Champix
Omstridt medisin testes på snusere
Norske pasienter melder om depresjon og selvmordstanker etter bruk av Champix.
432 svensker som ønsker å slutte å snuse, skal nå teste preparatet Champix, skriver Svenska Dagbladet.
Medisinen ble opprinnelig fremstilt for personer som ønsker å stumpe røyken. Nå vil man altså finne ut om snuserne klarer å droppe prisen om de tar de samme tablettene.
Selvmordstanker
Hvis undersøkelsen viser gode nok resultater, kan også nordmenn bli anbefalt Champix. Nordmenn bruker allerede Champix ved røykeslutt.
- 40 000 nordmenn som ønsker å slutte å røyke, har brukt Champix, sier kommunikasjonssjef Hans Petter Strifeldt i Pfizer i Norge til klikk.no.
Champix har vært omstridt fordi det har blitt rapportert om uvanlig mange bivirkninger, blant annet depresjon og selvmordstanker.
54 bivirkninger
Aldri før har noe legemiddel fått så mange rapporter om negative effekter i USA som Champix. På tre måneder kom det inn over 1000 rapporter. Gjennomsnittet for de 35 neste preparatene som fikk flest rapporter, lå på 100.
- Av alle rapportene som kommer inn, trenger ikke alle bivirkningene å ha med legemiddelet å gjøre. Men det er viktig at alle "hendelser" med pasienter som bruker Champix blir rapportert inn, sier kommunikasjonssjefen i Pfizer.
I Norge er det til nå registrert 54 bivirkninger, og 24 av disse er alvorlige.
Høy rapportering av ulykker og skader
- Noen av de alvorlige bivirkningene er depresjon og selvmordstanker. Vi er såpass sikre på sammenhengen med legemiddelet og disse bivirkningene at vi ikke anbefaler mennesker med psykiske plager, som depresjon, å bruke Champix, sier avdelingsoverlege ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til klikk.no.
Ifølge Statens legemiddelverk i Norge er middelet koblet til uventet høy rapportering av ulykker og skader, blant annet trafikkulykker og fall.
- Les mer om dette hos Statens legemiddelverk
I samråd med lege
Tap av bevissthet, forvirring, svimmelhet og muskelspasmer er symptomer som er registrert.
- Disse bivirkningene står nevnt i pakningsvedlegget, og medisinen skal tas i samråd med lege, sier Strifeldt i Pfizer.
Hvis undersøkelsen i Sverige viser gode resultater og EMEA (europeiske legemiddelmyndigheter) mener studien er godt nok dokumentert, kan Champix få en indikasjonsutvidelse, som betyr at legemiddelet også blir godkjent som preparat for å slutte og snuse.
- Men en slik prosess kan ta ett år eller mer, sier Hans Petter Strifeldt.
Skeptisk til Champix mot snus
Avdelingsoverlege ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, er skeptisk til utprøving av legemiddelet på snusere.
- Halvparten av de som røyker over lengre tid, får en sykdom som følge av røykingen. Derfor er det viktig å ha preparater som kan hjelpe røykere med å slutte. Snus derimot har en mye lavere helserisiko, og med alle bivirkningene som Champix gir, ville jeg være svært tilbakeholden med å anbefale medsinen til snusere, sier Madsen.
- Jeg tror det er lettere å slutte med snusen enn med røykingen. Snuserne får bare prøve og slutte av seg selv, sier Steinar Madsen.