Antibiotika og alkohol:
Sånn går det når du blander alkohol og penicillin
Mange myter omkring det å skulle drikke alkohol når man går på antibiotika, ifølge almennlegen.
Kanskje er du en av dem som har lurt på hvorvidt man bør holde seg unna alkohol når man går på antibiotika.
- Det eksisterer mange myter omkring det å skulle drikke alkohol når man går på antibiotika, bekrefter allmennlege Silje Rebekka Olsen ved Oseberg Medisinske Klinikk.
Hun får stadig spørsmål om dette av pasientene sine. Og svaret hennes avhenger noe av hva slags antibiotika du går på.
Litt er greit
I motsetning til forkjølelse og influensa, er det noen sykdommer som krever antibiotika for å forsvinne. Penicillin er en vanlig type antibiotika som mange av oss har vært innom ved for eksempel luftveisinfeksjoner.
- Det har vært argumentert med at inntak av store mengder alkohol øker utskillelsen gjennom nyrene og dermed gjør medisinen mindre effektiv slik at det tar lengre tid å bli frisk. Men når det gjelder å ta seg et glass alkohol når man går på penicillin så er det ingen store medisinske motforestillinger mot dette, avkrefter Olsen.
Når det er sagt, så anbefaler hun ikke folk å drikke alkohol når de går på antibiotika.
- Når legen din har gitt deg penicillin eller annen type antibiotika er det jo fordi han eller hun har vurdert det dithen at du er syk og har en infeksjon i kroppen som trenger behandling. Det er derfor uansett anbefalt at man tar det med ro både med aktivitetsnivå og alkoholinntak inntil man blir frisk, sier Olsen.
Kulturelt betinget?
Dag Berild, overlege og dr.med ved infeksjonsmedisinsk avdeling og Institutt for Medisin på Universitetet i Oslo, har jobbet med antibiotika i mange år. Han er helt enig med kollega Olsen.
- Det finnes ikke bevis for at man ikke kan kombinere alkohol og antibiotika, sier Berild.
- Det er ikke er noe problem å drikke et glass rødvin eller to, da blir det kanskje mindre kjedelig å være syk, men det er avhengig av hvor syk man er, sier han.
Men Berild understreker at dersom man er svært syk, er det neppe klokt å innta større mengder alkohol.
Han tror legerådene om alkohol og antibiotika er avhengig av hvor i verden du befinner deg, og at rådene dermed blir kulturelt betinget heller enn evidensbasert.
- Jeg har jobbet flere år i Danmark, og der var dette en ukjent problemstilling. Dessuten bruker de mye mer antibiotika enn oss i Sør-Europa, og jeg tror ikke folk i Spania eller Frankrike ville slutte å ta seg et glass vin til maten selv om de går på antibiotika, sier Berild.
Antabus-virkning
Men både han og Olsen understreker at det er noen typer antibiotika som absolutt ikke må blandes med alkohol.
Av disse er Flagyl den mest brukte.
Flagyl brukes blant annet mot infeksjoner i magen, og infeksjoner i underlivet hos kvinner, og må ikke under noen omstendigheter kombineres med alkohol.
- Det kan føre til en effekt liknende antabus som kan gjøre at du blir veldig dårlig. Det frarådes derfor å drikke alkohol under og i ett døgn etter avsluttet kur med Flagyl/Metronidazol, sier Olsen.
Ifølge Apotek1 vil antabus-effekten arte seg som sterkt ubehag i hele kroppen, man får hodepine, hjertebank, brekninger og følelse av åndenød. I alvorlige tilfeller kan det være behov for behandling på sykehus.
Interaksjoner
Noe man også bør tenke på, er hva slags innvirkning en antibiotikakur kan ha på andre medisiner du tar.
- Bruker du faste medisiner, som for eksempel p-piller eller epilepsimedisiner, er det lurt å spørre fastlegen din om råd før du starter en kur, sier Olsen.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
Les også: