starter behandlingen.

- Første konsultasjon varer i halvannen time. Da starter jeg med å ta en pulsdiagnose og se på pasientens tunge. Tungen fungerer nemlig som et kart over kroppen. Hvis farge, fuktighet og form er annerledes på et område av tunga, kan det for eksempel indikere at noe er galt med mage, lunge, hjerte eller andre deler av kroppen. Ut fra samtalen, puls og tunge finner jeg ut hvor ubalansen i kroppen sitter og kan behandle plagene riktig, sier akupunktøren.

Dagsformen avgjør

Også de neste behandlingene starter med en samtale. Det er nemlig viktig for akupunktøren å vite hvordan pasienten har det akkurat der og da og hva som eventuelt har forandret seg siden forrige besøk.

- Denne personlige kontakten er av stor betydning. Behandlingen skal ikke skje på samlebånd, men hver enkelt pasient skal bli tatt vare på etter behov og dagsform, fortsetter hun.

Hjelper ikke alltid

Selv om akupunktur kan virke som redningen mot det meste, kan du oppleve at behandlingen ikke fungerer.

Det skjer ifølge akupunktør Merete Jordbro ikke ofte, men enkelte vil erfare at kroppen rett og slett ikke responderer på akupunktur.

300 PUNKTER: Vi har rundt 300 punkter på kroppen der det kan settes nåler. ¿ Jeg vet knapt om en plage som det ikke kan verd å prøve akupunktur mot, sier akupunktør Merete Jordbro.
300 PUNKTER: Vi har rundt 300 punkter på kroppen der det kan settes nåler. ¿ Jeg vet knapt om en plage som det ikke kan verd å prøve akupunktur mot, sier akupunktør Merete Jordbro. Foto: Foto: Katrine Andreassen

Utelukker ikke legebehandling

Hun forteller at de med akutte plager gjerne kjenner bedring etter en eller to behandlinger, mens det vil ta lengre tid hvis du for eksempel har gått med en vond skulder i flere år. Da er det antageligvis nødvendig med ti eller flere behandlinger.

- Langtidseffekten av akupunktur er unik også ved langvarige plager, så er du kvitt smertene vil du sannsynligvis ikke trenger behandling igjen på ganske lenge, sier Merete.

Hun understreker imidlertid at det er viktig å ta en tur til legen også hvis du har plager du ønsker behandling mot. Selv om akupunkturen hjelper, kan det godt hende plagen har en medisinsk årsak som også trenger annen behandling.

Les også: ABC for gravide