P-piller

Slik velger du riktig p-pille

Vi gir deg guiden til p-pillejungelen.

FLERE MULIGHETER: Hvilken p-pille du bør ha, avhenger blant annet av hvilken hormonkombinasjon som fungerer best med kroppen din.
FLERE MULIGHETER: Hvilken p-pille du bør ha, avhenger blant annet av hvilken hormonkombinasjon som fungerer best med kroppen din. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Sist oppdatert

Merkene er mange, og bivirkningene ulike. Hvilken prevensjonspille passer best til akkurat deg? Her er guiden til p-pillejungelen.

Det finnes to typer p-piller: Kombinasjonspillen som inneholder hormonene østrogen og progestogen, og minipillen som kun inneholder progestogen. Begge variantene påvirker slimhinnen i livmoren og gjør det vanskeligere for sædcellene å trenge gjennom.

P-pillen er et av de sikreste prevensjonsmidlene mot graviditet, men den vil ikke beskytte mot kjønnssykdommer.

Hvordan velge riktig p-pille

Hvilket merke som passer deg best, avhenger blant annet av hvilken hormonkombinasjon som fungerer best med kroppen din.

Mette Haase Moen, førsteamanuensis og overlege ved St Olavs Hospital, og ekspert på Doktor Online, forklarer hvorfor:

- P-pillen består av østrogen og gestagen. Østrogenet finnes i ulike doser, noen har det best med en lav dose, andre med en høyere. Det som virkelig gjør forskjellen er gestagenet som har litt forskjellig virkning; det kan behandle akne, noen kan redusere PMS og noen kan gi mindre blødning, forteller hun.

Progesteron er et naturlig hormon, mens progestagen er den syntetiske versjonen av dette hormonet. Kombinasjonspiller inneholder altså progestagen som er den syntetiske varianten. Gestagen er også en "hormonhermer" som etterligner det naturlige hormonet progesteron.

Legen hjelper deg

For å begynne på p-piller må man få en resept fra fastlege eller helsesøster, og det er også disse som vil kunne gi de beste anbefalingene for hvilken pille som passer akkurat deg best, ut ifra dine forventninger.

Dersom hjerneslag, blodpropp eller hjerteinfarkt har forekommet i din nære familie er det viktig å informere lege om dette før det bestemmes hvilken p-pille som passer best for deg. Har du høyt blodtrykk, røyker eller bruker andre legemidler bør du også informere legen om dette.

Overlege Moen forteller at det i dag anbefales å velge en av de eldre p-pillene, som Loette eller Microgynon, til førstegangsbrukere, da disse tilsynelatende har en lavere risiko for blodpropp enn de nyere variantene.

Kombinasjonspiller

SIKKER: P-pillen er et av de sikreste prevensjonsmidlene mot graviditet, men den vil ikke beskytte mot kjønnssykdommer.
SIKKER: P-pillen er et av de sikreste prevensjonsmidlene mot graviditet, men den vil ikke beskytte mot kjønnssykdommer. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Kombinasjonspillen kan være det riktige prevensjonsmiddelet for deg dersom du ikke lider av noen alvorlige sykdommer. Den vil også kunne ha fordeler som å minske menssmerter eller forekomst av kviser.

De anbefalte merkene:

Ifølge legemiddelverkets nettsider er det femten ulike kombinasjonspille- og minipille-merker tilgjengelig på det norske markedet. Fire av disse er anbefalt for kvinner som skal begynne denne typen prevensjon:

Loette: En kombinasjonspille med levonorgestrel og østrogen. Svært vanlige bivirkninger: Hodepine og sporblødning. Vanlige bivirkninger: Skjedekatarr eller soppinfeksjon, depresjon, svimmelhet, akne, endret kroppsvekt, ømme bryster.

Microgynon: En kombinasjonspille med levonorgestrel og østrogen. Vanlige bivirkninger: Kvalme, vektøkning, hodepine, depresjon og ømme bryster.

Oralcon: En kombinasjonspille med levonorgestrel og østrogen. Vanlige bivirkninger: Kvalme, vektøkning, hodepine, humørsvingninger, utslett og ømme bryster. Mindre vanlige bivirkninger: Oppkast, migrene og nedsatt sexlyst.

Cerazette: En minipille uten østrogen. Denne minipillen inneholder laktose. Vanlige bivirkninger: Humørforandringer, nedsatt sexlyst, hodepine, kvalme, akne og vektøkning. Mindre vanlige bivirkninger: Infeksjon i skjeden, vanskeligheter med å bruke kontaktlinser, oppkast, hårtap og tretthet.

Svært vanlige bivirkninger: Oppstår hos flere enn 1 av 10 brukere. Vanlige bivirkninger: Oppstår hos mellom 1 og 10 av 100 brukere. Mindre vanlige bivirkninger: Forekommer hos flere enn 1 av 1000 kvinner.

Kilder: Legemiddelverket, Lommelegen.

Kombinasjonspillen kan deles inn i to varianter - monofase p-piller og sekvens p-piller. Monofase p-piller inneholder lik mengde med hormoner i hver pille, mens sekvens p-piller består av ulik mengde hormoner som skal etterligne de naturlige hormonsvingningene i kroppen.

Minipiller

Dersom man er sensitiv for østrogen, er minipillen et langt bedre alternativ enn kombinasjonspillen. Bivirkninger som humørsvingninger, hodepine, ømme bryster og kvalme vil lettere kunne unngås ved bruk av minipiller fordi disse ikke inneholder østrogen. Faren for blodpropp er mindre enn ved bruk av vanlige p-piller, og minipiller kan også brukes av kvinner som ammer.

Glemt p-pille

Ifølge helsesøster Anne Holter Bentzrød vil virkningen av en kombinasjonspille være redusert dersom det har gått mer enn 36 timer siden forrige inntak.

- Det anbefales derfor at man benytter seg av for eksempel kondom i minst en uke etter at pillen er glemt, sier Bentzrød.

Ved bruk av minipillen Conludag er det ekstra viktig å ta pillen til samme tid hver dag, da sikkerheten reduseres etter bare tre timers forsinket inntak. For minipillen Cerazette gjelder de samme anbefalingene som for kombinasjonspillen.

Blodpropp

Blodpropp forekommer sjelden, men faren øker noe ved bruk av kombinasjonspiller. Mellom 2 og 10 av ti tusen kvinner som bruker en kombinasjonspille, vil få blodpropp i løpet av ett år. Risikoen er størst det første året etter at man begynner å bruke kombinasjonspillen, og det er derfor ikke anbefalt å bytte merke unødvendig eller å ta mange pauser.

6000 nordmenn får blodpropp hvert år. De fleste blodpropper oppstår i årer i ben eller armer, og symptomene kan være sterke smerter eller hevelser i disse kroppsdelene.

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

- Bruk prevensjon til du er 57

60 nordmenn smittes av denne kjønnssykdommen hver dag

Tungen avslører helsen din

Sånn går det når du blander alkohol og penicilin

Denne saken ble første gang publisert 29/04 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også