Haiblod med helende effekter

Livreddende hai

Mange er livredde hai, men den kan faktisk være med på å redde liv.

KAN REDDE LIV: Antistoffer fra hai kan være med på å bekjempe kreft, malari og ledbetennelser.
KAN REDDE LIV: Antistoffer fra hai kan være med på å bekjempe kreft, malari og ledbetennelser. Foto: Foto: Stella
Først publisert Sist oppdatert
BINDEAGENTER: Forskerne håper på å finne bindeagenter i antistoffene som for eksempel kan binde et molekyl på en kreftcelle.
BINDEAGENTER: Forskerne håper på å finne bindeagenter i antistoffene som for eksempel kan binde et molekyl på en kreftcelle. Foto: Foto: Stella

Hai har et rykte på seg for å være blodtørstige monstre, og opp gjennom tidene har mange myter gjort sitt til at mennesker verden over er livredde skapningen. Men nå viser det seg at haien faktisk kan være med på å redde liv, melder Forskning.no.

Etteraper immunforsvaret

To forskere ved La Trobe University i Melbourne, Mick Foley og Stewart Nuttall, har nemlig funnet ut at blod fra hai faktisk inneholder sykdomsbekjempende proteiner.

Ved å utvinne stoffene, har de kommet fram til at haiblod kanskje kan hjelpe mot både kreft, malaria og leddbetennelse.

Forskerne modifiserte haiens gener i et laboratorium ved å etterape menneskers immunforsvar.

- Vi tok DNA-materiale fra en helt vanlig hai og pepret det med tilfeldige typer proteiner for å etterligne immunforsvaret vårt. Haiens gener utviklet så antistoffer som kan forsvare kroppen mot en rekke lidelser, forteller Foley til Forskning.no.

Lager bibliotek

Forskerne er nå i full gang med å lage et helt bibliotek av antistoffer fra hai i laboratoriet.

- Et bibliotek høres kanskje dramatisk ut, men alt dette får plass nede i et reagensrør i en fryser i laboratoriet, forklarer Foley.

Tidligere var ikke teknikken like utviklet, og krevde derfor at haien utviklet antistoffene selv, men i dag kan man gjøre dette i laboratorier. Den nye teknikken er tryggere for både mennesker og hai fordi den krever liten kontakt. Genmaterialet kan tas rett fra haien før den settes fri igjen - resten av prosessen skjer i laboratoriet.

Flere hundre tusen antistoffer er allerede produsert, og forskerne vil nå undersøke om disse kan hjelpe mot sykdommer hos mennesker.

- Ideen er at de ulike antistoffene kan bli brukt til å finne bindeagenter slik at vi til slutt kan binde hva vi vil, for eksempel et molekyl på en kreftcelle, eller betennelsesproteiner som kan brukes i ulike behandlinger, sier Foley.

Forstyrrer signalene

Studier som tidligere har blitt gjort i Australia, viser også at antistoffer fra hai kan være svært effektive mot malaria. Antistoffene forstyrrer nemlig signalene hos malariaparasitten, og hindrer den dermed i å ta over de røde blodlegemene hos mennesker.

- Siden de første eksperimentene med antistoffer fra hai og malariaparasitten i 2004, har vi gjort en rekke forsøk. Det ser nå ut til at vi kan drepe malariaparasitten ganske effektivt. I tillegg viste denne studien at det var mulig å utvikle antistoffer fra hai til å bekjempe nesten alle lidelser hos mennesker. Det er dette vi er i gang med nå, sier Foley.

Siden haien antistoffer er mindre enn våre, er de også mer stabile. Det betyr at det er mulig å ta det som medisin gjennom munnen i stedet for å måtte injisere det gjennom en sprøyte.

- Dette har kjempefordeler i fattige land og katastrofeområder hvor det er mangel på ekspertise og utstyr, sier Foley.

ANTISTOFFER: Haiens antistoffer hemmer malariaparasitten i å ta over de røde blodlegemene.
ANTISTOFFER: Haiens antistoffer hemmer malariaparasitten i å ta over de røde blodlegemene. Foto: Foto: Stella