Reisevaksine

Reisevaksinene du må ha

Også hvis du skal til noen vanlige Syden-land trenger du vaksine.

HOLD DEG FRISK: Forebygg sykdommer ved å ta noen vaksiner før ferien.
HOLD DEG FRISK: Forebygg sykdommer ved å ta noen vaksiner før ferien. Foto: www.colourbox.com
Først publisert Sist oppdatert

Malaria

  • Malaria er en febersykdom som forårsakes av en parasitt. Parasitten overfører fra person til person gjennom bitt av infisert mygg av anopheles-arten. Symptomene er svingende og høy feber, lav blodprosent, gulsott og forstørret miltsterk, og sterk hodepine. I tillegg vil mange få kvalme og diaré. I alvorlige tilfeller kan man også oppleve nyresvikt, forvirring, kramper, koma og nevrologiske symptomer.
  • Det finnes fire ulike typer parasitter som gir malaria. Den farligste er også den mest vanlige, og den finnes i tropisk Afrika, Sørøst-Asia, deler av Oseania og i Amazonasregionen.
  • Personer som reiser til områder med malaria, må ta forebyggende medisiner. Men disse beskytter ikke hundre prosent. Den viktiste beskyttelsen er derfor å unngå å bli stukket av mygg.

Kilde: Helseleksikonet.no

Sommer, strand og sol kan fort få en viss bismak hvis du blir syk mens du er på ferie, og heldigvis kan en del sykdommer unngås hvis du vaksinerer deg.

Husk derfor å sjekke hvilke vaksiner du trenger på tur til feriemålet ditt i vår reisevaksinekalkulator.

Også i Syden

Det er nemlig ikke bare hvis du skal på jungelsafari eller tur i eksotiske fjellstrøk du trenger vaksine. Også på en del vanlige feriemål finner man sykdommer vi helst vil unngå.

- Tyrkia er et av landene nordmenn hyppigst blir smittet av hepatitt A. Der er sykdommen en vanlig barnesykdom. Dette kan nok ha en sammenheng med at mange tenker på Tyrkia som "Syden", og ikke tar vaksiner eller forholdsregler før de drar, sier daglig leder Elin Brautaset ved Sentrum Reisemedisin i Grimstad.

- Bulgaria kan også nevnes som land hvor vaksinasjon er anbefalt, da dette er et stadig mer populært reisemål for nordmenn.

Det er også anbefalt å ta hepatitt A-vaksine før man reiser til Albania, Bosnia-Hercegovina, Hviterussland, Ukraina, Kroatia, Kosovo, Makedonia, Montenegro, Serbia, Moldova, Romania og Russland.

Forebygg feriemage

I tillegg til vaksinasjon mot hepatitt A er også påfyll av barnevaksinene difteri, stivkrampe, kikhoste og polio anbefalt til de aller fleste reisemål. De fire sistnevnte også ved reiser i vestlige land - som for eksempel Spania og Hellas der mange nordmenn ferierer.

- En oralvaksine som forebygger mot turistdiaré kan også være aktuell å ta, mener Brautaset.

Flere faktorer

Hvilke vaksiner en trenger avhenger av flere faktorer. Reisemål, alder, helsetilstand, tidligere vaksinasjon, lengden på oppholdet og eventuelle utbrudd i området en besøker har betydning for hvilke vaksiner man bør ta.

- Type reise er også avgjørende. En forretningsreisende som oppholder seg i en storby trenger generelt færre vaksiner enn en ryggsekkturist som er lenge borte og gjerne har enkel bostandard og mer kontakt med lokalbefolkningen. Anbefalingene vurderes derfor i hvert enkelt tilfelle, sier Brautaset.

- Det lønner seg alltid å sjekke om du har behov for ekstra vaksiner når du skal ut og reise. Det er egentlig en rimelig forsikring mot potensielt alvorlige sykdommer, sier Åse Storfjell-Olven ved Vitus Apotek.

Syk av mygg

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Malaria er heller ikke eneste alvorlige sykdommen som spres med myggen.

Zikafeber

  • Zikafeber er en infeksjon som skyldes zikaviruset. Smitten overføres med en spesiell type mygg, som også overfører denguefeber. Hos dem som blir syke av zikafeber gir sykdommen feber, leddsmerter, røde, irriterte øyne (konjunktivitt) og utslett.
  • Det finnes ingen kur eller vaksine mot zikafeber, men sykdommen går som regel tilbake av seg selv uten behandling. I det siste har man blitt oppmerksom på en mulig sammenheng mellom zikafeber og at et økende antall barn har blitt født med underutviklet og liten hjerne, såkalt mikrocefali.
  • Det viktigste forebyggende tiltaket er å beskytte seg mot myggestikk. 
  • Folkehelseinstituttet fraråder gravide å reise til områder hvor det er utbrudd av zikafeber. Gravide som har oppholdt seg i smitteutsatte områder bør kontakte sin lege eller jordmor etter hjemkomst, uavhengig av om de har symptomer på zikafeber eller ikke.

Kilde: Helseleksikonet.no

Denguefeber

Denguefeber er en virussykdom som overføres ved myggstikk. Denguefeber er en influensalignende sykdom som gir symptomer som feber, hodepine, leddsmerter, muskelverk samt hudutslett og hos noen hudblødninger. Denguefeber finnes i mer enn 100 tropiske og subtropiske land med antatt 50 millioner sykdomstilfeller årlig.

Denguefeber går som regel over av seg selv. Behandling består i å lindre symptomer og ta det med ro.

Kilde: Helseleksikonet.no

- Virussykdommen vestnilfeber overføres med mygg, og kan i sjeldne tilfeller gi alvorlig hjernehinnebetennelse. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor nordmenn på reise i sørøstlige deler av Europa å beskytte seg mot myggestikk, sier Storfjell-Olven.

Det kan derfor være lurt å pakke med både myggspray og myggnett i reiseapoteket dersom ferden går til Italia, Hellas, Romania, Albania, Makedonia, Russland, Tyrkia og Israel der det er meldt tilfeller av sykdommen.

Zikafeber

Zikafeber er en sykdom forårsaket av zikavirus som er et arbovirus i slekten flaviviridae og som overføres med mygg. Myggen stammer fra Vest-Afrika, men er i dag spredt over hele den tropiske og sub-tropiske verden.

Sykdommen forekommer i Sørøst-Asia, Afrika, Stillehavsøyer, men i mai 2015 ble Zikafeber for første gang rapporter på det amerikanske kontinentet i Brasil. Sykdommen har siden spredd seg i store deler av Brasil og til andre land og områder i Sør- og Mellom-Amerika og Mexico, opplyser Folkehelseinstituttet.

Ifølge helseleksikonet.no overføres Zikaviruset hovedsakelig med gulfebermyggen Aedes aegypti. Sykdommen gir vanligvis milde symptomer som kan lignesymptomer som ved denguefeber og chikungunyafeber.

Det finnes ingen vaksine mot zikafeber. Beskyttelse mot myggstikk er derfor det eneste forebyggende tiltaket ved opphold i zika-berørte områder.

FHI fraråder gravide kvinner å reise til områder med utbrudd eller økende forekomst av zikafeber (siden 10.3.2016).

På bakgrunnen av situasjonen på det amerikanske kontinent har de opprettet egne temasider med blant annet en oversikt over berørte land.

Denguefeber

Denguefeber er en sykdom forårsaket av arbovirus i slektenflaviviridae og som overføres med mygg. Myggartene som overfører viruset, oppholder seg gjerne i og rundt tettsteder og byer og stikker – i motsetning til mygg som overfører malaria – vanligvis på dagtid.

Reisende til områder hvor denguefeber er endemisk bør være svært påpasselig med å unngå myggstikk, opplyser FHI.

Denguefeber forekommer i store deler av Sør- og sørøst-Asia, Sør- og Mellom-Amerika, Karibia og Afrika. Populære reisemål hvor risikoen for å pådra seg dengefeber, særlig i regntiden, er bl.a.:Thailand, India, Paksitan, Sri Lanka, Filippinene, Malaysia, Kambodsja, Vietnam, Brasil, Mexico og Colombia. 

Påbudt vaksine

Beskyttelse for egen del er en ting, men det finnes også land som krever at du er vaksinert før du reiser inn.

- I en rekke land i tropisk Afrika og Sør Amerika er det påkrevd med dokumentasjon på gulfebervaksine før innreise, men også ved kortere transitt i et land med gulfeber kan de kreve at man må vise gyldig gulfeber sertifikat i passkontrollen i det landet en skal besøke, sier Brautaset.

Vaksine mot flått

Visste du at det også kan være aktuelt å tenke på vaksinasjon hvis du skal feriere her hjemme? Skal du reise til et område der det er mye flått, anbefales det at du tar en flåttvaksine. Dette gjelder særlig dersom du ferdes mye i skog og mark i Agderfylkene, Telemark og Vestfold og hvis du ofte blir bitt av flått.

Ifølge Brautaset finnes TBE/ skogflåttencefalit også i Buskerud.

Frisk opp vaksinene

Men hvor ofte bør man egentlig friske opp vaksinen sin?

- Vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt anbefaler Folkehelseinstituttet at man frisker opp hvert tiende år. Dette gjelder uavhengig av om du skal på reise eller ikke. Sjekk derfor om du trenger påfyll av noen av disse, sier Storfjell-Olven.

Barnevaksinasjonsprogrammet i Norge inneholder vaksinering med disse vaksinene, så barn opp til 17-18-års alder har tilstrekkelig beskyttelse, legger hun til.

Husk for øvrig at vaksinene bør være i boks en god stund før ferien din.

- Vaksinasjon bør starte i god tid før avreise - helst fire til seks uker i forkant av reisen. Ved for eksempel vaksinasjon mot hepatitt B, trenger en to doser med fire ukers intervall for å få optimal beskyttelse, sier Brautaset. Også malariatabletter kan være aktuelt å teste ut noen uker før avreise.

- Men det er viktig å være klar over at det aldri er for sent å vaksinere seg. Dersom en reise skulle komme brått på, vil mange vaksiner gi en god effekt selv om de er satt rett før du drar, understreker hun.

Vaksiner alle bør ha

Her er Folkhelseinstituttet sine anbefalinger:

Difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt:

Generelt bør alle være vaksinert mot disse. Voksne som er grunnvaksinert bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot disse sykdommene ca. hvert 10. år.

Meslinger, kusma og røde hunder

Alle som ikke tidligere er vaksinert mot meslinger, kusma og røde hunder eller har hatt disse sykdommene, bør vaksinere seg (MMR-vaksine). Dette gjelder uavhengig av reise, men er spesielt viktig før reise til land der disse sykdommene er vanligere enn i Norge. Dette gjelder blant annet flere land i Vest-Europa.

Andre aktuelle vaksiner

Gulfeber:

Forekommer i Afrika, Sør-Amerika og Mellom-Amerika. Vaksine anbefales for å beskytte den enkelte som reiser til et område med risiko for gulfebersmitte.

Enkelte land kan kreve dokumentasjon på gulfeber­vaksinasjon (internasjonalt vaksinajons­sertifikat) ved innreise. Dette gjelder alle reisende som kommer fra eller reiser gjennom land med risiko for gulfebersmitte (også lavrisikoland), og kan også gjelde ved mellomlanding i et slikt land.

Noen land krever dokumentasjon på gulfebervaksinasjon av alle reisende fra alle land. Vaksinasjonssertifikatet blir gyldig 10 dager etter basisvaksinasjon. Gulfebervaksinen kan gis fra 9 måneders alder, men vaksinasjonssertifikat kreves vanligvis ikke for barn under ett år.

Gulfebervaksinasjon fører i de aller fleste tilfeller til livslang beskyttelse. Innen juni 2016 skal alle land implementere livslang gyldighet på gulfebersertifikat. En del land er allerede ferdig med implementeringen, men mange land krever fortsatt bevis for at reisende har fått gulfebervaksine i løpet av de siste 10 årene.

Land­spesifikke krav til gulfebervaksinasjon endres fra tid til annen, og reisende bør kontakte ambassade eller konsulat i god tid før avreise for å avklare behov for vaksinasjonssertifikat.

Hepatitt A:

Hepatitt A-vaksine anbefales for reisende til de fleste ikke-vestlige reisemål, og kan gis fra ett års alder.

Hepatitt B:

Hepatitt B-vaksine anbefales for helse- og barnehjemspersonell som skal arbeide utenfor lavendemiske områder.

Aktuelt også for reisende som kan komme til å ha ubeskyttet sex, injisere stoff, komme i kontakt med helsevesenet (for eksempel pga. grunnsykdom), eller bli utsatt for ulykker (risikoen øker med oppholdets lengde). Det bør vurderes å vaksinere barn før langtidsopphold, fordi de kan smittes av barn i lokalmiljøet under lek. Vaksinen inngår i mange lands barnevaksinasjonsprogram, og kan gis fra første levedøgn.

Kolera:

Vaksine anbefales før reise til områder med kolera for hjelpepersonell i arbeid ved naturkatastrofer eller krig, andre personer som skal leve under dårlige hygieniske forhold uten tilgang på rent drikkevann og for personer som mangler magesyre eller bruker antacida. Vaksinen kan gis fra 2-års alder.

Meningokokk:

Vaksinasjon mot meningokokktypene A, C, W og Y anbefales før opphold i "meningittbeltet" i tropisk Afrika eller andre steder hvor det er utbrudd av sykdom. Meningokokk forårsaker hjernehinnebetennelse.

Meningokokk C-vaksine eller ACWY-vaksine anbefales for barn og ungdom under ca. 25 år som skal gå i barnehage, skole eller studere i visse vestlige land, blant annet Storbritannia og USA, på lengre opphold. Kan også vurderes for voksne og ved kortere opphold, avhengig av den epidemiologiske situasjonen.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Dokumentert meningokokk ACWY-vaksinasjon kreves for å få visum til pilegrimsreise til Saudi-Arabia. Meningokokk C-konjugatvaksine kan gis fra 2-måneders alder. Tilgjengelige meningokokk ACWY- konjugatvaksiner kan gis fra henholdsvis 1 -og 2- års alder.

Japansk ecefalitt:

Anbefales til personer som i syk­domssesongen skal oppholde seg utenfor storby i 3-4 uker eller mer, eller ha gjentatte kortere opphold i områder hvor sykdommen er vanlig.

Vaksinasjon bør vurderes også for kortere opphold hvis forholdene tilsier at risikoen for smitte er spesielt høy. Vaksinen kan gis fra 2 måneders alder.

Tyfoidfeber:

Anbefales til personer som skal reise til strøk hvor tyfoidfeber er utbredt. Risikoen for smitte øker ved nær kontakt med lokalbefolkningen og med økende lengde på oppholdet. Injeksjonsvaksine kan gis fra 2 års alder og oral vaksine kan gis fra 5 års alder.

Malaria:

Forebyggende tiltak (profylakse) mot malaria omfatter myggstikkprofylakse og eventuelt medikamenter. I Folkehelseinstituttets veileder om forebygging av malaria hos reisende er det listet opp hva slags malariaprofylakse som anbefales ved ulike reisemål

Rabiesvaksine

Aktuelt for reisende som skal bo eller reise i områder med rabies hvor medisinsk behandling ikke er raskt tilgjengelig eller som skal arbeide med dyr som kan være smittet med rabies.

Fordi barn kan tenkes å få kontakt med smitteførende dyr uten at foreldrene får kjennskap til det, kan det være aktuelt å vaksinere barn som skal bo i områder med rabies. Det er ingen nedre aldersgrense for bruk av rabiesvaksine. 

Skogflåttencefalittvaksine (TBE-vaksine)

Skogflåttencefalittvaksine (TBE-vaksine) anbefales til personer som skal oppholde seg i skog og mark, for eksempel i forbindelse med orienteringsløp, skogsarbeid, fottur eller camping, i områder hvor sykdommen er utberedt.

Utenom Norge gjelder dette deler av Sentral- og Øst-Europa, Baltikum, Åland, Bornholm og i kyst­områder og ved store innsjøer i sør-Sverige. Vaksinen anbefales ikke for turistreiser til byer i disse områdene. Vaksinen kan gis fra ett års alder.

Tuberkulose (BCG)

Tuberkulosevaksine (BCG) er aktuelt for personer som ikke tidligere er BCG-vaksinert og som skal oppholde seg i mer enn tre måneder i land med høy forekomst av tuberkulose og ha tett kontakt med lokalbefolkningen. I tillegg anbefales vaksine til uvaksinerte arbeidstakere med særskilt risiko for tuberkulosemitte (helsetjeneste, fengelsomsorg etc.) i land med høy forekomst av tuberkulose. Det er ikke dokumentert beskyttende effekt av BCG-vaksine hos personer over 35 år. Vaksinen kan gis fra første levedøgn.

Artikkelen ble opprinnelig publisert 24.06.12, men oppdatert 01.07.16.